Провокація "юристів" проти Медведчука побудована на перекручуванні фактів

Четвер, 25 серпня 2016, 14:24

Видання "Українська правда" оприлюднило матеріал двох юристів — Романа Титикало і Іллі Костіна, які скромно іменують себе "Ми — українська адвокатура". Вони намагаються використати матеріали "справи Стуса", але, власне кажучи, присвячена стаття не українському поету та дисидентові, а його адвокату — Віктору Медведчуку. 

Матеріал, витриманий у "політично вірній" чорно-білій стилістиці, з юридичної точки зору є повною нісенітницею.

Нагадаємо: 14 травня 1980 року Василь Стус був вдруге заарештований у зв'язку з обвинуваченням за ч. 2 ст. 62 КК УРСР. Засуджений до 10 років позбавлення волі та 5 років заслання.

Вже 18 липня 1990 року прокурор Української РСР Потебенько М. О.  вніс протест на це рішення, який згодом був задовільнений. В ньому прокурор зазначив, що Стус "публічних закликів до насильницького повалення, підриву чи послаблення Радянської влади він не допускав".

Але в цьому Василя Стуса ніхто і не звинувачував!  

Бо це відповідно до Закону УРСР від 28.10.1989 диспозиція статті 62 була змінена з "антирадянська агітація та пропаганда" на "заклики до насильницького повалення або зміни радянського державного та суспільного ладу". Саме в антирадянській пропаганді Стуса й звинувачували у 1980-му. І матеріали справи свідчать про антирадянську позицію Стуса, якої він і не приховував навіть під час процесу.

Але автори матеріалу не згадують про внесення у 1989 році зміни до статті 62 КК — тому, що абсолютно не обізнані у цій темі, або через політичне замовлення, яке вимагає необ’єктивного висвітлення подій того часу і приниження гідності, честі та ділової репутації Віктора Медведчука.

Останнє є більш ймовірним, оскільки в своєму відеозверненні 2012 року Віктор Медведчук згадує про закон щодо внесення змін у статтю 62 КК УРСР 1989 року. Тобто Титикало і Костін цинічно ігнорують очевидні факти для досягнення політичних цілей. Те ж саме стосується і відвертого небажання авторів процитувати відповідні норми радянського законодавства щодо залучення "міжнародних адвокатів", яких вимагав Стус.

Щодо об’єктивної оцінки вини Стуса, то варто процитувати ще одного дисидента — Левка Лук’яненка, якого також згадують в матеріалі "УП". В одному зі своїх інтерв’ю він  говорить: "Звинувачення, висунуті проти Василя Стуса за статтею 62 у ч. 1 і 2 КК УРСР, були стовідсотково обґрунтовані. У цьому випадку потрібно відокремлювати суто юридичний підхід від логічного людського. Якщо закон писав, що антирадянською агітацією і пропагандою є певні вчинки або висловлювання, а людина чинила подібні дії, значить, це законно. І в цьому випадку не можна говорити, що радянська влада діяла незаконно. Але зараз ми не визнаємо ту законність. Та законність, власне, була незаконна, як і держава загалом".

Що стосується інших політично мотивованих закидів на адресу Віктора Медведчука, варто зазначити: вони ґрунтуються виключно на особистих думках деяких спеціалістів в галузі права того часу, що не мають юридичної сили.

Поява такого "чорного" матеріалу є не спробою вшанувати пам'ять Василя Стуса чи відновити історичну справедливість — це вже зроблено давно.

Така стаття є засобом реалізації політичного замовлення та самохизування двох "юристів", яким, з огляду на їх професійні якості, не залишається нічого іншого, крім "танців на кістках" задля власного піару. 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини