Тимошенко розколює українське суспільство

Четвер, 29 грудня 2011, 11:51

Парадокс, але сьогодні саме цей політик спричиняє найбільший розкол в суспільстві. Нас знов заганяють у вибір, котрий ідеально проілюстрував ще в передвиборчий період пан Бродський: "Это будут выборы между "Большой клизмой" и "Гамбургером с дерьмом".

Тільки сьогодні цей вибір звучить дещо по-іншому, хоча свою первозданну суть він зберіг. Або ти підтримуєш мученицю Тимошенко, безапеляційно вважаєш, що влада зобов’язана її випустити з тюрми, а вся опозиція об’єднатись навколо "єдиного" лідера.

А якщо ти так не вважаєш, на тебе моментально навішують клеймо посіпаки режиму, "таємного агента" Банкової чи фаната Партії регіонів. Про походження такого тренду в масовій свідомості здогадатись не важко. Отже, як сказав один новий опозиціонер: "Хто не з нами, той з Януковичем".

Таким чином, весь опозиційно, чи краще сказати простестно налаштований сегмент українського суспільства розколотий. Частина – це радикальні прихильники Тимошенко, або ж ті, хто вважає, що вона, хоч і погана, але єдина альтернатива Януковичу і в ній слід шукати спасіння від "режиму".

Інші – це ті, кого прийнято зневажливо обзивати "противсіхами". І котрим до цих пір докоряють, що це вони привели до влади Януковича.

Ці дві групи фактично воюють поміж собою. На сторінках газет та інтернет-видань, на форумах, в соцмережах та навіть в коментарях під статтями на УП.

Хоча всіх цих людей об’єднує тотальне несприйняття влади, Партії регіонів, Януковича і системи в цілому.

Наявність такого прихованого, але відчутного розколу, скажімо, не дає можливості сьогодні організувати новий майдан. Чи елементарно започаткувати більш-менш численні всезагальні (а не певної соціальної групи) масові акції протесту.

Причина проста – будь-яка акція сьогодні не обійдеться без лозунгів "свободу Юлі". Всі, на чолі з Яценюком, погодились на цю гру. Натомість існує значна частина людей, котрі просто не бажають виходити на вулицю під цими гаслами.

Можливо, це буде звучати "не політкоректно", але їм байдужа доля Юлі. Безперечно, процес над Тимошенко викликає обурення і негатив, але тільки по формі, а не по суті.

Зрештою, як вже було написано в численних матеріалах, таких незаконно засуджених пересічних українців в нашій державі тисячі. Людина просто позбавлена змоги наодинці протистояти системі.

Дана теза підтверджується двома фактами. Перше – рейтинг. Рейтинг підтримки Тимошенко від моменту, коли вона опинилась за гратами, не зростає, або зростає в межах похибки. Натомість особливу увагу на себе звертає так званий "антирейтинг", тобто рейтинг недовіри політика.

За даними центру соціальних та маркетингових досліджень "Соціс", рейтинг недовіри до Тимошенко є одним з найбільших в країні – 69,5%. У Януковича – 66%. Цей факт свідчить про те, що українці втомились від цих двох політиків.

Друге – це відсутність значної кількості людей біля судів, де проходили слухання. Кияни не пішли підтримувати Тимошенко як в 2001 році.

Палац в Межигір’ї зі страусами і гольф-полями, тендери з одним учасником на об’єкти під Євро, сотні мільйонів державних коштів на власний бізнес – все це викликає огиду. А після статті про "віденський маєток", будь-який європейський прем’єр-міністр відразу подав би у відставку.

Для кожної мислячої людини є очевидним те, що сьогоднішню владу на чолі з Януковичем потрібно міняти. Але українці не мають більше права піддаватись на такі спокуси як "менше зло".

Ми вже це чули багато разів. "Тільки Тимошенко може повалити цей режим", – це фальшивий заклик для слабких. Фактично, він означає: сховатись під авторитарну спідницю від залізної руки.

Ми дуже швидко забули про Тендерну палату з її мільярдами, про кимось вкрадені мільйони на закупівлях ліків від "свинячого грипу" з штучно створеною панікою, про земельні скандали одного відомого колишнього БЮТівця в Київській області, про горезвісний контракт на газ… Та ще багато-багато іншого, що нам принесло правління цієї леді.

Ми так швидко про все забули, бо вважаємо, що все це дрібниці на фоні сьогоднішнього "бєспрєдєлу". Хоча, по-суті, воно нічим не відрізняється.

І наостанок. Януковичу сьогодні однозначно вигідна Тимошенко в тюрмі з багатьох причин. І Тимошенко вигідна… Тимошенко в тюрмі. Висновки з цього дивного "співпадіння" напрошуються самі. Схоже, нас знову грають в стару гру.

Остап Смук, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024