Як уряд намагається зробити корупціонера часів Януковича міністром освіти

Середа, 17 червня 2020, 18:07

Реванш та "колективний Янукович" дотягнулися нині до української освіти та науки. Влада просуває на посаду очільника Міністерства освіти і науки ректора Чернігівського технологічного університету Сергія Шкарлета – одіозного фігуранта цілої низки плагіатних скандалів та корупціонера. Мабуть, більш "зашквареної" кандидатури годі й шукати.

Цей палкий прихильник "владних вертикалей" у 2010 році балотувався у депутати Чернігівської обласної ради. "Я повністю поділяю погляди і принципи "Партії регіонів". Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів", - казав тоді новообраний депутат облради.

А вже у 2013 році президент Янукович своїм указом присвоїв пану Шкарлету почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України" за "вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняної науки, зміцнення науково-технічного потенціалу України, багаторічну сумлінну працю". Вручав молодому ректору нагороду особисто тодішній міністр освіти і науки Дмитро Табачник, радником якого, власне, був Шкарлет. Де він нині і через що, ми всі з вами добре знаємо. 

"Наукові досягнення" Шкарлета

Тож, який внесок у розвиток науки зробив пан Шкарлет? Справді "вагомий". Як з’ясувалося на початку цього червня, наймолодший ректор України таки досяг "значних  результатів". Правда, в основному у крадіжці чужих наукових робіт. 

Так, учасники наукового волонтерського проекту False-science виявили цілу низку "запозичень" з чужих наукових робіт у академічному доробку Шкарлета. Наприклад, у його монографії 2018 року "Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні" знайшли цілі шматки з чужої наукової праці "Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку: європейський досвід" 2013 року за авторством О.В. Апарова. І не тільки з неї. Подальше дослідження наукових статей нинішнього протеже президента Зеленського, прем’єр-міністра Шмигаля та цілої низки українських ректорів (саме вони і порекомендували кандидатуру голові держави) показали, що таким самим чином пан Шкарлет писав й решту "своїх" наукових текстів. 

Звісно, на усі обвинувачення пан ректор відповів, що все це нісенітниці та напади особисто на нього. 

Навряд чи комусь потрібно пояснювати, що цинічний плагіатор може стати гідним очільником ключового для освітян та науковців міністерства.  Тоді як освітні реформи останніх років, окрім усього іншого, спрямовані на сучасні світові стандарти академічної доброчесності та боротьбу із плагіатом. 

Авто за 1,5 мільйони та "технології" у технологічному університеті

Відзначився новий кандидат на міністерське крісло не лише крадіжками чужих текстів. Як з’ясувалося, колишній "регіонал" має за собою й корупційний "хвіст". У січні цього року Чернігівський технологічний університет придбав за державний кошт розкішний білий пікап Volkswagen Amarok VOLCANO вартістю більше 1,5 млн грн. 

 
 

Дуже цікаво, навіщо Чернігівському університету таке розкішне авто. Навряд чи для того, аби використовувати його для вивчення сучасних технологій. 

Хоча й на промоцію освіти у цьому вищому навчальному закладі гроші знаходяться. Так, в мережі можна знайти ролик про Чернігівський університет. У ньому щасливі напівголі студенти та студентки розкидають 500-гривневі купюри та лежать у них. 

Сучасне обладнання або процес навчання до кадру, на жаль, не потрапили. 

Тому що послідовний

До речі, пан Шкарлет, який 2010 року клявся у відданості принципам та цінностям "Партії регіонів", вже 2015 балотувався до тої ж Чернігівської облради вже від Блоку Петра Порошенка. 

Коли на нещодавній співбесіді на посаду міністра МОН на комітеті з питань освіти та науки Шкарлета спитали про його членство у "Партії регіонів", він відповів, що ніколи у ній не був, а лише мав членський квиток. "То був час такий, не можна було інакше", - пояснив він. Моя колега, заступниця голови партії "Голос" Інна Совсун зауважила, що знає ректорів, які змогли зробити "інакше", але Шкарлет не знайшов, що на це відповісти, лише знизав плечима. 

Перспективи

Кандидатура настільки одіозної людини обурила не лише нашу фракцію, але й усю наукову та освітню спільноту. Ціла низка українських громадських освітніх організацій звернулися з відкритим листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. В ньому йдеться про те, що Шкарлет не може очолити Міністерство освіти і науки, та закликали призначити на цю посаду людину із бездоганною репутацією, системним баченням та глибоким розумінням реформ. 

Обурені вибором уряду та президента і українські науковці. Представники ініціативної групи "Дисергейт", які борються із плагіатом та відстоюють академічну доброчесність, опублікували звернення до влади. "На нашу думку, факти академічного плагіату вказують на неспроможність Сергія Шкарлета обіймати бодай якісь управлінські посади в публічних установах, бо плагіат є свідченням і звичайної нечесності (нащо ж напружуватись, якщо ніхто не перевірить?), і нездатності якісно виконувати інтелектуальну роботу", - йдеться у зверненні. 

Реклама:
Тож, яке майбутнє може бути в української освіти і науки із таким міністром? Чи зможе людина Януковича та Табачника продовжити реформи вищої та шкільної освіти за європейськими стандартами?

Наша відповідь: ні, не зможе! Тож, давайте повернемо "колективного Януковича" туди, де йому місце – у минуле.

Наталія Піпа, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  




Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука