Софійський собор: таємниці озеленення

Понеділок, 06 лютого 2012, 12:28

З літа минулого року ми чуємо, що уряд виділив більш ніж мільйон гривень на реставрацію Софійського собору. Однак, попри запевнення чиновників, реставрація зараз не фінансується й не проводиться. З бюджету виділено лише 225 тисяч гривень на благоустрій митрополичого саду.

Подальші роботи із благоустрою та озеленення території бурси можуть зірватися, адже обраного на тендері підрядника, українсько-польське підприємство "Укрпольреставрація", обсіли кредитори.

Якщо майно та рахунки підприємства будуть арештовані для погашення боргів, "Укрпольреставрація" просто не зможе виконати взяті на себе зобов'язання.

У минулому році Національний заповідник "Софія Київська" святкував 1000-річчя заснування Софійського собору. У цьому році там очікується наплив туристів: навряд чи футбольні фани обійдуть своєю увагою знамениту на весь світ християнську святиню в центрі столиці.

Відповідно до бюджетної програми "Реконструкція й реставрація об'єктів культурної спадщини в містах проведення чемпіонату Євро-2012", кабмін включив до затвердженого обсягу держзамовленняремонтно-реставраційні роботи і благоустрій на території заповідника.

10 жовтня 2011 року українсько-польське підприємство "Укрпольреставрація" виграло тендер на другу чергу робіт із благоустрою території ансамблю Софійського собору на суму 1,1 мільйона гривень. Однак під час тендеру не враховувався скрутний фінансовий стан підрядника – купа застарілих боргів.

1,4 мільйони гривень заборгувала "Укрпольреставрація" одному тільки дніпропетровському науково-виробничому підприємству "Енергія" за виконані роботи з поточного ремонту гідроізоляції та утеплення крівлі в одному із супермаркетів мережі "Сільпо" у Києві, по вулиці Якутській, 8. Таку суму стягнуто з "Укрпольреставрації" рішенням Господарського суду Києва від 19 грудня 2011 року.

Представники підприємства "Енергія" Ігор Єгоров та Михайло Рейзін стверджують: у приватній бесіді з ними після оголошення рішення суду виконуючий обов'язків генерального директора СУПП "Укрпольреставрація" Юрій Доломина повідомив, що його підприємство добровільно не виконуватиме рішення суду, оскільки не має коштів на погашення боргів.

"У такій ситуації кредитор змушений буде отримати виконавчий лист та вимагати арешту майна безнадійного боржника та погашення боргу за рахунок майна. Отже, якщо з бюджету виділятимуться будь-які кошти на реставрацію Софіївського собору, вони не зможуть їх використати, поки не буде погашено борг", – підкреслив Ігор Єгоров.

Ми звернулися за коментарями до СУПП "Укрпольреставрація" та Національного заповідника "Софія Київська".

Генеральний директор СУПП "Укрпольреставрація" Юрій Доломина підтверджує, що його підприємство виграло тендер на 1,1 мільйони гривень і запевняє, що договір буде виконано та роботам із благоустрою ніщо не загрожує.

Ми попросили пана Доломину прокоментувати фінансовий стан його підприємства. Однак на подальші питання він відповідати не захотів, сказав надсилати запит офіційно та кинув слухавку.

Між тим виявилося, що надсилати запит нема куди: СУПП "Укрпольреставрація" не знаходиться за своєю юридичною адресою, а жоден з опублікованих в інтернеті телефонних та факсових номерів підприємства не відповідає. За неофіційною інформацією, це може бути пов'язаним із тим, що інші борги підприємства, що їх поки не зафіксовано в судових рішеннях, складають близько 10 мільйонів гривень.

Вадим Кириленко, перший заступник генерального директора Національного заповідника "Софія Київська" та голова тендерного комітету, повідомив, що за всіма заявками заповідника на фінансування реставраційних робіт – кошти не виділялися.

Також він підтвердив, що СУПП "Укрпольреставрація" дісталося держзамовлення на 1,1 мільйона гривень: "Йдеться про роботи із благоустрою території, прилеглої до митрополичого саду та бурси. У нас є таке правило: згідно з тендером, договір укладається на всю суму, а потім по роках укладається на ту суму, на яку виділяють кошти.

У 2011 році це було 225 тисяч. На ці кошти було здійснено комплексний благоустрій території митрополичого саду площею 0,7 гектарів: прокладка доріжок з усіма шарами, укладка чорнозему, посів трави, автоматична система поливу.

Усі роботи вони виконали добре, і ми їм заплатили. У мене нема претензій до їхньої роботи.

Першу чергу робіт із благоустрою прийняло міністерство. У цьому році роботи закінчаться. Буде проведено комплексний благоустрій території, прилеглої до бурси, пам'ятника XVIII сторіччя. Але ви розумієте, що все залежить від фінансування.

У цьому році нам ще нічого не виділили, і я навіть не знаю, які об'єкти включені".

Коментуючи фінансовий стан підрядника, Кириленко сказав: "Про згадані вами боргові зобов'язання "Укрпольреставрації" я перший раз чую. Пакет документів, які подавала їхня організація для участі в тендері, не містив інформації про наявність боргу.

Я дивився їх бюджет, дивився інформацію банків про відсутність заборгованості. Якщо б заборгованість була, я б автоматично відсторонив їх.

Зауважень до них у мене немає.

Не можу сказати, як це в них була заборгованість, а в їхній економічній звітності це не відобразилося. Не знаю, що сказати, не можу коментувати. Чи документи були неправильно поставлені, чи заборгованість виникла пізніше, після того як були подані документи.

Якщо ми побачимо, що вони подали завідомо неправдиву інформацію, ми розірвемо з ними договір, в іншому випадку продовжимо з ними роботу".

Тим часом у "Софії Київській" розгорівся новий скандал навколо звільнення генерального директора, відомого архітектора й заслуженого працівника культури Нелі Куковальської. Колектив заповідника вже заявив про свою незгоду, а на деяких сайтах таке рішення міністерства охрестили "рейдерством".

Продовжуються спроби побудувати в заповідній зоні елітний житловий комплекс. Уявіть собі, як олігарх на десятому поверсі виводитиме гостей своєї вечірки на балкон, щоб похвалитися: у мене, мовляв, вікна в рай...

Чи правильно, що святе місце для декого медом помазано?

Відповідь на це питання має дати громадськість та правоохоронні органи.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів

Піти з Telegram (не)можливо? А як щодо переходу у WhatsApp?

Найкращий рік у кар'єрі Костюк: чого не вистачає для здобуття престижних титулів?