Як розпущена ВККС намагається залишити на посадах 75 недоброчесних суддів

Середа, 16 жовтня 2019, 17:00

16 жовтня парламент прийняв в цілому законопроєкт 1008, який передбачає повне перезавантаження Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС) – одного з двох органів, відповідального за провал судової реформи. 

Чинна ВККС з моменту набуття законом чинності має припинити свою діяльність. Нова буде сформована впродовж трьох місяців на прозорому конкурсі за участі міжнародних експертів. 

Розуміючи, що роздавати суддівські мандати їм залишилось лічені дні, члени ВККС вирішили поставити свій конвеєр на максимальну потужність та пропустити десятки недоброчесних суддів. 

Так, від 17 до 22 жовтня у режимі нон-стоп ВККС буде приймати рішення про право довічно бути суддею щодо 75 служителів Феміди, які отримали негативний висновок Громадської ради доброчесності. 

У разі, якщо 11 з 16 членів ВККС на засіданні проголосують на користь суддів, останні фактично отримають імунітет від перевірок на доброчесність новою комісією. 

Думаєте, у них не вийде? Варто просто згадати конкурс до Верховного Суду.

Серед тих, кому ВККС планує дати зелене світло в останні свої дні, – аутсайдер конкурсу до Вищого антикорупційного суду, "суддя Майдану" Тарас Заєць. У лютому 2014 року він кинув за ґрати протестувальника, спійманого беркутівцями на вулиці Грушевського. 

Це свавільне рішення стало однією з причин, через які міжднародні експерти заветували кандидатуру Зайця до антикорупційного суду. Однак вже за місяць ВККС успішно переатестувала Зайця і тепер планує закріпити це рішення. 

Компанію Тарасу Зайцю складуть інші "судді Майдану" Петро Заруба та Андрій Ключик

Невипадково до цього списку 75-ти потрапили Олег Глуханчук, Олександр Вільчинський та Костянтин Кобилянський. Всі троє працюють в адміністративних судах, володіють статками, які не можуть пояснити та відомі зв'язками з чиновниками часів Януковича Андрієм Портновим і Сергієм Ківаловим. 

Також ці троє були на святкуванні дня народження заступника голови ОАСК Євгена Аблова, куди прийшли голова ВККС Сергій Козьяков, член Володимир Бутенко та уже ексчлен Тарас Лукаш.

Реклама:
У ці дні ВККС планує пропустити суддів Господарського суду міста Києва Романа Бойка та Інну Отрош, яким пощастило мати впливових покровителів. 

Для Бойка це був Артур Ємельянов, з яким вони разом "хакнули" систему авторозподілу справ. Для Отрош – її мама, яка в часи Януковича входила до складу Вищої ради юстиції, а перед тим очолювала Печерський райсуд столиці. 

Примітно, що останні пленарні засідання комісія намагалась провести ще на початку червня цього року. Тоді вони не відбувалось з різних причин, а увінчалось все гучним скандалом

Розуміючи, що достатньої кількості голосів на користь недоброчесної судді не набирається, члени ВККС замість того, аби рекомендувати її до звільнення, як того вимагає закон, вирішили оголосити перерву. Після такого відвертого фальшування результатів голосування ексчлен ВККС Андрій Козлов грюкнув дверима, відмовившись легітимізувати своєю присутністю цей фарс.

Цей фінальний акорд ВККС взагалі не має відбутися. Активісти вимагають, щоб дискредитовані члени Кваліфкомісії суддів не проводили засідання. Для цього активісти зберуться 17 жовтня біля ВККС у костюмах нечисті та суддівських мантіях, щоб показати людей, яким кваліфкомісія хоче дозволити судити довічно. 

Галина Чижик, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами