Одеське тренування

Вівторок, 06 грудня 2011, 09:13

Сергій Ківалов, нардеп, іменований у народі "Підрахуєм", завдяки своєму неабиякому таланту до правильного підрахунку голосів під час виборів-2004, має можливість стати міським головою Одеси.

Злі хакери

Уже кілька днів українські мас-медіа поширюють інформацію про те, що мер столиці гумору Олексій Костусєв подав у відставку. Начальник управління інформації Одеської міськради Анна Осипчук повідомила, що невідомі зламали поштовий сервер міськради й надіслали українським ЗМІ листи провокаційного характеру. Мовляв, злі дядьки хакери хочуть посварити між собою Ківалова та Костусєва, і ніякі кішки між двома політиками насправді не бігали.

Та вже незабаром одна за одною з'явилися в стрічці новини про відхід від керівництва містом-героєм пана Костусєва.

Причому сайт Одеської міської ради, на час написання матеріалу, про події навколо головної людини в місті – анічичирк, хоча прес-служба вже кілька днів, як підтвердила те, що бургомістр таки пішов у відставку.

Версії про те, "як Костусєв докотився до такого?" – звелися переважно до одного: "не виправдав сподівань" і "став непопулярним у місті", відповідно, "тягне Партію регіонів на дно". А це, перед парламентськими виборами, владі аж ніяк не потрібно.

Але, за останньою інформацією, "відставний" мер перебуває в лікарні із серцевим нападом.

Цікаво, чи встиг він зробити своє клопотання про відставку до того, як потрапити на лікарняне ліжко? Мешканці "перлини" у Чорного моря навіть мали намір відправити Костусєва у відставку по-одеськи – з танцями, жартами та в смішних костюмах. Проте, коли дізналися, що він потрапив до лікарні, скасували "урочистості".

У кандидати шикуйсь

Не встиг ще охолонути за паном Олексієм стілець, як уже на його місце сватають як мінімум двох кандидатів від партії влади.

Першим в черзі, звісно, є екс-голова ЦВК та президент Національного університету "Одеська юридична академія" Сергій Ківалов. Між іншим, академію в народі називають "імені Ківалова". Себто, пан Сергій має тісні зв'язки з містом та авторитет в очах його жителів.

Іншим імовірним кандидатом від ПР називають ще одного відомого юриста, екс-генпрокурора Геннадія Васильєва. Його персону не слід відкидати одразу, оскільки вплив Ківалова не зможе побити донецькість Васильєва. Адже саме приналежність до одного, усім відомого, регіону і є визначальною в кадровій політиці нашої держави часів Януковича.

Цілком можливим є те, що Васильєва зроблять виконуючим обов'язки міського голови й не поспішатимуть проводити вибори. Це не є фантастикою: у Києві реально функції міського голови виконує Олександр Попов, котрого народ не обирав.

Колишній конкурент Костусєва в боротьбі за крісло градоначальника Одеси Едуард Гурвіц заявляє, що ще не знає, чи висуватиме свою кандидатуру, у випадку, якщо проходитимуть позачергові вибори.

У свою чергу, Арсеній Яценюк, від "Фронту Змін" якого пан Гурвіц і балотувався на посаду мера, уже встиг зареєструвати законопроект про призначення позачергових виборів в Одесі. Розрахунок головного "фронтовика" країни зрозумілий: рейтинг регіоналів по всій країні падає, тому у висуванця від партії Яценюка, котрим, скоріш за все, буде Гурвіц – є всі шанси, щоб здобути перемогу.

Не варто списувати з рахунків і сина пана Костусєва, Олексія Гончаренка, котрий позиціонує себе, як опозиція до міської влади. В опитуванні, котре опублікувала "Думская.net" з посиланням на "Храбро", Гончаренко лідирує серед кандидатів на перемогу в мажоритарному Суворовському окрузі Одеси до Верховної Ради. Хоча, напевне, ці результати не слід екстраполювати на вибори мера.

Самому ж Гончаренкові не позичати амбіцій. Він мав намір стати міським головою ще на попередніх виборах, але партія влади обрала кандидатом від себе не його, а батька. Після того пан Олексій свою кандидатуру зняв, але образу все ж затаїв.

Розминка перед боєм

У випадку, якщо Верховна Рада таки прийме рішення призначити позачергові вибори мера Одеси, українці матимуть можливість спостерігати за дуже цікавими подіями. Те, що відбуватиметься в місті на Чорному морі, стане ні чим іншим, як тренуванням перед парламентськими виборами.

Одеська кампанія Партії регіонів та інших політичних сил, що висунуть своїх кандидатів – оголить методи та засоби, котрі використовуватимуть партії під час спроби потрапити до вітчизняного парламенту.

Скоріш за все, влада апробує якісь нові методи в роботі з виборцями та комісіями, відпрацює та закріпить старі. Також, стане видно, чи зможуть регіонали задовольнити інтереси всіх бажаючих скористатися перерозподілом сфер впливу в Одесі та не пересваритися в кращих традиціях вітчизняної опозиції.

Не менш цікавою буде тактика опозиційних сил.

Виборча кампанія покаже, чи в змозі партії, що йменують себе антагоністами влади, висунути єдиного погодженого кандидата, як вони обіцяють зробити на виборах до Верховної Ради 2012 року. Це може стати справжньою перевіркою на "вошивість" в лавах опозиціонерів.

Велику роль мають відіграти іноземні спостерігачі, котрі приїдуть, щоби стежити за дотриманням норм виборчого права, а також українські громадські організації та активісти, для котрих вибори стануть своєрідним тренуванням перед усе тією ж електоральною кампанією до парламенту.

...Чомусь, як не крути, а перед очима вибори в Мукачевому зразка 2004-го.

Готовими варто бути до всього.

Назарій Заноз, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи