"Сильна команда" чи стильне шоу?

П'ятниця, 17 вересня 2010, 12:57

11 вересня стартувала виборча кампанія до місцевих рад. Чи можуть громадяни країни сподіватись на суттєві зміни якісного складу депутатського корпусу, який спроможний вирішувати конкретні господарські питання?

Серед політичних сил, які уособлюють найбільші сподівання на оновлення та здійснення реформ - партія "Сильна Україна" віце-прем'єра Сергія Тігіпко.

Напередодні широко розрекламованого заходу Партії регіонів "Будуємо нову країну", партія "Сильна Україна" намагалась провести акцію, що мала б підбити підсумки праймеріз та нагадати про власний бренд громадськості.

Актуальність цього заходу цілком очевидна напередодні місцевих виборів. Але форма проведення форуму нагадувала помпезність заходів колишнього провального проекту Валерія Хорошковського "Команда озимого покоління".

Час для проведення форуму було обрано вочевидь невдало - з одного боку, початок нового політичного сезону, з іншого, обіцяний Сергієм Тігіпко проект Податкового кодексу ще не готовий, а тому не знято неприємного осаду від довгоочікуваної першої реформи "младореформатора".

Більше того, питання щодо участі в розробці нового проекту самого Сергія Тігіпка, вимоги комуністів щодо відставки віце-прем'єра не додало йому балів і форумне шоу дещо нагадувало "піррове" святкування.

Після яскравих шумових і візуальних спецефектів, Сергій Тігіпко виступив з промовою, яка, напевно, мала окреслити ідеологію майбутніх виборів, зміцнити віру партійців і виборців у потужність політичної сили.

За словами Тігіпка, "Сильна Україна" орієнтована на оновлення політичної еліти країни і для реалізації цієї мети використає принципово нові інструменти партійної роботи.

Йшлося про народний праймеріз (відкритий відбір кандидатів до виборчих списків партії), новий алгоритм прийому в члени партії (з попередньою співбесідою), розвинену систему експертних комісій і внутріпартійну соціальну мережу.

Позиція щодо оновлення політичної еліти виглядає симпатично, проблема давно визріла і перезріла. Та у якій спосіб здійснити запропоноване оновлення? Відповідь партії "Сильна Україна": шляхом проведення народного праймеріз.

(Праймеріз (з англійської Primaries - первинні) - попередні внутрішньопартійні вибори, в яких члени партії визначають, кого саме з числа партійців висунути на відповідальний пост у партії чи державі).

Цікаво, чи є хоч одна політично обізнана людина, яка сприйняла таку політико-рекламну локшину?

Чи не краще відмовитись від викрутасів політичних технологів, проведення режисованих вуличних спектаклів і справді запропонувати суспільству нову модель партійної роботи?

Адже кожен член партії має право висуватись на будь-яку партійну посаду чи бути кандидатом від партії на місцевих чи загальних виборах. При цьому голосування за кандидатів має відбуватись у відкритому режимі на зборах партійного осередку, а не в електронному вигляді чи в іншій спосіб, що дозволяє маніпулювати його результатами.

Відкрите голосування громадян виправдано тоді, коли на загальнодержавні посади претендують декілька широко відомих політиків з однієї партії.

Натомість така методика зовсім не підходить новим партійним проектам, де більшість кандидатів - невідомі люди навіть для своїх однопартійців.

Партійна система Україна вимагає утвердження принципів внутрішньопартійної демократії, справжньої, а не удаваної конкуренції ідей і програм. В результаті ТАКОГО відбору кандидатів переможці стають депутатами, а переможені працюють надалі в партії, ревно контролюючи спроможність обраних депутатів виконувати власні зобов'язання.

Це і є шлях до підвищення компетентності депутатського корпусу всіх рівнів, забезпечення їхньої незалежності від диктатури лідера, натомість залежності від совісті і відповідальності перед виборцями, в тому числі, перед однопартійцями.

Друга "фішка" оновлення партійної роботи стосувалася проведення співбесіди при прийомі в партію. Припущу, що технологи, які й запропонували цю ідею, вважають, що жорсткіший відбір при вступі у партію сприйматиметься пересічною людиною як прояв демократизму.

Та ризикну припустити, що така модель прийому сприйматиметься як намір по-армійському суворо контролювати слухняність і керованість майбутнього партійця, а також відслідковувати стан його "фінансового здоров'я".

Цікаво, а чого боятися? Якщо людина не буде працювати чи не відповідатиме партійній ідеології, то первинний партійний осередок сам спроможний ухвалити рішення щодо такого партійця.

Навіщо така "жандармерія" від початку?

Щодо роботи експертних комісії з різних напрямків - ЖКГ, агропромислового комплексу, освіти, медицини, розвитку малого бізнесу, то це, безумовно, не може не вітатися. Але де результати?

Чи винесено на публічний розгляд готові рішення щодо тієї чи іншої суспільної проблеми, над якою працюють комісії. Вірити на слово, сподіваючись, що у партійній кишені багато що заховано - наївно, а от втратити інтерес до партії, внаслідок довготривалого очікування реформ, можна досить легко.

До того ж анонсовано створення у вересні цього року експертного порталу для спільного напрацювання програм. Але, увага! Портал "закритого" типу.

Якась манія переслідування - все закрите, внутрішнє і недоступне широкому загалу.

Шановні друзі! Ви ж не плани перевороту складаєте, навпаки, діяльність порталу та ще й з цінними пропозиціями щодо вирішення актуальних питань суспільства - найкраща реклама, засіб формування позитивної репутації, звичайно, якщо є що презентувати.

Остання ініціатива оновлення партійної роботи стосується створення соціальної партійної інтернет-мережі, яка покликана активно залучити молодь і всіх небайдужих і у такий спосіб уникнути засилля партійної номенклатури, яка, мовляв, може завадити розкриттю партійних талантів.

Цікавий підхід - наплодити купу обмежень, зробити все для розквіту партійної бюрократії - а потім ґречно дозволити у форматі соціальних мереж розкриватись талановитій молоді.

Що стосується чистоти власних партійних лав, то лідер "Сильної України" обіцяє суворий контроль. "Якщо хтось думає, що можна буде перемогти на виборах, прийти і не виконати свої передвиборні обіцянки, не помічати проблем регіону, не проводити реформи, то я цього нікому не дозволю! Аж до виключення з партії. Незалежно від посади і заслуг", - заявив Сергій Тігіпко.

Що ж, з нетерпінням очікуватимемо результатів виборів й пильно будемо стежити за подальшим розвитком молодої, амбітної політичної партії.

Руслан Старовойтенко, політичний експерт Фундації "Відкрите суспільство", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити