Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Українські католики очікують від нового Папи особливої прихильності

Галина Стадник _ Понеділок, 18 березня 2013, 10:35
Версія для друку Коментарі 0

Католики України з обранням нового Папи Римського Франциска сподіваються на подальший розвиток Церкви.

Оптимізму вірним УГКЦ додають і особливі зв’язки Папи Франциска з українською Церквою.

"Папа має поняття про Україну і, я думаю, що невдовзі можемо сподіватися на його відвідини", - прокоментував обрання нового понтифіка колишній глава УГКЦ, кардинал Любомир Гузар. Новообраний Папа добре знає українські обряди, духовність і пам’ятає літургію греко-католиків, бо свого часу допомагав українському священикові Степану Чмілю в Римі, пояснив Гузар.

Греко-католицьке духовенство в Україні не приховує оптимізму щодо майбутніх взаємин з апостольською столицею. "Гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святішого Отця, який дбатиме про нашу Церкву" - , зазначив глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Віряни радіють

На "особливу" папську увагу до України сподіваються також пересічні вірні греко-католицької і навіть православної Церков. "…Знаємо, чекаємо …і вже любимо", - так здебільшого відповідали львів’яни на запитання DW про обрання нового Папи. Вірні УГКЦ розповідали, що уважно стежили за подіями у Ватикані.

Саме на Західній Україні зосереджена найбільша католицька громада. "Я дуже ретельно стежила, і хотіла, щоб все сталося якнайшвидше, саме так і вийшло", - розповіла львів’янка Зореслава Кравчук. "Це священик з досвідом, який довший час був у духовенстві. Думаю, що цей Папа позитивно вплине на зміни в Греко-католицькій церкві, дасть поштовх. Вболіваю, аби його робота пішла на користь українській церкві", - каже вона.

Не лише цікавилась, дивилася, а й молилася за швидке обрання Папи, так описує свої переживання від події пані Катерина. "Дуже молилася і просила, щоб Бог дав, аби вибрали нового главу Церкви. Якщо він обраний, значить заслужив. Молюся, щоб Бог дав йому ласку і силу",- каже жінка.

Очікування священників

Отець Богдан
На фото: Отець Богдан

Цей вибір є дуже перспективним для української Церкви, вважає священнослужитель Костелу єзуїтів у Львові отець Богдан. До слова, Папа Франциск є представником саме Єзуїтського ордену. "Обрання нового Папи є важливим для наших вірян, вони приходять, цікавляться і зрештою тішаться цим вибором. Бо новий Папа з народу, той який знає про те, що потрібно людям. Він у зрілому віці, де вже немає емоційності, а це лише сприятиме розвитку Церкви", - прогнозує отець Богдан.

Майже усі співрозмовники переконані, що новий понтифік буде не гіршим за свого попередника. "Якщо його обрано, значить – він покликаний, і така воля Божа", аргументували прихожани єзуїтського костелу.

Ставлення до нового Папи в Україні дуже позитивне, каже виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін. "Відмова від апартаментів, омивання ніг дітям – це такий меседж, щоб люди не цуралися хворих", зазначив Максим Васін.

Поїздки на другому плані

Костел Єзуїтів у Львові
На фото: Костел Єзуїтів у Львові

Водночас релігієзнавець Андрій Юраш в інтерв’ю DW більш стримано оцінив майбутні взаємини між новим понтифіком та українською Церквою. "Сумніваюсь, що Україна буде у пріоритеті при формуванні перших поїздок Папи. Статус та становище католицьких громад не є вагомими і впливовими в контексті інших громад. Тож, абсолютно логічними будуть перші візити до країн, де вірних найбільше, до тої ж Латинської Америки", - каже Юраш.

Папа не є харизматом, як видно з першого його благословення, розмірковує експерт, і місіонерські поїдки не стануть першочерговими. Католицька Церква нині має більш принципові питання, які потребують швидкого і адекватного реагування: фінансові проблеми, питання абортів, низка скандалів. І саме цим викликам, вважає релігієзнавець, понтифік надаватиме першочергову увагу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте