Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Україна входить у весняно-літній сезон без закупівель газу в Росії

Дмитро Каневський _ Середа, 25 березня 2015, 10:55
Версія для друку Коментарі 0

"Нафтогаз України" оголосив, що з 1 квітня призупиняє закупівлю газу в РФ. Опитані DW експерти з питань енергетики впевнені, що влітку Україна зможе обійтися без російського газу, але до "розлучення назавжди" ще далеко.

Україна планує увійти у весняно-літній сезон без російського газу. Закупівлі у "Газпрому" збираються призупинити вже з 1 квітня, оскільки в цьому відпала необхідність, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. У Києві з цього приводу лунають звитяжні реляції. "Україна не лише гідно пройшла опалювальний сезон у важких умовах протистояння з Росією та бойових дій на сході країни. Нам вдалося завдяки розширенню поставок з Європи значною мірою зменшити залежність від імпорту з РФ", - заявив у вівторок, 24 березня, голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

За відсутності імпорту російського "блакитного палива" енергетичні потреби держави планують покривати передусім за рахунок реверсних постачань від західних сусідів та власних ресурсів. На рік в Україні видобувають приблизно 20 мільярдів кубометрів власного газу, а споживання, за даними міненерго, за підсумками минулого року скоротилось на майже 16 відсотків - до 42 мільярдів кубометрів.

Гайко Ломанн

Гайко Ломанн

"Суттєві зміни"

Досвід ощадливості зміцнів упродовж останніх місяців: у листопаді 2014-го Україна взагалі не купувала газ у Росії, а у грудні частка російського газу в імпорті палива становила лише третину. Поточних запасів газу в українських газосховищах (понад 7 мільярдів кубометрів), які у "Нафтогазі" називають "найбільшими серед європейських країн", має вистачити на наступні місяці. Поки ж український та російський газові монополісти, за європейського посередництва, ще раз спробують дійти компромісу щодо формули ціноутворення. Наступний раунд переговорів щодо так званого "літнього пакета" попередньо призначено на 13-14 квітня у Берліні.

Опитані Deutsche Welle експерти з енергетичних питань одностайні в тому, що Україна у теплу пору року безсумнівно зможе обійтися без імпорту російських енергоносіїв. "Відбулися суттєві зміни, внаслідок яких Україна тепер може отримувати газ із Заходу", - пояснив у коментарі DW німецький експерт із газового ринку Гайко Ломанн. Водночас він звернув увагу на те, що самих лише реверсних постачань Україні явно недостатньо.

З оцінкою Ломана погоджується і експертка Німецького інституту економічних досліджень у Берліні Клаудіа Кемферт. "Думаю, що у короткостроковій перспективі буде важко повністю відмовитися від російського газу", - сказала вона у коментарі DW. "Це радше політичний сигнал. Але у тривалій перспективі цілком можливо, що Україна імпортуватиме дедалі менше газу з Росії, особливо, якщо зробить ставку на внутрішню енергоефективність".

Клаудіа Кемферт

Клаудіа Кемферт

Політичні ризики реверсу

Покладатись цілковито на реверсні поставки Кемферт вважає вельми ризикованим: у вересні, приміром, один з основних реверсних постачальників України - Угорщина - раптово зупинила газопостачання в Україну. Угорський прем’єр Віктор Орбан пояснив це тоді погрозами з боку Москви. "Україна змушена буде жити з цією невизначеністю. Обсяги поставок через Польщу не такі значні. Словаччина та Угорщина відіграють значну роль, але тут якраз і присутні політичні ризики", - пояснює Кемферт.

Рецепти енергетичної незалежності

Водночас директор енергетичних програм київського Центру Разумкова Володимир Омельченко переконаний, що залежність України від російського газу - міф, а позбутися її можна вже упродовж наступних двох років. "Для цього потрібно переосмислити роль газу в енергетичному балансі України, ліквідувати корупційні схеми і подивитися, хто споживає російський газ. Це промислові підприємства і хімічна галузь. Тобто, держава не повинна піклуватись про їхнє енергозабезпечення: у них є власники, які самі мають займатися закупівлею газу", - сказав Омельченко у коментарі DW. Він нагадав також, що значна частка цих підприємств розташована на територіях, підконтрольних сепаратистам. Тож припинення Києвом газозабезпечення цих об’єктів київський експерт називає "звільненням від баласту, який би не давав Україні розвиватись".

Володимир Омельченко

Володимир Омельченко

Натомість берлінська експертка Клаудіа Кемферт вважає, що ключем до комплексного розв’язання проблеми газового забезпечення України може бути поєднання максимальної диверсифікації джерел постачань енергоносіїв у комплексі з послідовним й неухильним розвитком енергоефективності та відновлюваних технологій. Поки цього не сталося, за прогнозами аналітиків енергетичної галузі, повністю відмовитися від послуг "Газпрому" Україні не вдасться.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте