Крим і Рим Або чому мучать недоєні корови

Четвер, 15 вересня 2011, 16:12

ПОЛІТИКА

Напередодні виборів в Думу президент Росії Медведєв шукає, як розважити публіку. Одним з його останніх епатажів стало скасування літнього часу.

Ну й що з того, експерименти над "масами" є традиційними для кремльовських керманичів. В Україні негайно знайшлися достойні провідники президента Росії. Тільки но регіональний депутат Надоша подав на розгляд парламенту постанову, щоби Україна коливалася в часі в унісон з Росією і скасувала літній час.

Але ж Україна не Росія, як справедливо стверджував Кучма. Чи треба нам дві години, які віддаляють Ужгород від Будапешту, Львів від Варшави, Чернівці від Бухаресту, а всю Україну від ЄС?

Ви можете заперечити, а навіщо нам два часи різниці з Москвою? Точно, не треба. Але хто ж нас спитав?

БІОЛОГІЯ

Лікарі кажуть, що не можна міняти часові пояси, бо це погано впливає на стан людини, мовляв, міняється біоритм. Припустимо, що всі українці є жайворонками та встають як перший півень заспівав. Тоді подивимося на сонячну карту Європи.

Ось тут зима. Ви бачите, що сонячний пояс Берліна, Варшави і Будапешта співпадає з Києвом? Осторонь стоїть Закарпаття та крайні частини Донецької області.

 

Ось тут літо. Ви бачите, що крім знов таки Закарпаття та крайніх частин Донецької області, Україна підпадає під найбільшу світову зону ЄС? Крим і Рим в одній світовій зоні, де Берлін і Київ. Цікаво, але примістя Петербургу теж живе за київським часом.

 

Якщо зазначені крайні частини Донецької області бажають жити за біоритмом Зауралля, я власне не заперечую.

ЮРИСПРУДЕНЦІЯ

Тепер дозвольте надати коментар щодо "часового проекту" регіонала Надоші.

1 квітня 2008 року Конституційний суд України ухвалив рішення № 4-рп/2008, сутність якого полягає в тому, що "перелік питань, які мають регулюватися виключно законами України, передбачений статтею 92 Основного Закону України, має імперативний характер".

Це означає, що всі рішення щодо таких питань повинні прийматися у формі закону. Частина третя розділу другого статті 92 Конституції України відносить до зазначених питань встановлення зокрема "…одиниці ваги, міри і часу, порядок встановлення державних стандартів".

У зв’язку з тим, що порядок застосування таких метричних одиниць визначається законом "Про метрологію та метрологічну діяльність", законом "Про стандартизацію" та Декретом Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію", рішення щодо зміни часових поясів чи скасування або впровадження літнього часу може бути прийняте виключно шляхом прийняття відповідного закону.

Отже, спроба поміняти усталений часовий режим постановою Верховної Ради суперечить Конституції та приписам українських законів. Нажаль, розробнику законопроекту також не знайома директива ЄС № 2000/84/EC (про літній час).

Унаслідок скасування літнього часу українські споживачі енергії (фізичні та юридичні) мусять додатково заплатити приблизно 1,25 мільярдів євро в рік.

Зрозуміло, що постачальники газу, теплової і електричної енергії у цьому законі зацікавлені. Але прості люди та місцеві бюджети зазнають втрат, оскільки вартість комунальних послуг зросте як і розмір соціальних дотацій.

Тому Надоша був збрехавши, коли написав, що "реалізація цієї Постанови Верховної Ради України не потребує виділення коштів з державного бюджету України".

Унаслідок скасування літнього часу найбільш постраждають компанії, які забезпечують перевезення людей та вантажів в Європу. Порушаться правила перельотів і поставок товарів, їхня вартість зросте. Між іншим, більшість українського туризму, крім країн Близького Сходу, та товарного експорту, припадає саме на ЄС.

В пику регіоналам я надав простий законопроект. Він такий: "Установити, що на території України використовується середньоєвропейський час СЕТ (Central European Time)". Все. Так як у Варшаві, Берліні, Парижі чи Мадриді. Як до мене, проект доволі симпатичний.

РЕЗЮМЕ

Давайте, будь ласка, я Вас уклінно вмовляю, жити в унісон з Європою. Вставати разом з тими, хто просинається в Парижі, їхати на роботу як у Варшаві, колисати дітей як у Берліні та займається любов’ю в той самий час, як у Мадриді.

Погарячкував. Навпаки, хай вони займаються тим усім, орієнтуючись на життя простого українця. Давайте зцементуємо наш європейській дім разом, не будоражачи сусідів.

Альтернатива – Зауральський Череповець. У принципі, обирайте самі.

Між іншим, до чого тут недоєні корови? Просто на підтримку Надоші виступив його регіональний подільник та партійний шеф Колісниченко, який ствердив в прямому ефірі СТБ, що за європейським часом не тільки корови гірше дояться, але й кури менше несуться.

Чомусь про півнів депутат не згадав. Мабуть схибив.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами