Московської Русі вже нема – а  Київської вже не буде

Субота, 05 березня 2022, 18:15

Ми маємо війну не лише з російською владою – ми маємо проблеми з російською опозицією.

3 березня Дмитрій Биков – російський поет, якого люблю і поважаю, – дав інтерв’ю "Об Украине и ее будущем". Інтерв’ю є антипутінським і було б зовсім добрим, якби не одна деталь. 

Відповідаючи на запитання, що чекає на Росію, він сказав, що це не фінал російської історії – Росія стояла тисячу років (!) – і що вона не таке ще переживала. 

Це, на його думку, просто завершення московського етапу слов’янської історії. Він цитує слова Ігоря Чубайса, що Москва зі своє державотворчою роллю не справилася. І додає від себе, що вона не справилася з цією роллю навіть (!) у слов’янському світі: Москва ніяк не може вийти зі своєї московитської матриці та весь час видає із себе зовнішню аґресію. 

А далі Биков пророкує, що зараз починається київський етап історії слов’янської. 

І що в Зеленського є деякі київські риси. І що хоча він єврей, його позиція ще раз показує, що Україна є мотивованою нацією, якій є що захищати і котрій нема куди відступати. 

На ці пророцтва можу сказати одне: київський етап в історії слов’янській ніколи не почнеться. Бо слов’яни – це не лише українці, росіяни та білоруси (у цьому переліку відступаю від алфавітного порядку, а перелічую за порядком важливості). 

Це ще й поляки, чехи, словаки, лужицькі серби, словенці, серби, хорвати, болгари, македонці та боснійці і чорногорці. 

Більшість цих слов’ян зробили свій вибір на користь Європейської Унії. Українці зараз приспішеним темпом і завдяки старанням Путіна успішно до них приєднуються.

Нема ніякого окремого слов’янського світу. Є дві слов’янські держави-парії – Росія та Білорусія – і є решта цивілізованого  світу, в який входять і європейські держави з переважно слов’янським населенням. 

Може, московський період у російській історії і закінчився. Але Київської Русі більше не буде – а слов’янського світу ніколи не існувало. 

Читайте також: Це вітчизняна війна української нації з Росією

Нам набрид погляд російських лібералів на Україну як на "кращу Росію", таку собі "Росію-два". А тим більше їхні докори, що ми щось не так робимо: не так любимо російську культуру, не так дбаємо про російську мову, не так голосуємо.

Це так, немов учень-двієчник, котрий не зробив домашнього завдання, докоряє відміннику, що його "п’ятірка" не цілком заслужена і тому наступного разу той має постаратися більше. 

От і зараз, коли гинуть українці, Биков переживає, як би ми з вами не впали у гріх самолюбування! Є, звичайно, над чим переживати!

Різниця між українцями та росіянами – це вже не різниця між двієчником і відмінником. Це навіть не різниця між переростком, який назавжди застряг у молодших класах, і студентом університету. 

Це різниця між двома світами, які, словами поета, тим разом не російського, уже навряд чи колись зійдуться. 

Ярослав Грицак

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Убивчий популізм: що не так з тарифною політикою у водопровідній галузі

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні