Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Додзвонитися на Донбас: мобільні оператори бояться захоплень обладнання

Інна Купріянова _ Середа, 10 червня 2015, 15:05
Версія для друку Коментарі 0

Українські оператори обіцяють, що мобільної блокади непідконтрольних територій не буде. Водночас учасники ринку побоюються захоплення обладнання, на базі якого сепаратисти можуть створити власного оператора.

З трьох основних українських операторів мобільного зв’язку: "МТС Україна", "life:)" та "Київстар" лише останній на початку лютого припинив роботу на контрольованих сепаратистами територіях через фізичну неможливість продовження там своєї діяльності. Як повідомив DW керівник відділу корпоративних комунікацій "Київстару" Петро Іванов, в окупованих містах Донбасу обладнання компанії захопили невідомі зі зброєю, а життя співробітників опинилося під загрозою. Тому компанія вирішила тимчасово призупинити послуги зв’язку до відновлення на Донбасі миру та порядку.

Бізнес з політичним присмаком?

Однак призупинення діяльності компанією не завадило політикам звинуватити "Київстар", а разом і компанію "МТС Україна", у "мимовільній" допомозі Росії під час військового конфлікту. З підозрами на їх адресу ще в лютому виступив нардеп Антон Геращенко, запропонувавши РНБО привернути увагу до діяльності компаній, які тією чи іншої мірою пов’язані з російським бізнесом. Однак, обидві компанії подібні закиди спростовують. "Зв'язок, звичайно, між бізнесом та походженням власників є. Тому, в усіх діях під час війни слід безпосередньо шукати і політичні мотиви", - зазначив у розмові з DW голова Комітету економістів України Андрій Новак. Разом з тим експерт визнає відсутність доказів цих підозр.

Салон зв'язку МТС Україна у Донецьку

Салон зв'язку "МТС Україна" у Донецьку

Модернізації не буде

Наразі на території самопроголошеної "ДНР" послуги мобільного зв’язку продовжують надавати "МТС Україна" та "life:)", який входить до групи СКМ. У "life:)" коментувати свої плани щодо обслуговування непідконтрольних Україні територій на Донбасі не захотіли. В компанії "МТС Україна" у коментарі DW повідомили, що не мають намірів покидати територію Донецької області. Водночас й інвестицій у модернізацію мережі, в тому числі 3G покриття, до стабілізації становища в компанії поки не планують."Ми й надалі надаватимемо послуги всім своїм абонентам. Ми працюємо з підрядними українськими компаніями, виключно в українському законодавстві", - заявила голова відділу зв’язків із громадськістю Вікторія Рубан.

Інколи від пошкодження комунікацій в зоні бойових дій зникає зв’язок у мільйонів абонентів. Це породжує панічні чутки про припинення обслуговування. Однак, про це не йдеться, зазначає речниця компанії. "Історично так склалося, що майже 80 відсотків користувачів Донбасу - це абоненти "МТС Україна". Для нас це перш за все люди, а не "території". Припинення мобільного зв’язку, можливо, комусь на перший погляд здається виходом, але його відсутність створила б там просто "мертву зону"", - каже вона.

На захопленому обладнанні?

Загальні втрати від руйнування телекомунікацій під час воєнних дій оцінюють у кілька десятків мільйонів гривень, каже Вікторія Рубан. Попри це, у разі припинення діяльності на Донбасі, компанія зазнала б "суттєвих" збитків. "Коли тільки почалися військові дії, щоб мінімізувати ризики, ми максимально перевели комутацію в інші регіони", - каже вона і констатує, що ризик захоплення обладнання, як це сталося з "Київстаром", й надалі існує.

Не виключено, що як раз на захопленому обладнанні може розпочати роботу оператор зв'язку, появу якого нещодавно анонсували у "ДНР". Ще у грудні подібні плани озвучували й в "ЛНР". Донецькі ж сепаратисти вже підшукують назву для оператора, який має запрацювати до кінця літа. За даними ЗМІ, серед варіантів - "Фенікс", "Джин", DNR mobile тощо.

Експерти стверджують, що у разі появи, його діяльність буде поза правовим полем. Тож, приміром, про роумінг та більшість звичних додаткових послуг потенційним абонентам можна забути. "Ніхто не буде підписуватиме угоди з незрозумілими структурами з незрозумілим статусом, які знаходяться поза законом", - зазначає речниця "МТС Україна".

Київстар був змушений припинити обслуговування абонентів на Донбасі

"Київстар" був змушений припинити обслуговування абонентів на Донбасі

В компанії "Київстар" не виключають, що допомогу у розбудові мережі сепаратисти можуть отримати ззовні, адже за кілька місяців неможливо розбудувати окрему мережу тільки на захопленому обладнанні національних операторів, кажуть в компанії. На думку керівника відділу корпоративних комунікацій Петра Іванова, "якщо раптом у Донецьку з’явиться автономна GSM-мережа, це означатиме, що було завезене ззовні ще обладнання, а його налаштуванням займалися кваліфіковані спеціалісти, можливо, з інших країн".

Для багатьох мешканців мобільний телефон - життєво необхідний пристрій. Поки ж абонентам на Донбасі доводиться звикати до перебоїв із зв’язком, які трапляються регулярно.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте