Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Німецький історик: Політика Путіна може зруйнувати Росію

Олександр Дельфінов, Аніта Грабська _ Вівторок, 24 березня 2015, 10:29
Версія для друку Коментарі 0
Володимир Путін на святкуванні річниці приєднання Криму

Путін перевіряє на міцність світовий лад, але йому не вистачає ресурсів, упевнений німецький історик Ґерд Кенен. Намагаючись відродити імперію, Росія ризикує піти хибним шляхом, як колись Німеччина.

Німці не розуміють, що відбувається в Росії, вважає авторитетний німецький історик і публіцист Ґерд Кенен. "Гібридна глобальна політика Москви" перевіряє на міцність увесь світовий лад, але може привести Росію до краху, пише він у статті "Що творить Путін?", опублікованій на сайті Zeit Online у суботу, 21 березня.

За оцінкою Кенена, Путін хоче увійти в історію як "новий збирач Росії" та "лідер Євразії". Із цією метою він відроджує імперську доктрину, засновану, з одного боку, на "доктрині Брежнєва", коли невеликим державам, які входять до сфери інтересів Росії, відмовляють у повноцінному суверенітеті, як це відбувається з Україною чи Молдовою. З іншого боку, Путін апелює до величі дореволюційної Російської імперії.

Російський варіант "версальського комплексу"

На думку Кенена, через рік після приєднання Криму путінська Росія провадить "агресивні інформаційні війни, між іншим, значно хитромудріше, ніж радянська пропаганда", успішно впливаючи на думку середніх німецьких громадян, готових "щонайменше поставитися з розумінням" до того, що Росія "бореться з фашизмом" в Україні. Однак "зрозуміти Росію" повинні не лише німці, а й самі росіяни, більшість із яких засліплена подобою "версальського комплексу", який привів у 1930-ті роки Німеччину до нацизму.

"Усі прямі історичні аналогії брехливі", стверджує Кенен. Тим не менш, на його думку, можна порівняти "німецьку істерію періоду між двома світовими війнами" з путінськими ідеями про росіян як про "найбільшу розділену націю світу" та про необхідність порятунку традиційних цінностей "російського світу" від зовнішньої загрози, яка нібито століттями походить із Заходу. На думку Кенена, подібні ідеї слід розцінювати як симптом "внутрішньої порожнечі" та "основоположної самоневпевненості".

Небезпека самознищення

Росія нагадує "велетенський шейханат із ракетами та армійськими ескадронами", але, на відміну від СРСР, а також від іншої посткомуністичної "світової сили" - Китаю - не володіє "громадянським індустріальним базисом із відповідними технологічними і науковими ресурсами" та страждає від "демографічної нисхідної спіралі". Німеччина надала б Росії ведмежу послугу, підтримавши "імперію, яка водночас втрачає сили й розширюється", в ролі "антагоніста американських або західних претензій на гегемонію". На цьому шляху Росія "вже багато разів самознищувалася", попереджає Ґерд Кенен.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте