Свобода та страх перед собою

Вівторок, 22 травня 2012, 11:44

Як і слід було очікувати, гей-параду не відбулось, мітингували тільки козаки, відомі своєю чоловічою солідарністю та любов’ю до всього, що бряцькає. Натомість інші відзначились ще у четвер.

Та не це головне, важливішим має бути не лицемірство перед самим собою – бо це шизофренія. Не псевдоаксекетизм та самобичування – бо це вже мазохістична шизофренію.

Свобода – як феномен – це більше ніж партія, лозунг чи просто термін. Це те, що гарантує наявність нас тут. Це те, що не можна довести, але одночасно саме це гарантує нам можливість мати сенс в цьому житті.

Не варто багато розмірковувати про "Свободу", адже за нас це зробили філософи стародавнього Сходу, античності та Німецьких князівств.

Свобода – те, що не обмежується до стін, це те, що і в нас, і поза нами одночасно.

Найвагоміше розуміти, що свобода – це не вседозволеність, а усвідомлення власного вибору.

Так от здійснити цей вибір варто лише маючи переконання в ньому. Вибирати з примусу, страху, заслуги (можливої або ілюзорної) – це не вибирати – це очікувати та вираховувати.

Чи сила тяжіння існувала до її відкриття Ньютоном? Чи Земля закрутилась після Коперника?

Тільки у кінці ХІХ століття наука змогла пояснити жіночий цикл, вітаміни виокремили у 30 роках ХХ століття, повнолітніми в юдаїзмі хлопчики стають у 13, жінки у 12 (тобто можуть одружуватись).

Віктивна поведінка була відкинута як необгрутовано-анахронічне та примітивістичне бачення жінки ще у 70-тих роках ХХ століття, натомість вона живе у поведінці та вчинках народу.

Самураї та стародавні греки практикували гомосексуальність – так може варто відмовитись від сиру Фета, екібан та японських садів і соєвого соусу? Терміни гетеросексуальність та педофілія з’явилися у другій половині ХІХ століття, але чи ці явища не існували до того?

За словами стоять звуки? Чи за словами стоять реальні речі, люди, ідеї, вчинки?

Протягом століть людство усвідомлювало та відкривало багато нових речей і боялось їх сприйняти, ставилось з упередженням. Однак завжди варто задавати собі питання чи "Я – особистість", "Можу бути вільним"?

А іншим і відповідати на це питання треба не у конформістський або нонконформістський спосіб, відповідати слід Правдиво – перед собою.

Пізнайте Істину і вона вас визволить! Та чи істина одна, чи у кожного своя – слід вирішувати кожному особисто.

P.S. А можновладцям хотілось би нагадати відповідь графа Аррануна на питання, яке йому було задане у 60-тих роках: "Чому Палата лордів узаконила гомосексуалізм, але відмовилась забороняти полювання на борсуків? Відповідь була лаконічна: "Розумієте, борсуків у Палаті лордів немає".

Євгеній Білоножко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами