На службі політичної доцільності: війна за Бандеру триває

Вівторок, 09 серпня 2011, 09:45

Бандера і Шухевич не герої. Про це країна вкотре дізналася минулого тижня.

Вищий адміністративний суд України, за повідомленнями ЗМІ, залишив у силі вирок Донецького окружного адміністративного та Донецького апеляційного адміністративного судів про визнання незаконними указів президента Ющенка щодо присвоєння Степанові Бандерi та Романові Шухевичу звань Героїв України на вже знайомій підставі – "не громадяни України".

І вкотре сценарій розвивається через подальше обурення частини суспільства на судове рішення і спротив з боку деяких органів місцевого самоврядування, які, закономірно, покликані представляти інтереси місцевих громад.

Ні для кого не секрет, що чимало мешканців Західної України, та й не тільки, вважають, що схожими судовими вироками реалізується курс на дискредитацію не лише людей, які для них визнані авторитети, а й деяких сторінок української історії, цілісної мозаїки історичної пам’яті.

Це природна реакція людини, в якої хочуть щось відняти. Однак ще рік тому після першого рішення донецького суду по Шухевичу і Бандері стало зрозуміло, що викреслити їх з колективної історичної пам’яті неможливо.

Так само не вдасться спаплюжити, чи, навпаки, якимось чином прикрасити образи лідерів ОУН-УПА через судове рішення. Судова тяганина тільки сприяє загостренню суспільної уваги до цих постатей, що, втім, дедалі частіше лише формалізує геройство як таке.

За цікавим збігом обставин, вироки по Шухевичу і Бандері майже збіглися в часі з ув’язненням Тимошенко.

Це діє тактика інформаційних приводів – одне суперечливе рішення підміняється іншим. Причому в літній період, коли інформаційні запити людей традиційно знижені через період відпусток, а до парламентських виборів ще досить далеко, схожа тактика є особливо виправданою для влади.

Це також відповідає покладеному в розвиток фабули принципу найменшої шкоди при найбільшій політичній доцільності. Адже, згадайте, Ющенко підписав указ по Бандері в ендшпілі свого президентства, рішення ж донецького суду припало на початок президентства Януковича.

У першому випадку – не було що втрачати, але існували старі зобов’язання перед електоратом, а у другому – ще була достатньою суспільна підтримка, що дозволяла ухвалювати фактично будь-яке рішення з найменшою шкодою для Януковича.

Герої, які об’єднують, справді небезпечні. Але в цьому сенсі постаті Бандери та Шухевича, які неоднозначно сприймаються українцями, не стануть об’єднуючим фактором проти влади.

З іншого боку, гра "герой-не герой" може викликати тільки локальне збурення, яке швидко гасне, що в нинішніх умовах на руку владі.

Бандера залишається символом та героєм для мільйонів, проте є мільйони, які готові втоптати цей символ в землю, іменуючи героями червоних визволителів. З цим доводиться жити.

Тим часом прихильники Бандери і Шухевича не полишають надії захистити провідників національно-визвольного руху. Зокрема, вони пообіцяли протягом двох тижнів оскаржити рішення ВАСУ у Верховному суді.

Син Шухевича назвав рішення ВАСУ "ганебним" і пообіцяв апелювати до Європейського суду з прав людини.

Івано-Франківська міська рада стала на захист Романа Шухевича і Степана Бандери, ухваливши 5 серпня спеціальне звернення.

Там сказано: "Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, обурені рішенням Вищого адміністративного суду, який залишив у силі рішення Донецького окружного адміністративного та Донецького апеляційного адміністративного судів про визнання незаконними указів Президента України В. Ющенка про присвоєння Степанові Бандерi та Романові Шухевичу звань Героїв України.

Приймаючи це політично ганебне і юридично нікчемне рішення, судді, очевидно, керувались не правовими аргументами, а вказівками найвищих керівників держави, що є зайвим свідченням узурпації усіх гілок влади, яку послідовно проводить правлячий режим.

Мабуть наступними рішеннями цих судів буде позбавлення звань Герой України Олекси Береста, Василя Стуса та пожежників на Чорнобильській АС.

Вважаємо рішення Вищого адміністративного суду України зумисне спланованим заходом напередодні 20-тої річниці Незалежності України – свята, яке влада на чолі з Віктором Януковичем відверто ігнорує.

Саме тому вона синхронно ухвалила рішення про відмову на гідному рівні відзначати День Незалежності і, водночас, через "ручний" суд, протиснула рішення про позбавлення звань Героїв України Романа Шухевича та Степана Бандери.

Зрозуміло, що ані Незалежність, ані українські націоналісти не входять у плани проросійського курсу теперішнього уряду. Такою поведінкою влада лише підтвердила, що вона є всього лише московською окупаційною адміністрацією, бо лише окупанти борються з національними героями та зневажають Незалежність.

Висловлюючи позицію громади міста, ми, депутати Івано-Франківської міської ради, звертаємося до Президента України В. Януковича та Генерального Прокурора України В. Пшонки з вимогою зупинити судове свавілля в державі, облишити спроби чинити протизаконні дії і маніпулювати цінностями героїчного минулого нашої країни та гідно відзначити 20-ту річницю Незалежності України.

Переконані, що відверта українофобська політика, результатом якої стають подібні судові рішення, викликають масовий спротив українців, для яких національні герої залишаться героями всупереч будь-яким рішенням влади та судовим вирокам".

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України