Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Експерти: На саміті Україна-ЄС прориву не сталося

Олександр Савицький _ Вівторок, 28 квітня 2015, 11:13
Версія для друку Коментарі 1
Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск на саміті у Києві

Ще до початку саміту Україна-ЄС президент Європейської Ради Дональд Туск поклав квіти до меморіалу Небесної сотні в центрі Києва і заявив, що події на Майдані взимку 2013-2014 років стали "поворотним моментом української історії". Туск залишив своє авто і пішки вшанував місця боїв під час Революції Гідності, розглядаючи фотографії загиблих.

Натомість в адміністрації президента України почувалися в день саміту менш комфортно. Навколо споруди, яку пікетували кілька десятків обдурених вкладників, чергували близько сотні міліціонерів і бійців спецзагонів. Але реальної загрози учасникам саміту помітно не було: правоохоронці заблокували учасників пікету на пристойній відстані і лише затримали нетверезого водія "Мерседеса", який намагався наїхати на міліцейський кордон.

Дональд Туск поклав квіти до меморіалу Небесної сотні

Дональд Туск поклав квіти до меморіалу Небесної сотні

Непрості переговори

Переговори президента України Петра Порошенка з Дональдом Туском та головою Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером за зачиненими дверима тривали набагато довше за відведений протоколом час. В результаті, офіційне засідання саміту Україна-ЄС почалося на годину пізніше. Під час його відкритої частини було чутно, як Порошенко стверджував, що в Кабміні України англійська звучить частіше, ніж російська мова. А прем'єр України Арсеній Яценюк закликав європейців до прямих іноземних інвестицій в українську економіку та ставати акціонерами української газотранспортної системи.

Ще до саміту українська сторона не виключала, що ЄС "подасть сигнал" щодо перспектив членства України в Євросоюзі, заявить про поступ з проблеми миротворчої місії на Донбасі та лібералізації візового режиму для українських громадян. Проте на підсумковій прес-конференції Дональд Туск сказав, що ЄС скеровує в Україну не військову, а цивільну оціночну місію, а щодо візового режиму та перспектив членства держави в ЄС ані він, ані Юнкер не сказали нічого певного.

Прориву не сталося

Жан-Клод Юнкер назвав Україну "членом європейської родини"" і "країною-другом ЄС". А Дональд Туск запевнив у єдності країн ЄС щодо спільної з Україною позиції стосовно агресії Росії на Донбасі та анексії Криму. Європейські гості висловилися за звільнення Надії Савченко та виступили проти подальших поступок Росії і ще одного відтермінування набуття чинності зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Вони також нагадали, що Київ вже отримав шестимільярдну допомогу від ЄС і зараз будуть надані чергові транші макрофінансової допомоги на суму 1,8 мільярда євро. А також ще додатково 70 мільйонів євро на добудову нового укриття на Чорнобильській АЕС.

Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск

Петро Порошенко, Жан-Клод Юнкер і Дональд Туск

Проте, під час 17-го саміту Україна-ЄС не пролунало нічого нового, зазначив в інтерв'ю DW голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко. "Для української дипломатії та президента підсумки саміту можна назвати такими, що розчаровують. На жодне з важливих для Києва питань не було надано очікуваної відповіді, а на деякі взагалі не прозвучало нічого такого, що можна було почути ще рік чи півроку тому", - сказав експерт.

Відставання України

На прес-конференції президент Порошенко емоційно відреагував на запитання американського журналіста про "європейську критику занадто повільних економічних та конституційних реформ". Хоча така критика на саміті не прозвучала з вуст Туска та Юнкера в однозначній формі, Порошенко вдався до розлогого спростування думки про недостатні темпи реформ в Україні і закликав журналіста "не стверджувати це".

Натомість аналітик і засновник групи "Geostrategy" Володимир Денисюк вважає, що наразі "м'яч на полі України", яка має продемонструвати ЄС поступ у впровадженні реформ. "Президент намагається максимально позитивно продемонструвати Брюсселю, що він виконує взяті Києвом зобов'язання. Але йому важко, бо на нього з усіх сторін тисне надто багато факторів і він не вповні володіє ситуацією", - сказав експерт в інтерв'ю DW.

Володимир Денисюк вважає, що 17-й саміт Україна-ЄС все ж таки дав ще один стимул для здійснення реформ усередині держави, де досі рух уперед тривав здебільшого з ініціативи знизу і завдяки активності громадянського суспільства. "На жаль, немає ініціатив зверху, які би демонстрували відхід влади від корупції та вихід в цивілізований світ. Хоча нинішня зустріч не принесла жодних стратегічних проривів, вона була потрібна для розуміння позицій сторін", - сказав Денисюк.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 176.36.245.---
Amonito Santi _ 28.04.2015 11:51
Надо быть идиотом, чтобы этого саммита надо было ждать "прорыва". Очевидно, что этот "писака" витает в ватных облаках.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте