Два брати, батько з сином, єврей, вірмен та інші. Щоденник бійця тероборони Києва

Понеділок, 14 березня 2022, 09:25

Не знаю, наскільки моє відділення є типовим для тероборони, я просто коротко опишу його. (Відділення – в значенні військової одиниці: три відділення – це взвод.) Звісно, всі добровольці – іних нє дєржим-с.

Командир нашого відділення – юрист, районний суддя. Юристів взагалі у відділенні троє. Ще є економіст, інженер, айтішник, підприємець з дипломом стоматолога, підприємець-автомеханік, водій, студент ІТ і я – людина з журналістським дипломом.

Одиннадцатеро нас. Семеро з закінченою вищою освітою. Водій – дипломований водій – випускник ПТУ, крутить "бублика" чверть століття. Шестеро записалися до тероборони першого дня війни, решта пятеро прийшли на третій день війни.

Двоє з нас – рідні брати, ще двоє – батько й син. 

Двоє раніше проходили добровільний вишкіл з фанерними автоматами, там і познайомилися.

Четверо з нас – лейтенанти за військовою кафедрою. Але сьогодні це не має значення – ми всі рядові. 

Читайте також: На війну "по блату" − така нині "корупція". Щоденник бійця тероборони Києва

"Коли 24-го почався обстріл і вперше гримнуло, донька якось незвично заплакала. І я відчув: це воно, – розповів Юрко-механік. – Рюкзак вже був зібраний. За кілька годин відмінив всіх клієнтів, зачинив СТО, владнав справи вдома і в обід вже був у військкоматі..."

Гадаю, Юрко і без дитячого плачу відчув би, що це ВОНО.

Подібні ситуації були в кожного.

Карен – народжений у Києві чистокровний вірмен. Ще й прізвище має шляхетне вірменське – з приставкою "тер". Його мати й батько познайомилися в Києві. Батько народився в Грузії, мама – в Україні. Карен бездоганно володіє українською мовою, а також вірменською, яка в нього з українським акцентом. У 2014-2015 роках він волонтерив, зараз сам взяв до рук зброю. Вірмен-українець захищає батьківщину - цінності, спосіб життя. Мама знає де він, татові ще сказати не наважився. Поки каже, що волонтерить.

Дмитро (Дімка) – єврей. Те саме... Захищає батьківщину, наш спосіб життя.

Сашка-водій – пролетарський аристократ. Живучий, як будяк. Лиши його в якомусь місці більше години – пускає коріння і проростає. Починає знайомитись, влізає в розмови, комусь допомагає, вказує, називає начальство козлами, зрештою корішається (так сильно, наче півжиття з людиною провів) і добуває для нас ніштячки у вигляді пенопласту для спання, шурупів, яблук, електроподовжувачів...  Матюкливий на 100%, майже завжди чимось ситуативно невдоволений, і його всі люблять.

Його життя – дорога. Де він тільки не був і не жив. Був одружений на москвичці і жив у Москві; був одружений на донці росіянина і узбечки – жив з нею у Молдові; по п'яному дєлу зголосивсь із кумом купити дім на двох у Бердичеві під дачу і прожив там 5 років. Тепер каже "у нас у Бердичеві", хоча сам – корінний киянин.

Ми стоїмо з ним на посту. Ніч. Я запитую: 

– Саня, а чого ти прийшов у тероборону? 

– Ти шо бля, ї*анутий?!

– Я серйозно. Розумію що москаля ненавидиш, але ж з твоїми грижами, тиском, колінами... На тобі ж усе болить. Нашо воно тобі?

– Да я їх сука падла пі*дєц на*уй! Я їх рвать буду, сукі мразі! Бля, по роддомах стріляють, на*уй, кінчені тварі! – Потім трохи подумав, щось згадав, посміхнувся і продовжив. Продовжив таким тоном, що зараз буде довга історія:

– Це я коли у Москві жив, жінку зняв з х*я...

– Це як?

– Та як, ї*лася у машині під під'їздом. Я з рейсу приїхав, фуру на вулиці поставив, захожу у двір – бляяя!..  Ї*уться у моїй машині – це піз*єц, тільки капіталку двигуну зробив... Ну, я трошки побушував... Сусіди ОМОН визвали, мене мордой в асфальт... І от шо мені повезло, серед них був один хохол...

На цьому місці почувся шаркіт взуття об асфальт. До посту йшли хлопці з другого відділення – міняти нас. Продовження історії не відбулося.

Зараз ми посходимося всім відділенням з постів. Саня щось побачить в стрічках новин і зробе нам політінформацію – переповість матюками. Підніме настрій. Шоферські перли – вони смачніші інтелігентських. З нього лють до москалів так і ллється, але ллється смішно.

Вадим Петрасюк, журналіст

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?