Яким буде світ через 50 років

Неділя, 20 листопада 2011, 09:46

"...В перспективе, быть может, поздней, чем через 50 лет, я предполагаю создание всемирной информационной системы (ВИС), которая и сделает доступным для каждого в любую минуту содержание любой книги, любой статьи, получение любой справки.
В отличие от телевизора, ВИС будет предоставлять каждому максимальную свободу в выборе информации и требовать индивидуальной активности.
Но поистине историческая роль ВИС будет в том, что окончательно исчезнут все барьеры обмена информацией между странами и людьми". 
Андрій Сахаров, "Світ через півсторіччя", Saturday Review/World, 1974 рік.

Я не є академіком чи професором, але цікавлюся навколишнім світом і маю багато ідей, якими хочу поділитися. Зазначу, що 50 років – це умовні часові рамки. Деякі описані події можуть статися пізніше чи раніше.

Тренди майбутнього

Тренд – це загальна тенденція, яка виявляється серед різнопланових показників. Визначити їх – найперше, що потрібно для зняття завіси з майбутнього. Я думаю, що в наступні десятиріччя світ розвиватиметься за переліченими трендами:

1. Прагнення до максимального комфорту.

2. Здоровий спосіб життя.

3. Економія природних ресурсів.

4. Віртуалізація особистого й суспільного життя.

5. Розвиток високих технологій, який включає мінімізацію – нанотехнології – і здешевлення, доступність цих технологій широким верствам населення.

Відкритим залишається питання розвитку генної інженерії. У випадку з атомною енергетикою хоч і спостерігається тренд до її поширення, але одна техногенна катастрофа може змінити тренд на протилежний.

Тож як виглядатиме майбутнє?

Транспорт

Усі сьогоднішні види транспорту впродовж найближчих п'ятдесяти років морально й технічно застаріють. Транспорт пересічного мешканця майбутнього – приватний напівкосмічний літак. Його двигуни працюватимуть на екологічно чистому пальному, керування здійснюватиме автопілот.

Літак розвиватиме надвисоку швидкість, при перельоті буде здатний виходити у верхні шари атмосфери. Усередині – комфортна кімната для пасажирів. Зліт і посадка здійснюватиметься вертикально, щоб не були потрібні злітно-посадкові смуги.

Помешкання

Розвиток напівкосмічного літака як засобу пересування суттєво вплине на картину світу. За короткий проміжок часу людина зможе дістатися будь-якої точки земного шару. Через це відпаде потреба жити в містах. Люди переселяться у власні маєтки, а міста залишаться покинутими.

Держави безкоштовно забезпечуватимуть своїх громадян земельними наділами. У залежності від площі, кількості населення й заможності країни, громадяни отримуватимуть від 1 до кількох сотень гектарів. Право на землю вважатиметься священним. Її неможливо буде конфіскувати.

Земельна ділянка розподілятиметься на аграрну, садово-паркову та спортивну зони.

Аграрна зона призначена для вирощування продуктів харчування. Усі роботи на ній будуть автоматизовані й виконуватимуться машинами-роботами. Назвемо їх "агро-боти". Вони будуть дбати про все, від посіву до доставки продуктів на склад та їх консервації. Обробляння посівів від шкідників здійснюватимуть за допомогою біотехнологій, наприклад, розведенням комах, які живляться шкідниками.

Садово-паркова зона призначена для відпочинку господаря. Там можна поласувати фруктами, посидіти в альтанці або просто прогулятися під спів птахів.

Спортивна зона, окрім звичних турніків, тренажерів, спортивних майданчиків включатиме в себе ангар для голографічних ігор.

Віртуальний світ зіллється з реальним

ПК, лептопи, нетбуки, айпади, телефони, мобільні телефони, смартфони відійдуть у минуле. Їх замінить пристрій, який матиме форму звичайної лінзи для очей, на ранніх етапах – окулярів.

Ви вставляєте лінзу в око, і на картинку, яку ви бачите, можна накладати різноманітні інформаційні дані. Лінза проектує для вас меню або електронну клавіатуру прямо в просторі, накладаючи своє зображення на те, що ви бачите в реальності. Замість монітора лінза видає всю необхідну вам інформацію, знову ж таки, у простір.

Наприклад, ви тільки-но познайомились з колегою по роботі. Щоб не забути, відкриваєте меню й позначаєте об'єкт (колегу) міткою з ім'ям. Тепер, коли ви наступного разу зустрінете свого працівника, поряд із ним буде розташована ваша мітка. Лінза буде постійно підключена до інтернету через нове покоління wi-fi зв'язку, який матиме покриття приблизно таке, яке зараз має мобільний зв'язок.

Соціалізація

Інший технологічний пристрій, який відіграватиме важливу роль у житті людини – 3D голограма. Щоб із кимось порозмовляти/поспівати/потанцювати, достатньо зробити абоненту голографічний дзвінок.

Якщо абонент "підіймає слухавку", тоді перед ним у просторі з'являється ваше голографічне 3D зображення, яке в динаміці точно повторює ваші рухи. Натомість перед вами в просторі з'явиться голограма вашого абонента.

Роль голограм буде схожа на сучасну роль аватара в інтернеті. Набудуть широкої популярності голографічні побачення, голографічні вечірки. Такий розвиток подій цілком відповідає трендам.

Еволюція голограм надасть потужного імпульсу індустрії розваг. Нові ігри в стилі "екшн" вимагатимуть не вправності із клавітурою, а реальної фізичної підготовки. Ви будете бігати з дерев'яним дрючком у себе надворі, а перед вашими очима повстане натовп голографічних монстрів. При цьому успіх у віртуальній грі залежатиме від того, як ви бігаєте, цілитесь, ухиляєтесь від ударів у реальному світі.

Ігри майбутнього триматимуть вас у фізичному тонусі, що відповідає тренду здорового способу життя.

Музика, кіно

У майбутньому провідні кіностудії, мейджор-лейбли стануть банкрутами, а бізнес покине ці галузі мистецтва через те, що в потужному інформаційному вимірі буде все важче контролювати дотримання авторських прав. Врешті-решт, поступово, та ще й за політичної підтримки продати пісню, альбом, стрічку виявиться практично неможливим, бо все перебуватиме у вільному доступі.

Це призведе до певного спрощення. Зніматимуть стрічки й писатимуть музику виключно на власному ентузіазмі. Щоправда, більше не буде гігантських сцен і помпезних спецефектів – цю частину шоу якраз і замінятимуть голограмами. Не буде кіношних блокбастерів розміром з бюджет збіднілої африканської країни.

Натомість мистецтво повернеться до того, із чого воно починалося – до мистецтва.

Міжнародна політика

На відміну від фантастів 40-60-х років я не вірю, що в майбутньому всі країни зіллються в одну наддержаву. На мою думку, тренд буде такий, що малі за чисельністю нації почнуть реалізовувати своє право на самовизначення. Світ не об'єднається, а навпаки – роздробиться.

Баски, каталонці, можливо гасконці, татари, Тибет, ціла плеяда народів сучасної Росії отримають власну державність.

Співпраця на загальноєвропейському та світовому рівні залишиться, але набуде зовсім іншої мети – збереження власних традицій, культури, національної ідентичності. Транснаціональні корпорації скоротяться, хоча й не зникнуть.

Виникнуть різноманітні фестивалі, музичні конкурси, інші культурні події з яскраво вираженим національним чинником.

Соціальні верстви населення

У зв'язку з тим що кожний матиме свій шматок землі, різниця між бідними й багатими не буде настільки разючою, як зараз. На перший план вийдуть особисті вміння й навички людини. Особливо цінуватимуться ті навички, які є індивідуальними, недоступними більшості населення. Талановиті художники, поети, музиканти, спортсмени високо цінуватимуться суспільством.

Багато сучасних професій виявиться на межі зникнення, а то й взагалі зникне. Продавці, бухгалтери, секретарі, різноманітні інспектори будуть замінені більш ефективними автоматизованими комп'ютерними програмами.

Так простіше, так комфортніше.

Партійна система

Деякі тренди в процесі розвитку почнуть входити в протиріччя один одному. На цьому ґрунті в людства виникнуть нові актуальні проблеми. Найпопулярніших партій у більшості країнах світу будуть дві: партія за розвиток високих технологій і "зелені".

Тимчасовими союзниками то одних, то інших виступатиме Піратська партія, яка відображатиме інтереси інтернет-користувачів. Зокрема, ця партія досягне успіху в скасуванні авторського права в інтернеті, узаконенні можливості укладати шлюб через інтернет тощо.

Пізніше перед людьми майбутнього замайоріють можливості досить довгого, фактично вічного життя. Це буде пов'язано з розвитком біотехнологій, регенеративної медицини, генетики, загалом із розвитком високих технологій. За останнє сторіччя середня тривалість життя людини збільшилась приблизно вдвічі. І цей тренд зберігається.

Тому, коли перед громадянами майбутнього постане проблема вічного життя, на той час у середньому вони житимуть близько 100 років. У суспільстві почнуться дискусії щодо того, чи корисно для розвитку людства жити вічно, або майже вічно, не помираючи природною смертю.

Значна частина людей вважатимуть, що довге життя призвело, призводить або призведе до застою, а вічне життя – до катастрофи. Письменник-фантаст Скотт Вестерфельд назвав їх партією секуляристів.

Вони стверджуватимуть, що отримавши вічне життя, люди припинять будь-яку діяльність, тому що постійно відкладатимуть усі справи "на завтра". А враховуючи те, що "на завтра" вони мають можливість відкладати вічно, "вічножителі" поступово перетворяться на здичавілих відлюдників.

*   *   *

Насамкінець зауважу, що ми самі творці свого майбутнього.

Від нас залежить, чи справдяться прогнози антиутопістів, чи навпаки – людство дійде до збалансованого, гуманістичного існування. Хоч загалом тренди майбутнього доволі позитивні, їх ще треба буде захищати від посягань реакційних сил – корпорацій, індустріальних олігополій.

Тому це є довгий шлях. Шлях, який належить нам пройти.

Станіслав Цись, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію

Як не отримати штраф власникам контрольованих іноземних компаній