VIP-лікарня з сотнями "прислуги" за наші гроші – яка Феофанія зсередини

Середа, 22 січня 2020, 11:00

Де у Києві себе можна відчути по-королівськи розкішно? Ви здивуєтеся – не в дорогих ресторанах чи клубах, а в державній установі.

52 кухарі, 18 сантехніків та 63 охоронці. Це не кількість персоналу у Букінгемському палаці чи Луврі. Це – лише частина персоналу, що працює в елітній лікарні "Феофанія". Там споконвіку лікуються українські депутати та топчиновники. 

Загалом немедичного персоналу в лікарні близько 500 осіб: це і кухарі, і садівники, і охорона.

Минулого тижня президент Зеленський підписав указ щодо доступності лікарні "Феофанія" для всіх українців.

Щоправда, схоже, що президента трохи дезінформували, адже близько третини пацієнтів у "Феофанії" – це не депутати чи державні чиновники. Лікуються там всі, але лише за гроші.

В середньому лікарня на рік обслуговує близько 17 тисяч пацієнтів, з них 5 тисяч – за оплату. Це офіційні дані самої лікарні. 

 
У "Феофанії" медичну допомогу надають в середньому 17 тисячам пацієнтів. З них 5 тисячам – платно
всі ілюстрації надано авторкою колонки. клікніть на зображенні, щоб збільшити розмір ілюстрації

Пролікуватися тут або навіть "відкосити" від в'язниці, як свого часу ексголова податкової Роман Насіров, – не проблема, аби гроші були. 

Як тепер лікарня має відкрити двері для всіх – питання риторичне, адже двері й так відкриті, просто не безкоштовно

А от відкрити двері для всіх у межах реформи системи охорони здоров'я лікарня не зможе, адже не підготувала для цього всі необхідні документи та не автономізувалася.

Та й навіщо "Феофанії" ставати автономною? Адже тоді їй доведеться боротися за пацієнта та оптимізувати свої витрати, бо платити більше, ніж іншим лікарням, Національна служба здоров'я не буде. 

Платити будуть всім за загальним тарифом НСЗУ, а доплачувати за "VIP-статус" та садівників ніхто не буде. 

Сьогодні "Феофанія" отримує майже півмільярда гривень щороку, незалежно від того, скільки і з якими хворобами пацієнтів вона лікує. Держава і далі сплачує лікарні гроші за ліжкомісця. Саме так: не за кожного пролікованого пацієнта, а за ліжко, яких в лікарні аж 550. 

До речі, незважаючи на указ президента, навіть сам головний лікар "Феофанії" Ігор Петрович Семенів офіційно пише, що потрапити до лікарні "з вулиці" не вдасться, та й взагалі безкоштовного лікування в Україні не існує, адже лікарня має ж якось і за комунальні послуги платити, і персонал утримувати.

Це не дивно, оскільки персоналу в "Феофанії" більше, ніж в англійської королеви. Майже 500 осіб не медичних професій працюють в лікарні. 52 кухарі, 18 сантехніків, 63 охоронці та 16 людей в службі благоустрою. 

Уявіть собі,  скільки державних грошей, тобто наших з вами податків, іде на таку кількість персоналу. 

Реклама:
Але найбільше вражають навіть не кухарі чи охоронці. 25 людей працює в лікарні в службі "прання, сушки, прасування та ремонту спецодягу, м'якого інвентарю та білизни". 25 людей отримують зарплату за те, що завантажують пральні машинки чи прасують! 

І це ще не все. Так, наприклад, у "Феофанії" працює 30 бухгалтерів, а головний лікар має аж 5 заступників.

 
У "Феофанії" працює 30 бухгалтерів, а головний лікар має аж 5 заступників
 
25 осіб працює в лікарні у службі "прання, сушки, прасування та ремонту спецодягу, м'якого інвентарю та білизни"

 

Недаремно бюджет "Феофанії" майже вдвічі більший за бюджети Інституту раку чи Інституту серця.

Бюджет лікарні для VIP-чиновників склав 422 млн грн, тоді як бюджет Інституту раку – 255 млн.  

 
У 2019-му на фінансування "Феофанії" державою було виділено понад 422 мільйони гривень

Декларації головного лікаря теж позаздрить і депутат, і міністр. 

Ігор Семенів, керівник "Феофанії", як і заведено, має надзвичайно успішну дружину. Вона торгує ліками, а ліки в її компанії купують державні лікарні.

У сім'ї головного лікаря Феофанії розкішні не лише авто, будинки та квартири. Там є навіть катери та снігоходи, і, як ведеться для "еліти" – "ролекси", "чопарди" та одяг від Dolce&Gabbana. Саме так – одяг за більш, ніж 5 тисяч доларів в лікаря, який все життя працює в державних клініках. 

До речі, дохід головного лікаря "Феофанії", якщо порівняти позаминулу та минулорічну декларації, виріс у 7 разів. Якщо в позаминулому році фармацевтичні компанії заплатили йому за клінічні випробування, які робили на базі "Феофанії", 700 тисячі гривень, то в минулому році це вже було 4,7 мільйона. 

І знову ж таки – ці гроші пішли не в лікарню, а саме головному лікарю – виключно за те, що дозволив проводити клінічні випробування на базі не своєї, а державної лікарні.

Цікаво, чи стане таки "Феофанія" колись по-справжньому лікарнею, відкритою для всіх, а не буде і далі висіти на балансі Державного управління справами? Адже зараз там можна утримувати півтисячі персоналу, заробляти мільйони і не перейматися – гроші з бюджету і далі будуть виділяти. Бо це ж не просто лікарня, а VIP. І це в той час, як лише у 18% сільських лікарень є санвузли.

Олександра Устінова, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції