Пане Парубій, виконайте свій обов'язок

Вівторок, 25 грудня 2018, 08:00

Голова Верховної Ради Андрій Парубій має невідкладно призначити слухання з фізичної безпеки журналістів.

Ситуація з фізичною безпекою журналістів в Україні викликає стурбованість як професійного середовища, так і авторитетних у світі організацій, зокрема, Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, Офісу Представника ОБСЄ з питань свободи медіа.

Індекс фізичної безпеки журналістів, який Національна спілка журналістів України веде разом із партнерськими організаціями, фіксує великий рівень агресії до представників ЗМІ, зокрема жінок, що є особливо обурливим.

Випадки реального покарання нападників на журналістів і редакції майже відсутні. Безкарність за злочини проти журналістів спостерігається на всіх етапах і рівнях: від села і району - до столиці.

Слідство зволікає з відкриттям проваджень про напади на журналістів або взагалі відмовляє. Постійно затягуються або розвалюються розслідування справ. Лише одиниці справ доходять до суду і, зрештою, ще менше — закінчуються обвинувальним вироком, що набрав чинності.

Політики та високопосадовці дозволяють собі агресивну поведінку щодо журналістів, виправдовують напади на них, а часом і звинувачують в цьому самих представників ЗМІ.

Все це є ознаками системної безкарності за злочини проти журналістів, що ставить під загрозу вільне і незалежне функціонування преси як ключового інституту демократичного суспільства.

Одним із реальних кроків задля зрушення ситуації з "мертвої точки" є максимальне виведення всіх справ про напади на журналістів у публічну площину з реальними звітами керівників силових структур, приверненням уваги всього українського політикуму та наших міжнародних партнерів.

Найефективнішим майданчиком для цього є майданчик українського парламенту як найвищого законодавчого органу держави, а найдієвішим і найреальнішим механізмом — проведення парламентських слухань щодо стану фізичної безпеки журналістів в Україні.

Парламентські слухання – це інструмент захисту журналістів, а відтак — прав людини, свободи слова і демократії як базових засад європейського цивілізаційного вибору України.

Реклама:
Змушені констатувати, що відповідна ініціатива, яку не перший рік просуває Національна спілка журналістів України як найбільша журналістська організація у державі, щороку блокується в стінах парламенту.

Натомість там із дивною і загрозливою регулярністю з'являються законопроекти, що мають на меті обмежити свободу слова, посилити тиск на ЗМІ та журналістів, створити правові передумови для розправи з інакомислячими, сіяти атмосферу страху та ворожнечі. Це не може не викликати стурбованості в журналістському середовищі, головним голосом якого є НСЖУ.

Національна спілка журналістів України вимагає від Голови Верховної Ради України невідкладно внести до сесійної зали ініціативу щодо призначення у 2019 році парламентських слухань щодо фізичної безпеки журналістів в Україні та використати всі наявні політичні й правові важелі для забезпечення результативного голосування з цього питання.

В Україні 9 років не було парламентських слухань з питань свободи слова.

Пане Парубій! Виконайте свій обов'язок голови парламенту і поставте це питання на голосування! Доведіть свої слова про підтримку журналістів і свободи слова конкретною справою.

Текст вимоги до Голови Верховної Ради України одноголосно підтримано Правлінням НСЖУ 20 грудня 2018 року. До складу правління входять активісти НСЖУ, головні редактори медіа або авторитетні журналісти з кожного регіону України.

Сергій Томіленко

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Суд віддав у користування Росії 100 АЗС в Україні. Як таке можливо під час війни?

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну