Місія реформатора

Вівторок, 29 березня 2011, 15:03

Громадяни України прагнуть радикальних змін. На чолі їх став "знову політик" і один з кандидатів у президенти Сергій Тігіпко.

На відміну від інших претендентів на престол, Сергій Леонідович під час своєї виборчої кампанії не тільки говорив про необхідність реформ, але й частково пояснював суть майбутніх змін.

Така передвиборча технологія дала результати – Тігіпко, для багатьох неочікувано, став бронзовим призером перегонів. В той час здавалося, що подальше зростання рейтингу "нового-старого" політика є невідворотнім.

Та сталося інакше. Після призначення Тігіпка віце-прем`єром в уряді Азарова його підтримка почала дедалі падати. І як Сергій Леонідович не пояснював своїм виборцям, що прийшов до уряду для виконання своїх же передвиборчих обіцянок, результату це не дало.

На місцевих виборах результати "Сильної України" були уже значно гіршими у порівнянні з особистими результатами лідера партії на президентських виборах. Більшість аналітиків відзначили, що віце-прем’єр більше непотрібний Януковичу, і під час адміністративної реформи віщували Тігіпку звільнення.

Але президент вирішив інакше – місія реформатора виявилася незакінченою.

Ймовірно цього разу добре спрацювали технологи і радники Януковича, які вирішили використати Тігіпка як щит для президента за умов провального проведення реформ, або виконавцем вказівок Віктора Федоровича у випадку успішних змін.

Таким чином, не зовсім зрозумілою залишалася поведінка Тігіпка, який фактично втратив свої післявиборчі перспективні позиції взамін на сумнівне перебування у владі, яке перетворилося для нього на програшну ситуацію.

Але регіональній владі не варто розслаблятися, оскільки малоймовірно, що Сергій Леонідович діє без наміченої цілі та розробленого плану. А безперспективність його становища є досить умовною.

Представлення на громадський розгляд пенсійної реформи одномоментно поширило серед населення України негативні настрої та одразу похитнуло рейтинги владної команди.

З огляду на Податковий майдан, і вбачаючи його продовження у вигляді Автомайдану, владні мужі вирішили перечекати.

Керівництво держави виявилося не готовим до справді радикальних змін, тим самим подарувавши Тігіпку новий козир – можливість грюкнути дверима Кабінету Міністрів.

Про можливість такого варіанту Сергій Леонідович заявити уже встиг. В такому випадку Тігіпко отримує досить хороший плацдарм для нової сольної політичної кар`єри.

Зважаючи на те, що українці люблять вигнанців із влади, то нинішній віце-прем`єр зможе претендувати на досить велику частину народної любові.

В такому випадку Сергій Леонідович зможе себе позиціонувати як опозиціонер, що хотів на засадах конструктивізму працювати з владою, а також матиме можливість намалювати собі образ нереалізованого "Бальцеровича".

Такий розвиток подій має шанс стати двигуном нового зростання рейтингу Тігіпка, і боляче вдарити по позиціях іншого реформатора – Яценюка, рейтинг якого останнім часом набрав обертів саме на втратах віце-прем`єра.

Місія реформатора ще не виконана…

Володимир Джигіта, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити