Майор чи отаман, капітан чи сотник, лейтенант чи поручник, генерал-майор, чи генерал-хорунжий?..

Субота, 09 травня 2015, 09:26

"Спинний хребет кожної державної,

а отже, й державно-демократичної організації – армія".

В’ячеслав Липинський

4 травня Юрій Бірюков, радник президента України, у своєму Facebook повідомив, що готується нова концепція уніформи українського війська.

Він поінформував, що через тиждень концепції будуть готові, відтак їх представлять міністру оборони та Верховному Головнокомандувачу.

Дуже добре. В усі часи військовий однострій традиційно вважався і вважається своєрідним обличчям армії. Від того, наскільки добре продумана, добре скроєна і пошита уніформа, значною мірою створюється враження про націю, котрій слугує військо, про державу, яку це військо захищає.

Однострій, знаки розрізнення, система нагород, військові звання – це конкретні приклади застосування на практиці законів семіотики – науки про загальні властивості знаків і знакових систем.

У нашому конкретному випадку йдеться про правильне й ефективне використання/застосування військової символіки – своєрідних міток політичного, національного, державного та інформаційного простору.

Майже чверть століття тому я запропонував запровадити нову військову форму та знаки розрізнення для ЗС України. Ескізи, виконані спільно з Романом Дуб’яком, були оприлюднені в газеті "Високий Замок" 1 листопада 1991 року, в "Голосі України" 21 січня 1992 року, в газеті "Діло", "Молода Галичина". Ще тоді були запропоновані стилізовані чотирикутні зірки на погони…

До речі, ескізи, передані до газетного відділу, який тоді очолював Валентин Лабунський, забрав якийсь полковник з Міністерства оборони – донині фрагменти тих розробок добре помітні в окремих елементах нинішніх українських військових одностроїв.

Але не про це. Ще тоді було акцентовано, що військові звання мають бути виразно національні: стрілець, старший стрілець, ройовий, четовий, бунчужний, підхорунжий, хорунжий, підпоручник, поручник, сотник, отаман, підполковник, полковник, генерал-хорунжий…

Бо це, на наш погляд, нині, в умовах неоголошеної Україні війни, найважливіше.

Тим часом, запропоновані нові зразки знаків розрізнення на погонах й далі призначені для рядових і сержантів, лейтенантів, капітанів і майорів… І це в Українській державі?

Продовжувати використовувати совєтську систему військових звань нині неприпустимо.

"Процес творення української армії, зокрема національної армії, є справою не тільки матеріального порядку, а ще й морального, ідеологічного", – писав Сальський, генерал-хорунжий Армії УНР.

P.S. Цікаво, чи ще функціонує "Кадетское движение в Украине" і "Фонд Возрождения кадетских корпусов в Украине"?

Чи використовуються знаки-нагороди "Кадетська слава II і I ступеня", на яких зображений генералісімус Алєксандр Суворов?

Чи продовжує видаватись в Україні "Кадетскій журналъ" з далеко не безневинним "і" та "ять" у назві й котрий прищеплював українським юнакам цінності "єдіной і нєдєлімой", вболіваючи "за вєру… і атєчєство!"?..

Олег Романчук, публіцист, шеф-редактор журналу "Універсум", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини