Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Мустафа Найєм: Взаємини поліції та журналістів - тема дуже чутлива

П'ятниця, 19 червня 2015, 09:43
Версія для друку Коментарі 0
Мустафа Найєм

Народний депутат та колишній журналіст Мустафа Найєм в інтерв’ю DW розповів про те, як він допомагає новим поліцейським знайти правильний підхід у спілкуванні з журналістами.

Останніми тижнями депутат Верховної Ради України Мустафа Найєм (фракція партії "Блок Петра Порошенка") проводить спеціальні тренінги для майбутніх працівників нової патрульної служби Києва. Вона повинна розпочати свою роботу вже на початку липня. Серед обов'язків нових поліцейських, зокрема, патрулювання вулиць, охорона громадського порядку, фіксація порушень законодавства, накладення штрафів, виїзд на місця ДТП тощо. DW поцікавилася у народного депутата особливістю взаємин правоохоронців та журналістів, а також станом захисту працівників ЗМІ в Україні.

Deutsche Welle: Нещодавно Ви почали проводити лекції для майбутніх поліцейських. Розкажіть, будь ласка, про основний зміст цих занять.

Мустафа Найєм: Йдеться про курс ефективної комунікації. У першу чергу ми розглядаємо ситуації, у які можуть потрапити майбутні поліцейські під час спілкування з журналістами, які працюють "в полі". Ми також говоримо про конфліктні моменти, які можуть виникнути в контексті дотримання прав журналістів. Крім того, ми аналізуємо помилки, яких припускалися раніше працівники правоохоронних органів щодо журналістів. Ми розуміємо, що взаємини поліції та журналістів - тема дуже чутлива. Отже, намагаємося обговорити питання, що робити і як спілкуватися у разі виникнення провокацій.

Як довго ви вже проводите ці заняття та скільки лекцій прослухає кожен поліцейський?

Ми зустрічаємося вже впродовж двох тижнів. Потрібно провести заняття для всіх хлопців і дівчат, а їх - дві тисячі. Тим більше зараз у них триває навчання. Крім того, за два тижні вони вже приступають до роботи, тому темпи у нас прискорені. Останні два тижні ми займалися досить інтенсивно щодня. Кожен поліцейський слухає мою лекцію один раз. У майбутньому, у разі виникнення якихось ситуацій, я завжди готовий допомагати.

Довіра до правоохоронних органів у суспільстві, а також з боку журналістів, фактично близька до нуля. Якими кроками, на Вашу думку, вдасться її повернути?

Найважливіше те, що до роботи приступають нові люди. Це не ті міліціонери, які працювали раніше. Нам не довелося нікого перевиховувати. Це - нові обличчя, які ще чотири місяці тому були такими ж пересічними громадянами. І міліцію вони сприймали так само, як і більшість українців. Але зважаючи на те, що вони прийшли у цю нову поліцію, то, очевидно, хочуть змінити ситуацію. Коли я бачу, як їх готували, які принципи і цінності у них закладалися, то вірю, що саме це - найбільша запорука довіри. Ми розуміємо, що певні стереотипи щодо правоохоронних органів існують досі. Але я вважаю, вони зникнуть буквально за перші два-три тижні, коли стане зрозумілим ставлення цієї поліції до людей.

До яких проблем у спілкуванні з журналістами має бути готовий майбутній поліцейський?

У першу чергу потрібно розуміти, що і журналісти, і громадяни ставитимуться до цих поліцейських, озираючись на імідж, який був у міліції. Раніше правоохоронці своїми діями не дуже сприяли роботі журналістів. Крім того, раніше міліціонери не розуміли, що журналіст такий же працівник, як і всі інші, та виконує свої професійні обов'язки, а не знімає щось для себе в архів. Головне, щоб поліцейські сприяли діяльності журналістів і не перешкоджали, коли немає такої необхідності.

Нещодавно президент України підписав закон про посилення відповідальності за перешкоджання діяльності журналістів. Як це вплине на захист працівників медіа?

Ви знаєте, є речі, які не можна регулювати законом. Відповідне законодавство у нас існувало й всі ці роки. Навіть Кримінальний кодекс передбачає покарання за перешкоджання журналістській діяльності. Такі дії, крім того, прирівнюються до перешкоджання діяльності працівників правоохоронних органів. Але, на жаль, ці норми не виконувались. Ми знаємо, що порушення не фіксувалися. І здебільшого через те, що їх вчиняли самі правоохоронні органи.

Ситуацію змінить не закон, а новий менталітет і атмосфера, яка зараз панує в країні. Громадянське суспільство, налаштованість журналістів, які нарешті об'єдналися в один "цех" і розуміють свої права, та суспільний тиск - головні чинники того, що ці права не будуть порушувати. Жодним законом ми не зможемо змінити світогляд чиновників. Я, звісно, переконаний, що закон важливий. Утім, той факт, що у влади зараз більше страху ніж раніше перед суспільством, перед журналістами, перед публічною думкою можна назвати головною запорукою ефективного захисту з боку правоохоронних органів.

Отже проблема полягає не у відсутності законів, а в тому, що їх не виконують. Що ще, окрім тиску з боку суспільства, змінить ситуацію для журналістів?

Передусім те, що нарешті ці злочини будуть фіксуватися. Журналістів зараз багато і у депутатському корпусі, і у державних органах. Головне, що зараз такі речі не будуть приховуватися. Як було раніше? Журналіста побили або зашкодили його діяльності, а про це ніхто не говорить. А зараз у такому випадку спалахне скандал, який призведе до відставки або до інших проблем для чиновників. Важливо, що ці злочини будуть фіксуватися, після чого буде відкрите кримінальне провадження.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте