Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Швейцарія розслідує обставини призначення ЧС з футболу у Росії та Катарі

Наталя Неділько _ Середа, 27 травня 2015, 15:56
Версія для друку Коментарі 0

FIFA вітає заходи швейцарської прокуратури, котра у середу повідомила про розслідування обставин ухвалення рішення федерації проводити ЧС-2018 у Росії, а ЧС-2022 - у Катарі.

Міжнародна федерація футболу привітала заходи, до яких вдалась прокуратура Швейцарії для перевірки обставин ухвалення FIFA рішення проводити чемпіонат світу 2018 року в Росії, а 2022 - в Катарі. Про це повідомляє агентство dpa у середу, 27 травня. Утім, речник FIFA Вальтер де Грегоріо під час прес-конференції у Цюриху зауважив, що час для цього обрано не найкращий, адже кримінальне провадження відкрито майже одночасно з проведенням конгресу FIFA, що починається у четвер, 28 травня. Як очікується, під час конгресу у п'ятницю буде обрано президента FIFA. Де Грегоріо також зазначив, що FIFA ще у листопаді минулого року попросила федеральну прокуратуру відкрити провадження.

За словами речника Міжнародної федерації з футболу, чемпіонати світу 2018 і 2022 років відбудуться, як і було заплановано, в Росії та Катарі.

Кримінальне провадження і арешти

Швейцарська прокуратура у середу, 27 травня, відкрила кримінальне провадження через рішення FIFA проводити чемпіонат світу з футболу у Росії 2018 року і у Катарі - 2022 року. У зв'язку з цим у штаб-квартирі міжнародної федерації з футболу у середу у Цюриху були проведені обшуки, вилучені електронні дані та документи, йдеться у повідомленні прокуратури.

Серед іншого йдеться і про підозри у корупції та відмиванні грошей, однак слідство не спрямоване проти конкретних осіб, передає dpa. Ще раніше швейцарські фінансові інститути зобов'язали подати відповідні банківські документи. "Вилучені сьогодні електронні дані та акти, а також одержані банківські дані слугуватимуть як кримінальному провадженню у Швейцарії, так і закордонним провадженням", - повідомила у прокуратурі. Раніше у цей день швейцарська поліція на запит США арештувала у Цюриху кількох функціонерів FIFA. Водночас, за даними швейцарських відомств, взаємозв'язку між цими двома подіями немає.

Тим часом у США висунуто обвинувачення проти дев'яти високопосадовців з FIFA за підозрою в корупції, передає агентство Reuters. У цьому переліку опинилися двоє чинних віце-президентів федерації, повідомило міністерство юстиції США. Підозрюваних звинувачують у корупції, організованій злочинності, шахрайстві та відмиванні грошей. Крім того, за цими даними, звинувачення висунули і проти п'ятьох представників спортивного маркетингу. Звинувачення стосуються подій, що охоплюють понад двадцятирічний проміжок часу. В Швейцарії по цьому провадженню у середу накладені арешти на рахунки FIFA та вилучаються банківські документи.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте