Неоподатковані "сонячні" мільярди чинної влади

Вівторок, 29 травня 2012, 09:25

Провладні депутати раптово перейнялися екологією та, схоже, вирішили перевести державні підприємства переважно на товари та послуги, які надають екологічні проекти.

Так, регіонали зареєстрували у парламенті законопроект про внесення змін до закону "Про здійснення державних закупівель". Пропонується, щоб закупівля товарів, робіт і послуг в рамках реалізації проектів екологічних (зелених) інвестицій здійснювалася без тендерів.

Фактично, це додатковий спосіб інвестувати державні кошти на безповоротній основі у приватні підприємства, які займаються виробництвом "сонячної" електроенергії.

За таких умов, наприклад, держава матиме змогу замовити у компанії-виробника будівництво ліній електропередач, які з’єднуватимуть "сонячну" електростанцію із лініями електропередач загального користування та купуватиме у цих підприємств "сонячні" кіловати.

Хоча, насправді, у будівництві цієї мережі, в першу чергу, зацікавлені самі виробники. І тому зазвичай здійснюють такі роботи власним коштом. Тому залишилося з’ясувати головне: з якого дива провладні депутати лобіюють інтереси екологічних проектів?

Беручи до уваги попередній багатий досвід чинної влади щодо скасування процедури тендерів, цілком очевидно, що зазначену ініціативу регіонали збираються прийняти для збагачення когось зі своєї команди. Як доводить практика, провладні депутати нічого не роблять для звичайних громадян, якщо не мають від цього власного зиску.

Більше того, про вибірковість українських можновладців по відношенню до вітчизняних підприємств говорять вже навіть на міжнародному рівні: для одних вони встановлюють все нові й нові податки та проводять позапланові перевірки з обшукам, а іншим надають мільярдні кредити та звільняють від податкових виплат.

Тому, щоб нарешті зрозуміти, хто саме опиниться у виграшному положенні у разі прийняття зазначеного законопроекту, треба дещо детальніше ознайомитися із ситуацією щодо нині існуючих в Україні екологічних проектів.

Так, за останні два роки в Україні спостерігається надзвичайно стрімкий розвиток сонячної енергетики. А причина такої ситуації досить банальна – левова частка "сонячних" підприємств так би мовити "наближені" до нинішнього очільника Ради національної безпеки і оборони України.

Тож давайте спробуємо простежити хронологію всього атракціону небаченої щедрості.

Все почалося з липня 2010 року, коли уряд Азарова звільнив низку компаній від сплати мита та ПДВ за імпорт в Україну двох сонячних електростанцій і комплектуючих загальною вартістю, не багато не мало, 700 мільйонів гривень.

Наступним кроком на користь новоявлених "сонячних олігархів" стали дії Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Вона у вересні 2010 року вперше надала право на продаж електроенергії за "зеленим тарифом" вище зазначеним компаніям, що займаються сонячною енергетикою.

Станом на сьогодні такий тариф вже встановлений не менше як для 15 компаній, що входять у "сонячну" імперію. При цьому він складає близько 5,05 гривень за вироблений кВт·електроенергії – в 4 рази вищий, ніж для інших альтернативних джерел.

Тобто у "сонячної" компанії держава зобов’язана купувати електроенергію більше ніж за 5 гривень, а у компанії, що виробляє електроенергію вітряком – лише за 1,22 гривні за кіловат.

Також врахуйте, що собівартість цієї "сонячної" електроенергії декларується на рівні 2 гривні 56 копійок за кіловат. Тому спробуйте уявити, які величезні прибутки у результаті таких ініціатив вже кілька років отримують новостворені "сонячні підприємства"!

Окрім того, доречно буде наголосити, що під сонячні електростанції цим компаніям було виділено тисячі гектарів кримських земель, звісно, за копійки.

Йдемо далі. З 1 січня 2011 року набув чинності Податковий кодекс, згідно якого до 2021 року від оподаткування звільняється прибуток підприємств галузі електроенергетики, що отримують енергію з альтернативних джерел. А державний "Ощадбанк" того ж року виділив 2,6 мільярдів гривень інвестицій на розвиток сонячної енергетики.

Загалом виходить такий собі чималий список досі небачених привілеїв, які чинна влада надала "для своїх": безкоштовна земля, 10-тирічне звільнення від сплати податків, безмитний ввіз до України багатомільйонного устаткування та зависокий "зелений тариф".

Скільки мільярдів гривень втратив внаслідок цих дій держбюджет – ніхто не рахував, проте й так цілком очевидно, що цих коштів вистачило б щонайменше на кількарічну виплату пенсій всім українським пенсіонерам.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту партії "Фронт Змін", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції