Опозиція, яка по інший бік телеекрана

Середа, 20 липня 2011, 14:41

Була якась дуже інтелектуальна телепередача. І один "дужеінтелектуал" театрально підкинув догори руки й розпачливо вигукнув:

- Ну, погана у нас влада, погана! А де ви візьмете кращу?!

- На виборах, – несміливо озвалася ведуча.

- А з кого вибирать? З кого?! Вони всі однакові!– зняв окуляри, протер серветкою, знову одягнув і роззирнувся навсібіч: – Я не бачу в нас опозиції… сильної, конструктивної. Немає її!

Присутні теж почали крутити головами сюди-туди. А таки правда! На телешоу був і заслужений парламентський деригент, і та була, що нікому не дає рота розкрити, і ще хтось, а з опозицї сидів лише один депутат у вишиванці. Але його можна було не брати до уваги. Бо він хоч і з вусами та з борідкою, але вже давно не "конструктивний".

Отже, опозиція у нас слабка і ніяка? Але чекайте, щоб опозиція була сильною, вона повинна мати механізми впливу на парламент і суспільство в цілому. Механізми і права, які мають бути конституційно за нею закріплені і які розумна (а не злодійкувата) влада мусить їй залишити.

От, наприклад, Конституція США містить норми захисту опозиції, і ці права парламентської меншості настільки значні, що за сотні років існування США було ратифіковано лише 26 поправок до Основного закону Сполучених Штатів.

А то ще скажу зрозумілішою для нашого люду мовою: в Англії, починаючи з 1800 року, лідер опозиції отримує платню однакову з платнею прем’єр-міністра.

Ні-ні, я не за те, щоб хтось отримував таку зарплату, як достойний пан Азаров! Я лише хочу сказати, що в демократичних країнах опозиція складає невід’ємну частину державного механізму.

В нашому парламенті були неодноразові спроби прийняти хоча б закон про опозицію, який давав би парламентській меншості певні права і кадрові гарантії. Так, опозиція повинна була б отримати посади голови парламентського бюджетного комітету, голови Рахункової палати тощо.

Цього не вдалося зробити. Чому? Питання, в усякому разі, не до БЮТ, результати голосувань, як і рукописи, не горять. Отож ж фіксуємо як доконаний факт, що роль опозиції в українському парламенті звелася до ролі спостерігачів, і тисячі поправок опозиційних депутатів до законів, які регулюють податки, пенсії були відкинуті "нє глядя" одним помахом руки "людини-маховика".

А ще до сотень законодавчих ініціатив депутатів, які не входять до каоліціії і не стушкувалися, справа взагалі не доходить.

Ну, наприклад, ваш покірний слуга вніс законопроект про жертви політичних репресій в Україні. Давненько він це зробив. А тепер вгадайте до трьох раз: чи виносили цей законопроект на засідання парламенту?

Чи розглядався він в Комітеті? Чи є на нього бодай висновок науково-експертного управління? Правильно.

Як там писав Василь Симоненко? "На цвинтарі розстріляних іллюзій Уже немає місця для могил".

Ну, майже про наш парламент, з ілюзіями на покращення життя вже сьогодні…

І коли "власть прідєржащіє" (пишу на зрозумілішій для українських можновладців мові) говорять, що опозиція – слабка і невпливова, то вони цим маркують перед усім світом режим Януковича як режим тоталітарний і несправедливий.

Адже сильна, впливова опозиція може бути лише в демократичних країнах. Якщо інше, то це Росія, Куба, Білорусія і на підході Україна.

Але повернемося до телешоу, з якого ми почали нашу розмову. До театрального:

- А з кого ж вибирати?

- Вони всі однакові!

Владі така диспозиція дуже зручна, і в якості медіаторів цієї лицемірної сентенції виступають і "незалежні" соціологи, і старанно підібрані зарубіжні гості, і навіть спортсмени та секс-бомби, яких раптом потягнуло на політичні торжища – у кожної категорії населення свої авторитети.

Але ця мільйонно розтиражована теза "вони всі однакові" – ні що інше, як теза "голосуй проти всіх". Зворотній бік однієї медалі.

І до речі, математики з ПР нічого тут нового не вигадали. Подібний нехитрий прийомчик успішно засвоїли ще древні скіфи. Атож, на просторах величезного євразійського степу жили скіфи-орачі, скіфи-хлібороби, скіфи-кочівники, інші, а їх усіх перемогло порівняно невелике плем’я царських скіфів.

Бо коли царські скіфи приходили воювати, то казали: ми такі ж, як і ви. От у нас і мова схожа, імена схожі, і у вас, і в нас степові кургани-могили, навіщо вам з нами битися? А потім дуже швидко робили те, за чим і приходили: перетворювали інші скіфські племена у своїх рабів.

Це вам не нагадує – "Ми адного корня, історія у нас адна, і пабєди і горєсті одні, і цєрковь, і язик"?

Іншими словами, "всі однакові" – то маска для влади, але водночас це лихо для спільноти. "Держави гинуть тоді, коли не можуть відрізнити гарних людей від поганих", – говорив Антисфен з Афін, який жив ще в 435-370 роках до нашої ери.

Ну й насамкінець. Телепередача, яка мене надихнула на ці скромні міркування, відбувалася вночі. Її учасники не могли піти в аптеки й купити собі окуляри від близорукості, щоб помітити опозицію.

То я їм скажу таке: опозиція, не вичерпується рядом прізвищ, навіть достойних. Вона – по той бік екрану. І її можна побачити й почути без окулярів і слухових апаратів.

Скрізь і всюди.

В безкінечних автомобільних пробках, коли перекривають дороги, бо їде якесь "чмо" з мигалками.

В чергах за злиденними пенсіями, які тепер зменшаться.

В судах і в СІЗО, де з нар падають люди – раз, тоді ще раз, і так аж доти, доки самі себе не замордують.

В порівняно незалежних ЗМІ, де свобода слова починається з щоденних відвідин податківців.

В студентських аудиторіях, в школах і в академіях, бо кожен день перебування на своєму посту такого Табачніка – то ганьба для української освіти і для кожного українця.

В ще не задушеному інтернеті, в розмовах, в поглядах, навіть у мовчанні, навіть на практичних заняттях з політичного харакірі для Партії регіонів.

Ну й до речі, сильної парламентської опозиції в єгипетському парламенті не було. Була потужна опозиція по той бік екрану.

Віктор Терен, письменник, перший заступник голови парламентського Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній

Як Росія обходить західні санкції при експорті нафти і газу

Стратегія та візія України: хто і коли має визначити?

Чому прозорості українських міст недостатньо і як це змінити