Опозиція бореться за перемогу ПР на березневих парламентських виборах?

Понеділок, 15 листопада 2010, 12:09

Завершилися бурхливі місцеві вибори в Україні. Звичайно, що певний час ця тема буде зберігатися в громадсько-політичному житті. Проте на зміну їй поступово приходить дискусія із приводу дати проведення парламентських виборів.

Конституційний суд уже розпочав розгляд цього важливого питання. Серед українського політикуму існує дві точки зору із приводу долі теперішнього складу Верховної Ради.

Опозиція бореться за проведення виборів Верховної Ради вже у березні 2011 року, розраховуючи при цьому на можливість реваншу внаслідок падіння рівня довіри виборців до виконавчої влади, уособленої, головним чином, представниками ПР.

Однак, така політична лінія є швидше емоційною, неадекватною реаліям, аніж прагматичною.

Про це свідчить аналіз результатів останніх місцевих виборів.

Логічним виглядає внесення вже найближчим часом змін до закону про вибори ВР, у частині запровадження змішаної системи виборів: 50% - за партійними списками, 50% - за мажоритарною системою.

Що стосується дати парламентських виборів, то проведення їх у березні 2011-го є більш логічним, аніж у 2012-му році

Результати місцевих виборів та фактор змішаної системи

Згідно з інформацією, поширеною прес-службою Партії регіонів, партія в цілому по країні на виборах до обласних рад і Верховної Ради АРК отримала 30,7% голосів виборців. Бар'єр у 3% подолали 6 політичних сил. В усіх політичних сил, крім ВО "Свобода", відбулося зменшення рівня підтримки в порівнянні з результатами, отриманими на парламентських виборах 2007-го року.

Найбільш серйозним є падіння результату БЮТ-"Батьківщини".

У разі проведення парламентських виборів за змішаною системою й заборони участі в них блоків - не подолають 3-відсоткового бар'єра "Наша Україна" (колишній НУНС) і Народна партія (Блок Литвина).

Результат "Сильної України" виявився істотно менший, ніж результат, отриманий Сергієм Тігіпко під час президентських виборів: 3,57% проти 13,05%. Це менше, аніж отримав "Фронт змін" - 5,85%. При тому, що Яценюк під час президентських виборів отримав 6,96%, тобто майже в 2 рази менше за Тігіпко.

Визначимо можливу кількість місць, які можуть отримати в парламенті партії відповідно до результатів місцевих виборів-2010, за умови, що буде пропорційна система виборів, і блоки не братимуть участі у виборах.

Отже, ПР на виборах до облрад загалом по Україні отримала підтримку 30,7% виборців, які взяли участь у голосуванні. Це на 3,67% менше від результату партії, отриманого на парламентських виборах 2007 року - 34,37%.

ВО "Батьківщина" отримала на свою підтримку 9,82% голосів виборців, що на 20,89% менше від результату, отриманого БЮТ у 2007-му - 30,71%.

"Фронт змін" набрав 5,85% голосів виборців. У 2007-му партія ще не існувала, а сам Арсеній Яценюк та чимало її представників брали участь у виборах у вкладі блоку НУНС, який тоді отримав 14,15% голосів виборців.

КПУ на виборах до облрад та ВР АРК загалом по Україні отримала підтримку 5,18% виборців. Це на 0,21% менше від результату 2007 року - 5,39%.

За ВО "Свобода" на цих виборах загалом проголосували 3,96% виборців України. Це на 3,2% більше, аніж партія отримала на виборах-2007 - 0,76%.

"Сильна Україна" брала участь у виборах уперше, її кандидати до облрад та ВР АРК отримали на свою підтримку 3,57% голосів виборців.

Імовірно, що рівень підтримки виборцями політичних сил до березня 2011 року суттєво не зміниться.

Отже, якщо для прогнозування результатів березневих парламентських виборів взяти за основу результати, які отримані партіями на виборах до облрад та ВР АРК, то при розподілі 225 депутатських мандатів квота політичних сил наступна:

- Партія регіонів - 51,96%, або 116 мандатів;

ВО "Батьківщина" - 16,62%, 37 мандатів;

- "Фронт змін" - 9,90%, 22 мандата;

- КПУ - 8,77%, 19 мандатів;

- ВО "Свобода" - 6,70%, 16 мандатів;

- "Сильна Україна" - 6,04%,15 мандатів.

Таким чином, за результатами виборів у багатомандатному окрузі, за партійними списками, ПР отримує більше половини депутатських мандатів. Як показує практика місцевих виборів, ПР має можливості отримати 50-75% депутатських мандатів на виборах по мажоритарних округах, або 112-168 мандатів.

Тобто, з урахуванням результатів виборів за партійними списками й по мажоритарних округах, ПР має можливість отримати самостійно 228-284 депутатських мандатів.

Якщо ж говорити про можливу парламентську більшість у складі представників фракцій ПР, КПУ й "Сильної України", то вона налічуватиме 150 мандатів у частині, яка розподіляється за виборами по багатомандатному округу (66,67% від 225-ти мандатів).

Якщо враховувати, що до парламентської більшості ввійдуть більше 50% народних депутатів, обраних за мажоритарними округами, то така більшість у ВР налічуватиме 262 мандати як мінімум - пропорційна частина плюс 50% мажоритарників. При цьому максимально можлива кількість мандатів - більше 318, якщо рахувати пропорційну частину плюс 75% мажоритарників.

Навіть якщо рівень підтримки ПР серед населення до кінця березня дещо зменшиться, ця партія не втратить контролю над простою та конституційною більшістю у ВР.

Вибори Верховної Ради за пропорційною системою

Якщо парламентські вибори в березні 2011 року проводитимуться за пропорційною системою, то всі 450 мандатів розподілятимуться за тією самою квотою.

Тоді політичні сили отримають таку кількість мандатів:

- Партія регіонів - 234;

- ВО "Батьківщина" - 75;

- "Фронт змін" - 44;

- КПУ - 40;

- ВО "Свобода" - 30;

- "Сильна Україна" - 27.

Як видно, ПР отримує просту більшість мандатів самостійно.

Загалом парламентська більшість у складі представників фракцій ПР, КПУ та "Сильної України" отримує 301 мандат.

Відповідно, на опозиційні ВО "Батьківщина" (БЮТ), "Фронт змін" та ВО "Свобода" припадає 149 мандатів.

Робіть висновки.

Володимир Воля, незалежний експерт для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України