Три роки Віті, два роки – Саші

Вівторок, 26 лютого 2013, 11:25

Минуло ТРИ роки, з дня інавгурації Віктора Януковича. І найочевиднішою й мабуть найважливішою тенденцією, що послідовно набирає все чіткіших обрисів, є не "покращення" – слово, котре не гоже вживати в порядному товаристві; не зубожіння населення; не згортання свободи слова; і навіть не ув’язнення Тимошенко та її соратників, а зростання впливу на всі процеси в державі старшого сина Януковича – Олександра.

"Саша-стоматолог" перетворився з відомого одиницям члена сім’ї Януковичів на одного з найбільших бізнесменів країни та впливового гравця на політичній шахівниці.

Поки що він займає віддалені від першої десятки місця в різних рейтингах найбагатших людей України, котрі складають вітчизняні медіа – Форбс – 79 місце, $126 мільйонів станом на лютий 2013; Фокус – 103 місце, майже $100 мільйонів в березні 2012; Корреспондент – 61 місце, $133 мільйони в листопаді 2012.

Проте до президентства свого батька Олександр взагалі не потрапляв до переліку багатіїв і з’явився в них вперше ДВА роки тому.

Крім того, постійно зростає його вплив і на політичній арені. Новий Кабмін охрестили "Урядом Сім’ї" саме завдяки збільшенню кількості "любих друзів" Олександра Януковича.

Фактично увесь фінансовий блок знаходиться під впливом старшого сина гаранта. А екс-голову Нацбанку Сергія Арбузова, мама якого є головою правління підконтрольного "Саші-стоматологу" Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), сватають на місце прем’єр-міністра, котре поки що займає Микола Азаров.

Що ж стосується ВБР, то "Форбс Україна" поставив його на третю позицію в рейтингу тих, що найшвидше розвивалися в минулому році – темпи приросту активів склали 195%. Постійно зростає й число держструктур, котрим ВБР надає кредити.

Не можна не згадати про тендерні закупівлі. Саме Олександр Янукович є тендерним чемпіоном за результатами року. Сума, на яку близькі до нього компанії отримали тендери складає понад 14,5 мільйонів гривень, в той час у Рената Ахметова – 11,8 мільйонів. Газовий магнат Дмитро Фірташ переміг в тендерах на суму майже в 6 разів меншу – 2,55 мільйонів.

А уже в січні цього року "Саша-стоматолог" разом з другом "Сім’ї" все тим ж Ахметовим на двох отримали 90% коштів, витрачених на держзакупівлі, при чому першому дісталося тендерів на суму 4112 мільйонів (58,2%), а другому – 2247 мільйонів (31,8%), себто майже удвічі менше.

Третьому ж у списку Сергієві Кирюшку, найбільшому акціонерові компанії "Південьдорбуд", дісталося тендерів на суму в 194,2 мільйону (2,7%).

Проте, схоже апетити сина президента зростають і він уже готовий посунути з енергетичного ринку Рената Ахметова.

Поки що складно сказати, чи це тенденція, чи спорадична дія, але можна бути певними, що зростання бізнес-активів Олександра Януковича продовжиться.

Також ймовірним є перерозподіл майна інших олігархів, які не мають тісного контакту з "Сім’єю".

Така ситуація, разом із підконтрольністю Кабінету Міністрів "Сім’ї", особливо його фіксально-каральної частини, може призвести до кількох доволі неприємних речей: до зникнення конкуренції в економічній сфері і монополізації її в одних руках; до майже знищення малого та середнього бізнесу, котрий в Європі вважають запорукою утворення "середнього класу".

Звісно, також перерозподіл бізнес-ресурсів може викликати незадоволення в тих власників фінансово-промислових груп, що не належать до "сімейного" кола і призвести до конфлікту, котрий уже давно назріває в Партії регіонів.

Адже апетити Олександра Януковича зростатимуть і відбирати доведеться в своїх. Конфлікт довкола боротьби олігархів за увагу Гаранта ще 2 роки тому спрогнозував Володимир Золотарьов.

Збільшення бізнес-активів в руках "Сім’ї" також може призвести й до того, що вона стане найбільшим роботодавцем не лише в державному секторі економіки, а й у приватному. А це є доволі хорошим інструментом для тиску на працівників, особливо у випадку акцій протесту та електоральних кампаній.

В період попередніх виборів, влада активно застосовувала адмінресурс. Історії про сплату партійних внесків із зарплат в касу ПР ще свіжі.

Також влада активно використовувала методику погроз у сільській місцевості, обіцяючи людям закрити фельдшерсько-акушерські пункти, клуби, школи, садочки, у випадку, якщо проголосують не за правильного кандидата чи партію.

Ну і можна популярно пояснювати людям, що їхній завод закриють, якщо влада зміниться і власникові доведеться втікати за три моря в свої тихі офшорні води. Або просто погрожувати звільненням.

Щоб уберегтися якось від такого тиску, українцям слід бути фінансово незалежними. Член групи "Першого грудня" та почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький в одному з інтерв’ю висловився доволі вірно: "Це правда. Коли у людини нема хліба, вона думає тільки про хліб. Так завжди було. Але я не впевнений, що аж так сьогодні доведена країна, що тільки про хліб думають.

Певна річ, що особливо старшим людям нелегко жити. Я переконаний, молодим зараз краще, ніж нам було у 1970-х роках. Принаймні морально, принаймні з відчуттям того, що ти можеш зробити. Тоді ти нічого не міг зробити, тоді все вирішували за тебе: чи дозволити тобі, чи не дозволити.

Гроші вирішують все – так сьогодні намагаються втовкмачити молодій людині. І дебілізують її. На жаль, результати є.

Але життя – воно розумніше. Воно так чи інакше переламає цю тенденцію, тому що не може довго панувати ожирілий розум.

Я інколи дивлюся на деяких молодих людей, які прийшли в уряд, і думаю, чому вони такі тлусті й самозадоволені? Це ж молоді люди! Боюсь, що і в головах у них те саме. Це ж важко ворушити звивинами, якщо вони там є...

Українцям треба ставати багатими. Не красти, а вміти заробляти гроші. Бідна людина стає заздрісною, некреативною. А якщо людина нормально себе забезпечує, вона починає думати про духовні речі, про культуру".

Щоб бути правдиво самостійними, нам слід навчитися заробляти гроші. Це дасть змогу як розвиватися, інвестувати в освіту, культуру, науку, так і мати можливість протистояти владі.

До президентських виборів-2015 слід прийти в усеозброєнні. І тоді після них фраза: "три роки Віті, Саші – два" може набути зовсім іншого змісту, ніж той, що має зараз.

Назарій Заноз, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні