В пошуках моделі подолання безкарності в Україні

Субота, 02 липня 2016, 13:02

Чи існує глобальна модель, яка б розірвала коло безкарності за корупційні злочини в Україні? Саме це я хотів оцінити підчас свого візиту в Україну минулого місяця в якості голови  правління світового антикорупційного руху Transparency International.

Зустрівшись з  представниками української влади, включаючи президента Петра Порошенка, міністра юстиції, генпрокурора, парламентський комітет з питань боротьби з корупцією, головних донорів України, пресу та громадські організації, я зробив висновок  що в Україні немає довіри до діючої системи.

Незважаючи на нотку безнадійності, яка відчувається у деяких моїх промовах, досвід підказує, що ситуацію можна змінити використовуючи доморощений підхід, направлений на боротьбу з головною перешкодою , а саме трансформувати судову систему в Україні. Або ж запросити іноземних спеціалістів у якості нейтральних спостерігачів, партнерів та тренерів, як це робить успішна Міжнародна Комісія проти безкарності у Гватемалі (International Commission Against Impunity in Guatemala - CICIG).

Всі представники влади знаходяться під загрозою, тому що корупціонери все ще на свободі. Судові справи елітної корупції проти колишнього президента Януковича та його поплічників  застопорилися через системні проблеми в судовій системі. Є постійні посилання на зв’язки між високопоставленими українськими чиновниками та інтересами олігархів. Це не великий бізнес в межах однієї країни, найчастіше це ті, хто контролюють безмежні багатства, маніпулюючи корумпованими колами, зв’язаними з чиновниками.

Ситуація призвела до того, що Уряд був змушений затвердити комплекс дій по боротьбі з корупцією, включаючи створення Бюро розслідувань, Національного агентства з питань запобігання корупції, електронну систему декларування активів державних службовців та електронну систему публічних закупівель ProZorro.  

Ключовою проблемою в Україні є система здійснення правосуддя через високий рівень корупції та неефективність. Міністр юстиції зазначив, що наразі під слідством за звинуваченням у корупції знаходяться 12 суддів. Саме з цієї причини президент призначив на посаду генпрокурора одного з своїх довірених осіб, який навіть не є юристом.

Уряд також обговорює пропозицію щодо створення антикорупційного суду.

Це доволі цікава ідея, яку необхідно й далі просувати громадським організаціям та владі. Деякі вірять в те, що було б добре створити групу міжнародних фахівців, які б призначали членів суду та залучити до складу суддів міжнародних юристів, що забезпечило б незалежне, чесне та професійне правосуддя.

Інші ж вивчають досвід CICIG, створеної  ООН Міжнародної Комісії проти безкарності у Гватемалі, яка почала свою роботу у 2008 році.  

CICIG очолює колишній міжнародний прокурор, до її складу входять 30 міжнародних слідчих різних національностей. Вони працюють разом з елітним відділом місцевих прокурорів, які розслідують особливо тяжкі злочини.

Ця модель виявилася дуже ефективною. CICIG не лише розслідувала значні кримінальні справи, але й сприяла нарощуванню слідчого потенціалу гватемальських прокурорів та суддів, які працювали із такими справами. Наразі колишній Президент та Віце-Президент Гватемали перебувають за гратами, після того, як комісія викрила їхню розширену схему шахрайства та корупційних діянь. Перед тим як CICIG розпочала свою роботу, рівень безкарності в Гватемалі був більше 90%, тобто в 9 з 10 розслідуваних справ.

Якщо взяти дану модель в якості відправної точки та адаптувати її до української реальності, вона б стала гарним початком для вирішення значних складнощів, які наразі існують у судовій системі.

Transparency International запропонувала обговорити це під час Міжнародної антикорупційної конференції (ІАСС), яка відбудеться наприкінці року в Панамі. Оскільки на даній конференції зберуться провідні міжнародні експерти, вони зможуть обговорити та розробити практичний план реалізації для України.

Після IACC дискусія має продовжитися у Києві, а саме між провідними дослідниками та політиками. Transparency International може допомогти у скликанні такої панелі. Занадто довго корупціонери залишалися безкарними. 2017 має стати роком установлення механізму для подолання безкарності та розслідування великої корупції в Україні.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи