Де країна українців з Донбасу?

Неділя, 13 липня 2014, 14:10

Так трапилося, що після багаточисельних погроз розправи я був змушений виїхати з Донеччини. Нікуди не звертався ні за статусом біженця, ні за допомогою – бо хто мені поверне мою роботу й моє житло?

Приїхав на батьківщину – туди, куди приїжджаю щонайменше по два рази на рік. Але виявилося, що зараз усе не так. Крики про те, щоби я, як колишній військовий, їхав у Донецьк воювати проти сепаратистів, перший раз я почув від одного п'яного односельчанина. Не став особливо реагувати.

Але коли практично те саме в розмові з моїм родичем заявила голова сільської ради, тобто представник влади, я змушений публічно звернутися до моїх земляків – з поясненнями, чому з Донбасу виїжджають люди, і чому вони не беруть у руки зброї захищати ту землю, де живуть їхні сім'ї.

Питання перше: з ким воювати, кого вбивати?

А вбивати треба таких же мешканців Донбасу, своїх сусідів, своїх колег по роботі. Тому що зі зброєю в руках до лав ДНР і ЛНР стали в основному громадяни України. Саме таке завдання було поставлене організаторами відокремлення Донбасу й так званої "Новоросії" від України – шукати добровольців із числа корінних мешканців України.

Так, серед керівного складу є багато громадян Росії, чимало їх і серед рядових бійців. Але не менше двох третин – то таки місцеві жителі. Хтось за "русский мир", хтось одурений, хтось куплений, хтось наляканий.

Наляканий розтиражованими українськими ЗМІ відеокадрами львівського "Беркуту" на колінах, волинського губернатора в наручниках, Сашка Білого з автоматом і ножем. І це все – під акомпанемент страшилок про "Правий сектор" і бандерівців від місцевої влади, яка там представлена виключно Партією регіонів, комуністами й вітренковцями.

Так от. Ну, піду я й уб'ю того ідейного чи заляканого сусіда чи колегу.

А далі що?!..

Питання друге: а де я візьму зброю? І чому я повинен брати зброю, якщо я плачу податки на утримання силових структур, зобов'язаних мене захищати?

Тридцять три тисячі працівників СБУ – де вони? Що вони робили, коли відкрито, через соціальну мережу йшла підготовка до утворення ДНР і ЛНР і мобілізація людей?

Двісті двадцять тисяч працівників міліції, не рахуючи ВВ – де вони й що вони роблять?

Де чотири тисячі "Беркуту" з "Соколом"? Де всілякі грізні "Альфи" з "Грифонами", коршунами, тиграми, барсами та іншими "звірами"?

Де, урешті решт, двісті тисяч армії – включаючи всіх тих миротворців із величезними пільгами, орденами й заслугами, хто в складі різних контингентів пройшов через Косово, Ліван, Ірак, Ліберію, Конго, Афганістан у 2007-му, Кот-д'Івуар у 2010-му та інші?

Ті, хто пройшов антитерористичні навчання у військах ООН і НАТО на території багатьох країн світу – де вони сьогодні? Хтось чув хоч одне слово про тих безіменних заслужених наших захисників?

Чому ж гинуть у лісовій посадці під Волновахою прості необстріляні хлопці з наших сіл?

Але й мене сьогодні посилають у ту посадку.

Для чого?!..

Ту війну можна було би давно закінчити – ліквідувавши організаторів і фінансистів. Але хтось хоче людської крові – ріки крові.

І замість того, щоб змусити міліцію й усілякі спецслужби виконувати свої прямі обов'язки по наведенню порядку в країні, а прикордонну службу змусити контролювати кордон – посилають на убой мобілізованих у різні "гвардії" і батальйони вчителів, фермерів і вчорашніх школярів.

Ті, хто живе в Донецьку, бачать і знають, на кого і як працює міліція й усі інші силові структури. Тому багато людей, особливо які є вихідцями із Західної України, і які підпадають під фактично етнічні чистки, змушені кидати житло й роботу й виїжджати з Донбасу.

Сьогодні української держави в Донецьку нема. Хіба я в тому винуватий?

То за що я повинен зараз отримувати образи й приниження?

Анатолій Герасимчук, шеф-редактор газети "Uаргумент", спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?