Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Пам'ятник Путіну: відкриття та одкровення

Ілля Коваль _ Понеділок, 18 травня 2015, 09:54
Версія для друку Коментарі 0
Пам’ятник російському президентові встановили на приватній ділянці неподалік від Санкт-Петербурга

У передмісті Санкт-Петербурга російські козаки встановили бюст Володимира Путіна в образі римського імператора. Кореспондент DW побував на відкритті пам'ятника та поділився враженнями від цього сюрреалістичного заходу.

Біле запинало знято, козаки віддають честь пам'ятникові, грає російський гімн. "У цьому образі - символ нашої російської демократії", - заявляє отаман міського козацького товариства Санкт-Петербурга "Ирбис" Андрій Поляков спантеличеним журналістам. За його спиною - бюст Володимира Путіна, виконаний в образі римського імператора.

На відкриття нетривіального монумента, яке відбулось у суботу, 16 травня, зібралияся лише з десяток членів козацьких об’єднань і приблизно стільки ж представників ЗМІ. Нічого дивного, якщо врахувати неблизький шлях, який потрібно було подолати гостям церемонії - пам'ятник російському президентові встановлений на приватній ділянці отамана Полякова та його козачого об'єднання в котеджному поселенні неподалік від села Агалатове, за кількадесят кілометрів від Санкт-Петербурга. "Інакше для встановлення монумента знадобилися б численні погодження", - пояснює отаман. А чекати, за його словами, козаки не могли.

Квапливість господаря відразу ж впадає в око - навколо розорана земля, дошки і недобудована дерев'яна капличка. Лаву для святкового застілля споруджують прямо на місці з пеньків і дощечок. Та й бюст президента, як виявилось, відлитий не з бронзи, як це планувалося, а з менш дорогоцінних сплавів.

У пілотці або в шапці Мономаха

Ідея пам'ятника Володимиру Путіну виникла у Полякова після анексії Криму, яку він називає "поверненням наших російських земель" і порівнює з падінням Берлінського муру. Іншими варіантами зображення російського президента були Путін у військовій формі з пілоткою на голові, а також Путін в шапці Мономаха.

Поділяє захват через дії російського президента в Криму також і культовий виконавець російського шансону Стас Барецький, який несподівано з'явився на заході. "Путін сам з 90-х, такий браток, віджав Крим по-пацанськи і правильно зробив. У 90-ті так і робили - якщо у когось фірма стоїть, не працює або ж навпаки працює добре ...", - так просто і дохідливо описує Барецький те, що сталося з півостровом трохи більше року тому.

Музикант пояснює, що він і Андрій Поляков - приятелі ще з часів тих самих 1990-х, але не лише це спонукало його відвідати відкриття пам'ятника. "Це унікальна подія, минути яку було б нерозумно", - каже Барецький. "Мене покликали сьогодні на фестиваль еротики в Пітері, але я віддав перевагу тому, аби бути тут, адже вважаю, що це перший крок на шляху до відкриття пам'ятників Путіну по всій країні", - додав музикант, як ніби хотів переконати присутніх, наскільки значущий захід відбувається на їхніх очах.

Козаки хотіли відлити бюст Путіна з бронзи, та зрештою обмежилися більш дешевими сплавами

Козаки хотіли відлити бюст Путіна з бронзи, та зрештою обмежилися більш дешевими сплавами

Після президента - в імператори

Збагнути, що зі сказаного шокує більше - порівняння відкриття пам'ятника президенту з фестивалем еротики чи пророцтво масового відкриття прижиттєвих монументів на честь господаря Кремля, - видається майже неможливим. Надто вже сюрреалістичного перебігу набуває церемонія, на якій лунає дедалі більше нових одкровень. "Після того, як він залишить посаду президента, можливо, наш народ, зокрема козаки, зроблять нашого президента імператором. Тоді Путін представляв би народи Росії, наприклад, у парламенті", - каже Поляков, чиї міркування про можливі перспективи для Путіна поступово навіть перестають шокувати.

У планах отамана - ще один пам'ятник - цього разу на честь "козаків з Санкт-Петербурга, які брали участь у військових діях (на боці проросійських сепаратистів - Ред.) на Донбасі". У тому, що вони там є, Поляков немає жодних сумнівів і навіть каже, що прообразом для скульптури стане образ "одного із полеглих там наших козаків".

Після усіх цих вражаючих уяву слів нарешті відбувається щось ординарне і очікуване - на імпровізовану сцену виходить невеликий козачий ансамбль і виконує народні пісні. Довгий стіл заставляється традиційними салатами, горілкою і закусками. Але завершується цей вечір все ж таки так само незвично, як і перебіг усього заходу. Співак шансону Стас Барецький перед тим, як піти, поглянув на бюст Путіна і, перехрестившись, вийшов за браму.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте