ЗАСТУП над Парижем

Середа, 15 жовтня 2014, 15:01

Створене перед виборами об'єднання ЗАСТУП, що позиціонує себе як "захисник аграріїв", або є класичним технічним проектом, або ж бездарно розсіває гроші спонсорів. Такий висновок можна зробити з розміщуваної в ЗМІ політичної заказухи ЗАСТУПУ

Українська історія часів незалежності небагата на проекти, що намагалися представити себе партією селян.

Аграрна партія, заснована в 1996 році, згодом перетворилася на кишеньковий проект Володимира Литвина, котрий використовував обраних за її брендом депутатів виключно для маніпуляцій "золотою картою" в парламенті. Історія Селянської партії України, очолювана одіозними братами Довганями, до якої належав також заступник спікера ВР Олександр Ткаченко, завершилася злиттям із морозівською СПУ.

Наскільки дані політичні сили були реальними виразниками інтересів села, судити важко – ці політсили голосували в унісон із діючими на той час партіями влади за продовження мораторію на продаж землі, закріплюючи статус кво з так званими "орендами" на 50 чи 100 років, фактично обікравши селян. Не було чути голосу "захисників селян" і супроти впроваджуваних квот на вивезення зерна, бо ж саме тоді ці "аграрії" могли скупити збіжжя у фермерів подешевше й пошвидше його відправити за кордон.

Тепер цілком вигадану нішу – пишу так, оскільки вважаю, що загальнонаціональні політичні сили повинні мати прихильників та бути орієнтованими на всі прошарки населення – прагне у два місяці перед виборами наповнити пустопорожнім змістом політична партія "Всеукраїнське аграрне об'єднання "ЗАСТУП".

Слово ЗАСТУП, окрім того що в деяких регіонах України означає "лопата" – та, що штикова, – розшифровується нашвидкуруч збитим організмом як "За Соціальну трудову Українську Перспективу". Зараз його очолює знана з ющенківських часів "мама олігархів" Віра Ульянченко, а ще в серпні главою була нинішній заступник пані Віри – Ірина Синявська.

Як прокоментував тоді в джинсі для "Газети по-українськи" політолог Володимир Цибулько, Синявська – єдина впізнавана особа зі списку – "очолювала центр "Агроосвіта" і критикувала за бездіяльність і непрофесіоналізм міністра АПК Швайку".

 

Вочевидь, "впізнаваність" Синявської для фінансових батьків проекту була недостатньою, тож у терміновому порядку главою партії призначено дійсно впізнавану особу, котра почала піарити проект на повну.

У партійній газеті за вересень пані Ульянченко переконує, що "село – це не лише наше коріння, а й наше майбутнє"; у ній же бачимо відразу два суперечливі меседжі: в одному абзаці авторка вступної статті Валентина Сідак покликається на невідомих політологів, котрі "зазначають, що на сьогодні "ЗАСТУП" – це єдина політична сила, яка повністю зорієнтована на аграрний сектор", а в наступному вже заступниця Віри Іванівни пані Синявська твердить, що "ЗАСТУП" – не галузева, а загальнонаціональна політична сила.

Словом, образ партії відточується по мірі її галопічного створювання.

 

У вирі новин про себе коханих, які з'являються як у друкованих ЗМІ, так і в інтернет-виданнях – за моніторингом Інституту масової інформації за вересень, в інтернеті ЗАСТУП навіть став лідером серед політичної джинси, – новостворені аграрії значно розширили сферу власної компетенції.

Партія вже не лише виступає на захист виробників картоплі, а й "єдина з політичного спектру" робить акцент за розвиток фермерського сектора у контексті Угоди про асоціацію, і, за твердженням штатного експерта ЗАСТУПА Андрія Китаєва, це "дає їй додаткову фору перед політичними конкурентами". Через те що третина українців живе в селі, Синявська декларує як мінімум 7% проходження до ВР.

 

А під думку, що лопатники можуть бути цікавими не лише селу – партія публікує думки нікому не відомих політологів на кшталт В'ячеслава Шутенка. При цьому сам пан Шутенко за пошуком у Гугл відомий лише коментуванням заслуг

Гугл-пошук на запит про політолога Шутенка видає лише таке

Приміром, В'ячеслав вважає, що оскільки вибір невеликий, а ЗАСТУП пропонує дуже привабливу програму, у нього є шанси бути цікавими не лише для селян і представників агробізнесу. Цю думку в новині на "Газеті по-українськи" на всі боки прокручено чотири рази.

Гасло використання європейського досвіду також на озброєнні в ЗАСТУПА: Ірина Синявська в Хмельницькому заявляє про орієнтацію на Польську Селянську партію, яка, мовляв, виторгувала для польських селян прийнятні умови вступу до ЄС; водночас Синявська організовує благодійну акцію в Ярмолинцях. ЗАСТУП переконує виборця, що його процент підтримки в суспільстві зростає, бо в оголошених списках інших партій "зовсім не ті люди, яких вони хотіли б бачити в парламенті", а при цьому не проти об'єднатися в майбутньому з Блоком Порошенка, бо ж президент "задекларував надзвичайно важливу й потрібну Україні програму будівництва нової країни". Тільки людей "не тих" у список набрав?

Словом, нова "аграрна" партія надуває себе із шаленою швидкістю з допомогою впомпованих грошей – замовляє "експертні думки", роздає дарунки будинкам сімейного типу та обдарованій молоді, скуповує шпальти в газетах та місця в новинних стрічках, аби лиш встигнути переконати всіх, що вони є!

Проте, попри чималий галас, доля цієї збитої лише з допомогою грошей організації – "за перемогу "ЗАСТУПу" борються приблизно сто тисяч активістів, які розповсюджують агітаційну продукцію й інформують людей про появу нової політсили" – може повторити долю подібних проектів, котрі створювалися перед появою дати виборів: "Озимого покоління" та "Україна, вперед!". Гроші й джинса не допомогли цим проектам.

Утім, на цей випадок лідери ЗАСТУПА вже мають заготовку:

 
 

Один із численних "лідерів" і "заступників голови партії" Олексій Кузьменков уже заявив, що на їх дискредитацію уже виділено шалену суму – 1 мільйон доларів.

Тож проліт джинсового ЗАСТУПА над Парижем обіцяє бути захопливим.

Роман Кабачій, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024