Україні потрібна вимоглива, а не безумовна любов

Середа, 17 грудня 2014, 15:07

Цього місяця в Україні відбулися дві знакові події. Перша – це інавгурація нового уряду; реформістського, проєвропейського, зарядженого кардинально змінити долю країни. Друга – це отримання "титулу" найкорумпованішої країни Європи.

Міжнародний Валютний Фонд, який у квітні оголосив про $17 млрд. антикризового пакету для Києва, сьогодні вже говорить про $15 млрд поверх раніше заявленої суми. Допомога від ЄС, США та інших держав теж передбачається. Громадяни західних країн вагаються, чи мають гроші з їх податків йти до такої корумпованої країни. І я розумію їхній сумнів.

Так, варто. Україні потрібна любов. Але любов не безумовна, а вимоглива. Захід мусить підтримати державу в обмін на знищення корупції та олігархії, цим само підсилюючи голос громадян України, які наполягають на змінах. Тільки отак гуртом можливо країну врятувати.

Можливо для когось заклик подолати олігархію з вуст людини, яку на заході часто приймають за олігарха, видається дивним. Але олігархія і великий бізнес не тотожні поняття. Олігархія – це коли великий бізнес править країною або впливає на політичну владу у непрозорий спосіб.

Західні лідери дають Україні кредит довіри. Вони вимагають реформ, але поки що задовольняються деклараціями про наміри. Друзі України – дипломати і політики США та ЄС – кажуть: "Не будьте занадто строгими. Загальний напрямок обрано правильно".

Після розчарувань Помаранчевої революції отримати ще один кредит довіри – це дуже щедрий подарунок. Беззаперечно, українці заслужили його, хоча й ціною крові, пролитої спочатку за європейські цінності на Майдані, а зараз – за свободу на сході країни. Більше того, у новому уряді та парламенті з’явилися найкращі представники громадського суспільства та бізнесу.

Але цей другий шанс – останній для України. Існує небезпека, що ми його розтринькаємо. Адже не всі коліщатка механізму обертаються у вірному напрямку. Мільярди бюджетних коштів досі розкрадаються. Велика кількість політиків куплена олігархами. Неперевершені у мистецтві корупції персоналії продовжують обіймають найвищі посади в міністерствах і в парламенті. І хоча приймаються розумні закони, стара українська традиція полягає у тому, що "суворість законів прямо пропорційна легкості, з якою їх не дотримуються".

Такі особливості наражають нас усіх на небезпеку. Це не українські традиції, з якою друзі України мусять рахуватися, доки вирішуються важливіші питання. ЄС дуже жорстко обходиться з Грецією, яка на 69-му місці у рейтингу корумпованості держав від Transparency International, а до України, яка посідає у ньому142-у сходинку, ставиться більш поблажливо і обговорює її європейську інтеграцію.

Існує три сили, які впливають на Україну. Дві сили – критична маса українського суспільства та західні партнери – тягнуть країну вперед. Третя – стримує цей рух. Ця третя сила складається з частини українського бізнесу, політичної та бюрократичної еліт, які зацікавлені у гальмуванні позитивних змін. Як говорив Макіавеллі, "не може реформувати старі порядки той, хто все ще має з них зиск".

Очільники країни можуть і кинуть виклик найсильнішим, найжорстокішим силам тільки за умови, якщо стратегічний альянс західних партнерів і критична маса українського суспільства спрацюють разом.

До того, що я робив, можна по-різному ставитись, але на початку 2000-х я дійшов висновку, що бізнес і політика мусять стояти окремо. Я пішов з політики і бачу себе бізнесменом, якому важливо бути частиною громадянського суспільства. Десять років тому я почав систематично інвестувати в суспільство, щоб допомогти громадянам України стати провідниками змін.

В сьогоднішньому уряді та парламенті працює більш ніж десятеро випускників програми Aspen Ukraine – програми, яку мій фонд запустив у 2006 році і яка, відтоді, стала фінансово незалежною. Разом з ними працюють випускники нашої стипендіальної програми, які отримували фінансову допомогу для навчання за кордоном в обмін на зобов'язання повернутися в Україну і застосувати отримані знання на батьківщині. Я пишаюся цим, бо це було зроблено прозоро. Ці люди незалежні. Вони мають зобов’язання перед країною, а не переді мною.

З листопада 2013 року українське суспільство здивувало і світ, і мене теж. Я не сподівався, що воно стане настільки сильним так швидко. Я впевнений, що ми готові до вимогливої любові.

Віктор Пінчук, український бізнесмен та благодійник, лист в рубрику Opinion у виданні Financial Times

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?