Коаліційна угода: Facundus est error, cum simplex sit veritas!

Середа, 19 листопада 2014, 15:18

Як і більшість небайдужих громадян, встиг уже ознайомитися з робочим проектом Коаліційної угоди, над якою "кращі люди" країни працювали за закритими дверима майже три тижні.

Питань до документу дуже багато. І як виявилося, не лише в мене...

Але насамперед нагадаємо собі, що ж таке коаліція партій і навіщо потрібна коаліційна угода?

Відповідно до 3-го пункту 61-ї статті закону "Про регламент Верховної Ради", у "коаліційній угоді фіксуються узгоджені політичні позиції, що стали основою формування цієї коаліції, а також порядок вирішення внутрішньо-організаційних питань діяльності коаліції". За Wikipedia: "Партійна коаліція – форма співпраці між політичними партіями, які, спираючись на існуючі можливості та умови, об'єднуються задля реалізації поставленої мети".

Отже, для того щоб формувати коаліцію, необхідно з'ясувати мету.

У нашому випадку, виглядає так, що українські політики – учасники коаліційних переговорів від 5 політичних сил, які подолали 5-відсотковий бар'єр на виборах до ВР, – створюють коаліцію для реформ усього, що можна реформувати в Україні: від Конституції до трудового законодавства.

На практиці це означає – нічого не змінити!

Текст запропонованого проекту Коаліційної угоди складається з 7 реформаторських розділів, але не зрозуміло, яка мета запланованих реформ.

Особливо мене, як громадянина, насторожив розділ про Конституційну реформу. Там зазначено, що реформу буде здійснювати спеціальна ТСК, яка буде формуватися з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій у Верховній Раді, при цьому переважну більшість у ТСК матимуть представники Коаліції.

Жодного слова щодо участі громадськості немає.

Оскільки розробники коаліційної угоди заявляють, що проводитимуть реформи, які потребуватимуть внесення змін до Конституції, то так виглядає, що громадськість повністю усувається від будь-якої участі в процесі законотворення.

Тішить те, що оприлюднена угода – лише робочий варіант.

Чи треба реформувати все в умовах економічної кризи й фактичної війни із РФ, питання риторичне. Складається враження, що творці майбутньої коаліції переоцінили свої можливості. Адже за всі роки нашої незалежності не було здійснено стільки реформаторських заходів, стільки збираються нареформувати новообрані парламентарі, та ще й в умовах війни на Сході.

Хочу лише нагадати, що громадяни України, які рік тому повстали проти Януковича, визначили чіткі задачі для політиків: вступ у ЄС і зміна системи влади! Сьогодні ми маємо ще війну!

Якою я б хотів бачити Коаліційну угоду:

Мета Коаліції – вихід з економічної й суспільно-політичної кризи через зміну систему влади та імплементацію Угоди про Асоціацію з ЄС.

Завдання Коаліції – формування Уряду та нормативне забезпечення його діяльності.

І. Формування Уряду

1. З метою формування ефективного Уряду, учасники Коаліції оголошують відкритий конкурс на заміщення посад міністрів: (перелік міністерств).

2. Встановити кваліфікаційні вимоги для кандидатів на посаду міністра:

а) відкриті для суспільства;

б) не притягувалися до кримінальної відповідальності за вчинення дій, не сумісних із кодексом державного службовця;

в) незалежні від крупних бізнес угруповань;

г) відповідають вимогам закону "Про очищення влади";

д) мають досвід роботи в органах влади не менше 5 років та орієнтується в діючих процедурах;

е) достеменно володіють знаннями в галузі та надали аналіз розвитку галузі й свій прогноз розвитку (ессе) галузі в короткій (зважаючи на військові дії), середній і стратегічній перспективі;

є) відповідають вимогам, установленим законом "Про державну службу".

ІІ. Доручити Уряду в першочерговому порядку:

1. Невідкладно запровадити реалізацію:

а) децентралізації податкових надходжень та регламентації розвитку територій;

б) демонополізації ринків, а також активізації малого й середнього бізнесу й сприяння самозайнятості громадян;

в) посилення обороноздатності держави, у тому числі забезпечення заходів національної безпеки перманентного характеру в районах, які перебувають у безпосередній близькості до театру військових дій, а також інформаційної складової;

г) посилення контролю громадськості за діяльністю органів державної влади та місцевого самоврядування, органами правопорядку та судів;

д) невідкладно подати до Верховної Ради України проекти рішень та нормативних актів, які потребують законодавчого регулювання завдань, що їх вказано вище;

е) у трьохмісячний строк затвердити та подати на розгляд Верховної ВР проекти нормативних актів, які передбачені Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС у 2015 році;

є) до листопада 2015 року розробити Стратегію сталого розвитку України;

ж) до грудня 2015 року внести на розгляд Коаліції проект змін до коаліційної Угоди з урахуванням виконання вищезазначених завдань.

з) виконання Плану дій щодо членства в НАТО та укладання союзницького договору з країнами підписантами Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням Украї́ни до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

ІІІ. Коаліція політичних партій у Верховній Раді України бере на себе зобов'язання:

1. Забезпечити вихід з економічної й суспільно-політичної кризи України через зміну систему влади та імплементацію Угоди про Асоціацію з ЄС.

2. У першочерговому порядку розглядати проекти нормативних актів, які подаються Урядом і забезпечують прозоре обговорення проектів нормативних актів із залученням громадськості.

3. Забезпечити покарання винних осіб у вбивстві громадян України під час акцій протесту 21 листопада 2013-го – 22 лютого 2014 років, а також осіб, діяльність яких призвела до втрати територій і військових дій на території держави.

4. Забезпечити внесення змін до виборчого законодавства щодо запровадження пропорційної системи виборів із відкритими списками.

5. Прийняти ефективне антикорупційне законодавство.

6. Зняти недоторканність із народних депутатів та суддів. Запровадити інструмент відкликання депутатів та прийняти закон про імпічмент президенту.

7. Установити чіткі критерії виконання кабінетом міністрів та членами уряду завдань, визначених коаліційною угодою.

P.S. Громадянам України байдуже, скільки розділів та сторінок матиме коаліційна угода. Нам хотілося б, щоб політики перестали дурити нам голови, прикриваючись красивими словами.

Нам потрібен мир, ефективна економіка, відповідальна влада та справедливе суспільство – а не реформи заради реформ. Усе інше – піар і прикриття дійсності.

Бо брехня – красномовна, правда – проста! Facundus est error, cum simplex sit veritas.

Ігор Курус, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну