Валютний стабілізєц

Четвер, 22 листопада 2012, 09:18

Дивно і дико було читати про те, як влада посилається на досвід інших країн, які нібито теж запровадили податок на продаж валюти. Мовляв, нічого страшного в цьому нема – так роблять і в інших державах. Вже у одному цьому, здавалось би простому, твердженні читається бажання проманіпулювати і приховати від людей реальний стан речей.

Посилання автора скандального законопроекту про те, що у країнах ЄС теж поширена практика, відповідно до якої при продажі валюти необхідно сплатити значну податки, - не зовсім коректне.

За кордоном оподатковується не сума валютної операції, а лише прибуток від такої операції, себто всього лиш різниця між курсом продажу і купівлі.

У нас же пропонують оподатковувати всю суму. Це навіть податком назвати не можна. Це справжні рекет!

Нормальний уряд укріплює свою національну валюту і вселяє у населення впевненість у її стабільності. Та влада, яка не може цього зробити, яка втратила контроль за ситуацією, - буде намагатися адміністративно обмежити дії своїх громадян при обміні валюти.

А в результаті за будь-яке підвищення податків або за вставлення нових податків розраховується кінцевий споживач – громадянин України або гість України. В будь-якому разі це завжди людина, фізична особа.

Влада зараз приймає швидкі, непродумані, інколи конвульсивні рішення для того, щоби погасити проблему, яку нібито побачили тільки сьогодні.

Довготермінового планування, на жаль, не існує. З огляду на це, якимось чином логічно оцінювати все те, що відбувається нині з валютним регулюванням, просто неможливо.

Закон про податок на продаж валюти, у разі якщо він все-таки буде прийнятий, матиме кілька наслідків. Один, можна сказати, мікроскопічно позитивний – надходження до бюджету України справді збільшаться на якусь копійку. Це слід визнати.

Але цей позитив перекриють два інші, негативні, наслідки. Перший – у людей ще більше зменшиться довіра до гривні. Ну просто тому, що поки гривня була сильною, її ніхто так "підтримував".

І другий негативний наслідок, про який вже не раз говорили і для цього є підстави, - це те, що просто феноменальне, у сотні разів потужніше дихання отримає чорний валютний ринок в Україні. Цьому ринку нічого так не треба, як ускладнення роботи на білому ринку.

Спочатку ввели необхідність пред’являти документи, потім запровадили обмеження на максимальну суму, тепер хочуть вести оцей податок на продаж валюти. Тобто робиться все, щоб білий ринок припинив своє існування.

Вже зараз можна передбачити – якщо приймуть цей горезвісний закон, то чорний валютний ринок запрацює з такою потужністю, з якою він ще ніколи в Україні не працював.

Цьому посприяє і ще одне безглузде рішення влади, яке пройшло майже непомітно.

Минулого тижня експортерів зобов’язали продавати половину валютної виручки. Уявімо собі, що працює підприємство, яке взяло, наприклад, валютний кредит з надією на те, що погашатиме його за рахунок валютної виручки.

За новими правилами, тепер воно змушене буде продати половину валютної виручки. При цьому, припустимо, що це підприємство підпадає під дію закону про 15-відсотковий податок на продаж валюти, який, зрозуміло, ні в якому бізнес-плані не прописаний. А крім всього цього, це підприємство потім змушене буде другий раз придбати валюту – бо ж кредит-то у валюті треба сплачувати…

Можна передбачити - у такій ситуації значна частина експортерів, які раніше дозволили собі вийти з тіні, будуть повертатися назад в офшори, працюватимуть через бартерні схеми, шукатимуть інших шляхів, щоб обійти це знущальницьке законодавство.

Можу побитися об заклад, що є розумні люди, які вже придумують способи, як обійти це неприродне, ненормальне адміністративне обмеження підприємницької ініціативи.

Український бізнес переживав ще й не таких азаровів і януковичів. Переживе і на цей раз. Тільки от хто від цього потерпатиме? Як завжди – прості люди в Україні.

Не вселяє оптимізму і дивна постанова Нацбанку про те, що грошові перекази з-за кордону - поки що лише на суму більше 150 тис. грн. - українці відтепер зможуть отримувати тільки у гривні.

Виходить, що люди вже навіть не можуть на власний розсуд розпоряджатися своїми ж заробленими грошима…

З усього цього треба визнати – нинішній курс гривні щодо будь-якої вільноконвертованої валюти сьогодні втримати неможливо. Влада зробила так, що об'єктивних чинників для того, щоб курс гривні було збережено, не залишилося.

В Україні – величезне мінусове зовнішньополітичне сальдо, немає притоку прямих іноземних інвестицій, послідовно падає промислове виробництво, недовиконується дохідна частина бюджету, нам перестали надавати валютні кредити ні під які відсотки.

У такій ситуації набагато правильніше було б, якби влада мала сміливість і мужність вийти до людей і розповісти, пояснити реальну ситуацію, визнати свої помилки не приховувати їх і не вдаватись до маніпуляцій. Після цього у влади з'явиться моральне право приймати, можливо, і не популярні рішення, але такі, які були б зрозумілими для людей.

Бо все те, що приймається нині на валютному ринку, воно для українців незрозуміле. Воно лише лякає і нагнітає паніку. Відповідно ніякої стабільності такі рішення принести не можуть. Лише стабілізєц.

Від УП: В той час, коли стаття була готова, надійшло повідомлення про можливе введення кримінальної відповідальності за спробу продажи валюти на тіньовому ринку.

Віктор Матчук, народний депутат України 2010-2012 рр.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів