Навала клонів: чому ЦВК ввело у бюлетені цифри?

Четвер, 07 жовтня 2021, 15:00

Клони – надзвичайно серйозна технологія, яка спотворює результати виборів. Так, на парламентських виборах 2019 року два кандидати-клони зібрали рекордні в історії України показники

Клон Олександра Горобця, кандидата від "Слуги народу" (Київщина, 95 округ), забрав майже 5500 голосів, а клон Ігоря Васильковського, кандидата від тієї ж партії (Одещина, 139 округ), забрав понад 7% голосів. 

Тоді клонами намагалися масово забрати голоси у кандидатів від рейтингової партії "Слуга народу". Політсила навіть позивалася через цю технологію до суду. 

Тепер, коли рейтинги не дозволяють перемогти кандидатам від "Слуги народу" безапеляційно, у конкурентів на округах починають з’являтися клони. 

Перший такий прояв був цієї весни на Франківщині. Тоді в Олександра Шевченка з’явилися клони, які забрали майже 500 голосів. Це, разом зі зниклими бюлетенями, могло принести технічну перемогу чинному нардепу "Слузі народу" Василю Вірастюку. 

Читайте також: Ціна мандату на Франківщині. Найгірше – підірвати довіру до виборів

Але якщо на Франківщині у Вірастюка, як представника партії центральної влади, не було "клонів", то зараз на округах Херсонщини і Черкащини, ситуація змінилася. "Клони" є і в "Слуг народу", і в їхніх опонентів. 

Реклама:

Так, на одному з округів Херсонщини, де у 2019 році виграв Ігор Колихаєв, відбуваються вибори. Колихаєв став мером Херсона і наразі тут балотується його колега з партії "Нам тут жити" Геннадій Миколайович Лагута. Йому протиставили двох клонів, один з яких значиться керівником проєктів ГО "ГІ "Нам тут жити". Це може ще більше заплутати виборців.

 

У кандидата від "Слуг народу" голови ОДА Сергія В’ячеславовича Козира на цьому ж окрузі теж є свій клон — кочегар з Кіровоградської області.

 

На Черкащині ситуація не краща. Тут теж у двох кандидатів були клони. 29 вересня зареєстрували першого клона для кандидата "Слуги народу" Віталія Войцехівського. Він — Золотоніський міський голова. А клон — повний тезка. Він змінив своє ім'я та прізвище за 6 днів до реєстрації кандидатом. Крім того, у його біографії вказано, що він — голова громадської спілки "Золотонізька Громадська Міська рада". 6 жовтня суд скасував зміну імені цього кандидата. Тому в бюлетені "клон" більше не становить загрози для представника "Слуги народу".

Але найбільше не пощастило кандидату Владиславу Голубу. Один з двох клонів — його повний тезка. І всі три Голуби — самовисуванці, тобто виборець не зможе ідентифікувати кандидата навіть за партією. 

 

Усі клони-самовисуванці зазвичай подають документи в останні дні реєстрації, щоб їх було важче розшукати до виборів і вони не знялися. Це роблять також, щоб штаб опонента не встиг "подякувати" у відповідь клоном.

6 жовтня під час засідання ЦВК обговорювали питання зміни форми бюлетеню й введення нумерації для того, щоб дати можливість справжнім кандидатам прокомунікувати свій номер для виборців. Рішення підтримали майже одноголосно.

 

Взагалі, виборчі правила, як і форму бюлетеня, варто обговорювати до старту виборчого процесу. Інакше це — зміна правил гри під час самої гри. Вибори на двох округах відбудуться 31 жовтня 2021 року. 

Реклама:

Примітно, що навесні до ЦВК позивався один з кандидатів Франківщини — Олександр Шевченко. У нього було два клони і він був зацікавлений у тому, щоб ці "клони" не забрали у нього голоси. Саме тому він просив, аби ЦВК внесло зміни у форму бюлетеня. Тобто, щоб з’явилися порядкові номери, які ввели зараз, та кольорові фото кандидатів, які так і не з'явилися у бюлетенях. 

 

Фото кандидатів — один зі способів ідентифікувати справжнього кандидата. До прикладу, коли на президентських виборах кандидат-нардеп Юрій Тимошенко набрав 117 тисяч голосів, чи взяв би він їх, якби виборці Юлії Тимошенко бачили візуально, де — Юлія Тимошенко, а де — Юрій Тимошенко?

Тоді у позові Шевченку, який просив зробити те, що частково ЦВК зробило зараз з власної доброї волі, відмовили. Суд наголосив, що невстановлення в бюлетені порядкових номерів… та фотографій (кандидатів — прим. авт.) не може впливати на волевиявлення виборців…, оскільки виборці забезпечуються належним доступом інформації про кандидатів.

 

У кандидатів, які мають у списку клонів, як бачимо, вже з’явився запит не лише на порядкові номери у бюлетені, але й на наявність фото. Це дійсно може допомогти частині виборців зорієнтуватися, але, звісно можуть бути ті, хто і з фотографією може помилитися.

Зараз ЦВК ввело у бюлетені порядкові номери кандидатів. З інтервалом у пів року ми маємо різні бюлетені на довиборах у Верховну Раду. Але, сподіваємось, таке рішення Комісії допоможе захистити голоси виборців.

Клонування — це прояв низької якості політичної культури, яке дійсно потребує вирішення. Якби це зробили до реєстрації кандидатів, то у суспільства виникало б менше питань. Але і спосіб розв'язання цієї проблеми — введення нумерації — не панацея, яка може захистити виборця від помилки. 

Реклама:

Технологи у штабах, які створили клонів для конкурентів, можуть комунікувати номер клона і фото справжнього кандидата у поліграфії та в рекламі на Facebook. І тоді у свідомості виборця образ реального кандидата буде асоціюватися з номером клона у списку. Виборець може втратити пильність і поставити галочку за номер, який насправді належить клону.

Нумерація не вирішує, до прикладу, проблеми, яка виникає на Херсонщині через балотування фейкового кандидата Юрія Анатолійовича з ГО "ГІ "Нам тут жити". Цілком зрозуміло, що ті, хто хочуть відкусити голоси у представника партії Колихаєва "Нам тут жити" розраховують, що тезка мера Херсона відтягне чимало голосів у реального кандидата партії Геннадія Лагути. І тут ніякий номер не допоможе.

Рух ЧЕСНО свого часу вдалося результативно співпрацювати з ЦВК і зробити публічними на сайті ЦВК фотографії кандидатів у народні депутати з 2019 року. Це дійсно допомагає виявити "клонів" й ідентифікувати таких кандидатів як Дарт Вейдер. 

 

Виборчий кодекс на парламентських та місцевих виборах до рад системою відкритих списків питання з "клонуванням" кандидатів майже вирішив. "Клонування" працювало завжди на мажоритарних округах. 

Але боротьба з клонами буде актуальною на виборах президента і на виборах мерів. Тому і порядкові номери, і світлини кандидатів, і маркування попереднього прізвища кандидата, якщо він його нещодавно змінив, аби стати "клоном" — це ті інструменти, які можуть допомогти виборцю не схибити і не віддати голоси помилково за "клонів". І це має спрацювати на головну мету — захист результатів виборів від штучного спотворення.

Реклама:

Після цих довиборів до парламенту ЦВК має розробити системну політику боротьби з "клонами". У її реалізації мають допомогти законотворці відповідною нормативною базою. Це треба робити одразу, щоб на наступних виборах не виникало відчуття, що правила знову змінюються під час виборів.

Віта Думанська, лідерка Руху ЧЕСНО

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини