Міліція? Поліція? Жандармерія?

Вівторок, 24 січня 2012, 15:33

"...А вы, друзья, как ни садитесь,
Всё в музыканты не годитесь". 
З байки Крилова "Квартет"

Існує такий вислів: "Як корабель назвеш – так він і попливе".

Одразу, після жовтневого перевороту, у Росії було створено міліцію. Пам'ятаєте оте Ленінське: "...всякая революция только тогда чего-то стоит, когда она умеет защищаться"? Ото ж для захисту "комуністичної революції" й було створено міліцію. Тобто для захисту верхівки заколотників.

За визначенням словника, міліція – це тимчасові збройні формування. Тимчасовість радянської міліції затягнулася майже на сотню років.

Поліцією – так звуться правоохоронні органи в більшості демократичних країн – радянська міліція так і не стала. З тієї простої причини, що вона слугувала не захисту прав та свобод радянського народу, а була карально-репресивним органом та органом захисту комуністичної влади.

Після проголошення Незалежності – влада в Україні залишилася комуністичною.

Тому й міліція залишилася – міліцією.

У державах, які зуміли позбутися комуністичного правління, міліцію замінили поліцією. Яскравим прикладом можна вважати Грузію. Саме – замінили, а не перейменували, як у Росії. Перейменування не змінило сутності – міліція так і залишилася каральним органом та захисником правлячої верхівки.

Щодо української міліції.

Приклад Грузії, звісно, надихає. Але є маленький суттєвий нюанс. Президент Грузії – "не був, не має, не притягувався". За роки нашої незалежності було декілька спроб змінити назву міліції в Україні. Яких тільки аргументів не наводили проти назви – "поліція"! Головним аргументом було те, що "народ не сприйме такої назви, тому що в нього поліція асоціюється з добою війни, німецької окупації та поліцаями".

Повнісінький абсурд. Народу, по великому рахунку, глибоко "начхати" на назву органу, який його буде захищати від злочинців. Аби він був захисним, а не каральним та наскрізь корумпованим.

Ні для кого не секрет, що "головними" корупційними органами в нашій державі є правоохоронні, контролюючі та органи управління. Ще із часів президентства Кравчука й по сьогоднішній день, періодично правоохоронцям суттєво підвищують зарплати . Аргумент для підвищення "вбивчий" – щоби не брали хабарі!

І що, не беруть?..

Боротьбу з корупцією в Україні ведуть найкорумпованіші органи. Тому й відповідний результат.

Сучасний український правоохоронний "корабель", як не перейменовуй, – залишиться карально-репресивним, корумпованим органом на службі правлячої верхівки. Нещодавні події є яскравим тому прикладом.

Боротися зі злочинністю постійно щось "заважає". Зате для боротьби з опозиціонерами – "завжди готові". Дивує лише заповзятість з якою вони це роблять. Хоча, мабуть, за це їм і підвищують зарплати.

Для реформування міліції потрібні кошти. І не маленькі. Заміна уніформи, посвідчень тощо. Але навіщо витрачати силу-силенну грошей, якщо результат буде нульовий? Знову реформи заради реформ? Чи чергова піар-акція?

А "нові" ініціативи нового міністра внутрішніх прав схожі на звичайнісіньке намагання надати позитивного іміджу його відомству. Усілякі гарячі лінії, телефони довіри й таке інше – уже проходили.

Тільки повна заміна особового складу МВС могла би щось змінити на краще. А яку назву матиме реформоване відомство, і як називатимуться охоронці правопорядку – не суттєво.

Але все це стане можливим лише за умови зміни влади на демократичну.

Олександр Денисов, голова Харківської обласної (крайової) організації НРУ, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни