Російський шепіт, або "Добридень, а ви з Росії?"

Вівторок, 04 жовтня 2022, 08:00

Росіяни завжди були надто гучними туристами. Якщо на пляжі, в готелі, на вулиці або в музеї ви, боронь боже, натрапляли на сім'ю росіян, вони миттєво забруднювали простір звуками.

Але тепер все змінилось. 

Окремі представники болотії де-не-де в цивілізованих країнах ще отримують по джерелах звуку за надмірно гамірне послуговування російською мовою в громадських місцях. 

Але більшість представників країни-спонсора тероризму, яких я зустрів у відрядженні до Відня, "найбільш російського" міста Євросоюзу, варті уваги з огляду на те, як хутко вони перевзулися в польоті. 

Тут часто-густо можна стати свідком, як швидко росіяни переходять від ролі імперських гучномовців до когорти переляканих і присоромлених космополітів. 

Вони бояться зайвий раз витягти паспорт, замальовують на номерних знаках російський триколор та все частіше за певних обставин брешуть, ніби самі з України. 

Ось, наприклад, авто з російською реєстрацією у Монако. І там таких перероблених номерів дедалі більше. 

 

росія наразі – це соромно та огидно. Бо росія – це фашизм, геноцид, убивства, катування і зґвалтування. 

росія – це все те, чого нема і не може бути в тих країнах, де так полюбляють бувати росіяни, і де, значить, будь-якої миті можуть з'явитися фашизм, геноцид, убивства, катування і зґвалтування. 

Інших асоціацій із росіянами у вільному світі годі й шукати. І це лише початок. 

Перебуваючи у Відні кілька тижнів тому, ми вирішили запитати в пересічних російських туристів, як вони ставляться до можливої заборони на в'їзд російським громадянам у цивілізовані країни. 

Процедура, авжеж, огидна. Але найголовніше, як виявилося, навіть не відповіді на це питання. 

Найголовніше – росіяни тепер майже ніколи не відповідають ствердно на запитання "Ви з росії?".

Це, звісно, пристосуванство. І вони це роблять лише бо розуміють, що дуже скоро зорі стануть так: ти або з росії, або потрапляєш у Європу. 

І оскільки кількість тих росіян, які хочуть в Європу трохи більша, ніж тих, хто хоче звідти, пропоную тримати їх у тонусі та драйвити щоразу, коли з'являється така можливість. 

Я точно буду цим займатись. 

Бо виїхати з росії та відсидітись у Європі – надто просто. 

Треба відповідати. Для початку – на запитання. 

Михайло Ткач

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Конкурентні війни в бізнесі на Amazon

Престиж та перспективи роботи в оборонній сфері: український шлях до міжнародного лідерства

Де фортифікації? Харківська ОВА платила мільйони фіктивним фірмам

Хмарні технології як рецепт порятунку бізнесу від кібератак

Як штучний інтелект та роботи змінюють агросектор

Реформи на марші: хронологія харчових судів проти ДОТ та пропозиції, як все покращити