Арешт Тимошенко: загрози і можливості

Понеділок, 08 серпня 2011, 12:57

"Арешт Тимошенко відкриває дорогу до арешту будь-кого з нас. Звісно, її є за що садити. Але хіба за це її закрили? Звісно, нас немає за що садити. Але хіба це зупинить таке правосуддя?

Повторюся, я вважаю, що вона накралася на довічне ув’язнення, але саджають її саме як лідера опозиції!

Люди, які зараз не займаються створенням справжнього громадянського суспільства, а просто роблять кар`єру, вирощують дітей, розважаються – роблять це в лісі, який вже з трьох сторін охоплений вогнем", – написав на Facebook Єгор Соболєв.

Я – "противсіх" на останніх виборах. У мене – добра пам’ять.

Я пам’ятаю "антикорупційний" хід Зінченком у вересні 2005-го, після якого половина "любих друзів" Ющенка стали партнерами Тимошенко. "Хіхікання" з Путіним, зраду Грузії і невдалу підготовку конституційного перевороту разом з Януковичем у 2008-му, коли той "киданув" першим.

Пам’ятаю політичні ігри в "перевибори" в Києві. Газові угоди-2009, котрі зараз хочуть "повісити" на Ющенка. Грипозну істерику. Судову заборону на критику через "антисоціальний характер і посилення суспільної напруги".

Це – короткий список свідомих кроків Тимошенко, за котрі вона заплатила заслуженою поразкою на президентських виборах.

Таврування "противсіхів" замість покаяння і очищення. Післявиборче "тушкування" третини фракції, котра купила свої місця в списку, і системно провалена опозиційна діяльність – продовження її старого шляху.

5 серпня 2011 року суддя Кірєєв виніс ухвалу про арешт Юлії Тимошенко. Спробую тверезо поглянути на можливі виклики цього необачного кроку влади (чи у когось із читачів УП є сумніви, що це – рішення саме неупередженого незалежного судді Кірєєва?).

Адже криза є одночасно і загрозою, і шансом для України.

Контекст

Пройшов рік Януковича. Загиблі шахтарі. Вимираючі села. 700 тисяч українських громадян подаються на Грінкарту.

Придушені свобода слова і свобода мирних зібрань. Харківськими угодами зраджено національні інтереси і закладено ризики для суверенітету.

Вдвічі разом із гривнею впали зарплати. Вдвічі виросли ціни. Гречана криза і ціни на харчі ЄС-івського рівня. Державні мільярди на стадіони до ЄВРО-2012 при катастрофі в освіті і медицині.

Корупція, золота президентська сантехніка у Межигір"ї і супервертольоти. Мажори на дорогах і в ресторанах. Тимошенко і частина її кабінету – під арештом, частина – в політичній еміграції.

Вимір демократії

Арештом Тимошенко влада не позбувається конкурента. Навпаки – їй задають дуже сильний імпульс. Це – своєрідна "індульгенція" її попереднім гріхам. Не сумніваюся, що після арешту її рейтинг стане більшим за президентський (але також у межах 15%).

Арешт ЮВТ може стати спусковим гачком для перезрілого суспільного протесту, але, можливо, й ні. З часу Помаранчевої революції не було системно розв’язано соціальні і економічні питання. Відповідальність за це люди покладають і на Юлію Володимирівну.

Анонсований БЮТом понеділковий "новий Майдан" цілком може закінчитися так, як акція "Повстань, Україно!" у вересні 2002-го. Пшиком.

Люди при владі прагнутимуть "випустити пару". Найкращий шлях для цього – це "безпощадний і беззмістовний" бунт (згадаймо, скажімо, розгром парламенту в Молдові у квітні 2009 року), присмиривши який, можна буде виглядати "захисником демократії".

Трагедією є відверто негативні, ба, навіть піарівські реакції гравців Євросоюзу на цю справу, котрі виходять за межу критики правил гри, переходячи на рівень персоналій і прямо працюють на рейтинг Юлії Володимирівни: "Вона – це українська демократія"?

Арешт може стати початком дострокової президентської кампанії Тимошенко, котра цілком може відбутися одночасно із парламентськими виборами у 2012-му (або й раніше).

Політичне поле знову може звестися до двох основних політсил, котрі є симетрично антидемократичними, антисоціальними і антиекономічними, однаково некомпетентними і корумпованими.

Трагедією є подальше змагання осіб, а не програм. Трагедією є гра з правом, замість політичної боротьби згідно закону. Трагедією є пуста огульна риторика деяких членів команди Тимошенко.

Чи буде нова якість протесту, котрий має встановити порядок денний для нової влади – у першу чергу, ефективність, прозорість і контроль влади? Чи готові ті, хто справді робив Майдан, сформувати цей порядок денний?

Нереформовані Луценком і Тимошенко судова і правоохоронна системи тепер перемелюють їх самих – і в цьому є певна історична справедливість. Я хотів би, щоб політики, побачивши загрозу "ручного правосуддя", почали зміни. Закон вигідніший, ніж сьогомоментний "бєспрєдєл" сильного.

Я хотів би, щоб ця криза очистила міліцію і суди від крові, що є на їхніх руках.

Криза може повернути конкуренцію в українську політику, забезпечивши демократичні вибори і давши шанс новим людям пройти в парламент. Я очікую таких нових людей і нових ідей.

Вимір економіки

Українська економіка обліплена боргами, як шовками. Політика Азарова щодо малих підприємців виганяє їх в тінь, політичне кредитування великого бізнесу триває – через офшорні податкові дірки витікають мільярди.

Зашморг "Газпрому" на шиї "Нафтогазу України" затягується з кожним днем.

У випадку політичної кризи вона може сильно посилити негативні економічні процеси, вдарити по гривні, сотні тисяч людей можуть втратити роботу.

Україна вагітна новими правилами гри в економіці – справедливим оподаткуванням, ліквідацією контролюючих органів. Ні Янукович, ні Тимошенко не здатні змінити ці правила – це вони їх створили і з них користали.

Вимір зовнішньої політики

Межа 2011 і 2012 років буде критичною для України. У двох світових суперпотугах, що найбільше впливають на Україну, – США і Росії – відбуватимуться вибори.

Американці загрузнуть у внутрішньополітичній боротьбі (їхні вибори припадають на листопад 2012 року). У той же час російські кандидати, що змагатимуться у березні, можуть розіграти кримську карту як елемент президентської кампанії.

Вакуум безпеки і можливий вакуум влади в Україні робить сценарій підпертого штиками Чорноморського флоту РФ "волевиявлення" в Криму, за зразком Південної Осетії, цілком реальним.

Можна потім десятиліттями вести мирні переговори з "миротворцями", формуючи своєрідний "статус кво" – погляньмо на Придністров’я чи на ту ж Південну Осетію.

Міжнародні ж інструменти впливу, такі як ООН, НАТО, ЄС, ОБСЄ чи ПАРЄ, пригнічені егоїзмом своїх найпотужніших членів, не дадуть реакції діями. Як німці перед Берлінською стіною у 1961-му, ми можемо стати перед "фактом міжнародної політики".

Перемігши цю кризу, ми отримаємо шанс якісно реформувати Україну і полишити історичний континент Євразії, ставши європейською спільнотою. Ми досягли дна – час рости вгору.

Насамкінець. Соціальний популізм супербагатих – завжди фальшивий. Мені не імпонує істеричний тон заяв "Батьківщини" і Тимошенко особисто. Я не бачу за Тимошенко чіткої альтернативної програми і якісної команди, що могла б змінити Україну. І не планую голосувати за них.

Та особисто я буду протестувати, щоб повернути конкурентність в українську політику. Я хочу якісного протесту з конструктивним результатом для України. Я хочу справедливого суду, у тому числі, і над Тимошенко.

Я хочу повернути демократію в Україну.

Остап Кривдик, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини