Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Греція на краю економічної прірви

Янніс Пападімітру, Юрій Шейко _ Вівторок, 30 червня 2015, 11:09
Версія для друку Коментарі 0
Відділення національного банку Греції так і не відкрилися у понеділок, 29 червня

Після того як ЄЦБ заморозив обсяг екстрених кредитів для грецьких банків, кредитні установи будуть закритими весь тиждень. Як ситуація розвиватиметься, нікому не відомо.

Деталі поки лишаються невідомими, проте точно зрозуміло, що переказ грошей з Греції до інших країн ЄС обмежено. Навіть всередині країни підприємства мають право переказувати чи знімати з рахунків великі суми лише за наявності дозволу. Крім того, згідно з офіційною інформацією, банки лишатимуться закритими до 6 липня. Як одностайно повідомляють грецькі мас-медіа, з вівторка, 30 червня, стане можливим знімати готівку у банкоматах, хоча і з денним лімітом у 60 євро. Також у вівторок завершується чинна програма допомоги країні, тому поки не видно перспективи нових мільярдів на порятунок Греції.

Вже минулого місяця греки зняли зі своїх банківських рахунків понад 3,5 мільярда євро. У червні цей тренд не слабшав. "Врешті-решт, обмеження на рух капіталу були неминучими", - сказав професор з фінансової політики університету Пірея Міхаель Глезакос в інтерв’ю телевізійному мовнику Skai. Обсяг банківських вкладів швидко би знизився, якби кредитні установи і далі лишалися відкритими, переконаний економіст.

До банкоматів у Греції вишиковувалися довгі черги

До банкоматів у Греції вишиковувалися довгі черги

До того ж Європейський центробанк (ЄЦБ) у неділю вирішив не розширювати обсяг кредитів для грецьких банків у рамках екстреної допомоги з ліквідністю (Emergency Liquidity Assistance, ELA). Передбачені 90 мільярдів євро уже майже вичерпано. В тому, що банкіри у Франкфурті-на-Майні взагалі ще надають грецьким кредитним установами допомогу ELA, професор Глезакос бачить хороший знак. "Оголошення референдуму щодо політики реформ у Греції голова ЄЦБ Маріо Драгі міг би зрозуміти як завершення чинної програми порятунку і тому мав би усі підстави просто перекрити грошовий кран для грецьких банків", - зауважив науковець з Пірей.

Загрозлива ситуація перед референдумом

Спершу не було панічної реакції на оголошене закриття банків. Втім, протягом неділі все більше людей брали в облогу банкомати у надії зняти більші суми ще до введення у дію обмежувальних заходів. Так само і на автозаправних станціях у ніч на понеділок вишикувалися довгі черги. Для запобігання безладу та крадіжкам поліція посилила патрулювання, багатьох правоохоронців повернули з відпусток.

На тлі закриття банків поліція посилила патрулювання на вулицях Афін

На тлі закриття банків поліція посилила патрулювання на вулицях Афін

Водночас політики правлячої ліворадикальної партії СИРІЗА закидають провідним лідерам країн ЄС, а також мас-медіа в країні та за кордоном ініціювання кампанії паніки, ціллю якої є, мовляв, посіяти невпевненість серед грецького населення. "Хто спонукав усіх цих людей їхати на заправки?", - запитує депутат від СИРІЗА Йоргос Ваременос у телевізійному інтерв’ю та сам же відповідає: "Тут ідеться про операцію "шок і трепет", яка має поставити на коліна грецький народ".

Змова проти ліво-правого уряд в Афінах? Для опозиційного політика-консерватора та колишнього міністра економіки Костіса Хацідакіса ситуація виглядає інакше: "Ми маємо уряд, який роздумує над урізанням видатків на рівні восьми мільярдів євро, тоді як під час виборчої кампанії проголошувалися обіцянки на мільярди підвищити соціальні видатки", - заявив Хацідакіс телеканалу Skai.

Про зміну валюти в Греції уникають говорити

Між тим в країні на перший план виходить питання, чи 5 липня Греція проголосує за найновіші пропозиції реформ міжнародних позикодавців, а чи за вихід із Єврозони. При цьому настрої вже поляризовані та посилюється відчуття "ми проти них": у неділю прихильники СИРІЗА провели демонстрацію перед будівлями парламенту та представництва Євросоюзу в країні. У понеділок ввечері має знову відбутися акція протесту "проти ультиматуму кредиторів" у центрі Афін, у вівторок вже прихильники ЄС планують зібратися на контрдемонстрацію.

Втім, про повернення до драхми ніхто не хоче говорити навіть у СИРІЗА. "Крім пана Шойбле (міністр фінансів ФРН Вольфґанґ Шойбле - Ред.) я нині не бачу нікого, хто би нам натякав на відмову від євро", - зауважив Нікос Філіс, речник правлячої ліворадикальної партії у телевізійному інтерв’ю. Журналіст Янніс Претендеріс оцінює ситуацію більш критично: "Але ніхто не вірить серйозно, що ми у неділю голосуватимемо щодо питання, складатиме ПДВ 13 процентів чи більше, - висловив свою думку аналітик у інтерв’ю телеканалу Mega. - В принципі, на референдумі ми вирішуємо, з якою валютою мають знову відкритися наші банки".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте