Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Чим обернулось перше інтернет-інтерв'ю Анґели Меркель

Ілля Коваль _ Середа, 15 липня 2015, 11:02
Версія для друку Коментарі 0
Флоріан Мундт під час інтерв'ю с Анґелою Меркель, 10 липня 2015 року

Анґела Меркель дала своє перше інтернет-інтерв’ю. Спілкування з молодим й епатажним відеоблогером мало би стати зіткненням світів. Однак під час зустрічі з канцлеркою ФРН звична нахабність зірки YouTube кудись поділася.

На каналі успішного німецького відеоблогера Флоріана Мундта в YouTube у понеділок, 13 липня, з'явилося відеоінтерв'ю із канцлеркою ФРН Анґелою Меркель. На цю подію в Німеччині очікували як на певний прорив: молодіжна інтернет-спільнота, що живе за власними особливими законами й цінує безжальний сарказм понад усе, мала би зіткнутися з перенасиченим серйозністю світом великої політики. Нахабний, безкомпромісний бунтівник, яким 27-річний Мундт постає у своїх відеороліках, зустрівся з представницею консервативного покоління, що ледве-ледве намагається вникнути у новомодні тенденції.

Зірка YouTube

Мундт, відомий під псевдонімом LeFloid, - зірка німецького інтернету. Він має канал на YouTube із понад 2,6 мільйона підписників. Це четвертий за популярністю показник у німецькому сегменті відеохостингу. Двічі на тиждень там з'являються ролики із серії LeNews, у яких Мундт обговорює останні новини з усього світу. Усе це він присмачує чималою часткою іронії, дотепами й глумом, а також любительським динамічним монтажем.

Screenshot von YouTube LeFloid

Скріншот каналу LeFloid на YouTube

Глобальні інформаційні приводи, як-от дискусія щодо прослуховування німецьких політиків спецслужбами США, супроводжуються новинами про те, що школярі займаються оральним сексом за гроші та смартфони, або про невдалу спробу американця найняти кілера, щоби позбутися своїх боргів, а точніше - свого кредитора.

Для заголовків своїх передач LeFloid підбирає "найгарячіші" й непристойні теми, а до відеороликів - картинки, що епатують. Коли заходиш на сторінку його каналу, спочатку думаєш, що потрапив на порносайт, й відверто дивуєшся, чому під час переходу на сторінку не спитали, чи виповнилося тобі 18 років. Тепер тут знайшлося місце і для Анґели Меркель.

Зіткнення світів

Для Меркель ця зустріч булла можливістю звернутися до молодої аудиторії, яка мало цікавиться політикою і якої важко досягти через традиційні ЗМІ. А для LeFloid - поставити голові уряду країни незручні запитання й особисто висловити їх ті критичні зауваження, що зазвичай містяться у його відеозверненнях. Щоби не проґавити важливі теми, Мундт навіть попросив своїх підписників прислати йому запитання для Меркель у мікроблозі Twitter за допомогою спеціального хештегу #NetzfragtMerkel - #МережазапитуєМеркель.

LeFloid

Флоріан Мундт, відомий як блогер LeFloid

Тому від 30-хвилинного інтерв'ю на каналі LeFloid можна було очікувати чого завгодно, але тільки не того, що зрештою вийшло. Після 15-секундного вступу, в якому Мундт у звичній експресивній манері повідомив, про що йтиметься, на глядача чекала нудна півгодинна бесіда з політиком, в якій вирізнялися лише окремі дрібні деталі. Приміром, зовнішнім виглядом інтерв'юера, який сидів навпроти Меркель у кепці, футболці та джинсах, закинувши ногу на ногу, й намагався зберегти свій неформальний стиль. І тим, що Мундт час від часу додавав слово "кльово" (cool) після відповідей канцлерки, заповнюючи паузу перед тим, як поставити наступне запитання.

"Інтерв'ю дитячому каналу"

Значну частину ролика складала розмова про те, як Меркель поєднує особисте життя з роботою, що подарували глядачеві з десяток "неочікуваних" істин - як-от про те, що канцлерці її робота подобається, але й для особистого життя має бути місце. Або про те, що Меркель, звісно, впізнають на вулиці, але іноді настрій в неї буває не дуже і їй хочеться усамітнитися, що цілком природно. "Ще хвилин десять, і Флоріан Мундт, імовірно, витяг б из неї рецепт домашнього компоту", - іронізувала з цього приводу німецька газета Die Zeit.

LeFloid, який у цій розмові виглядав швидше як звичайний молодий німець Флоріан Мундт, зніяковілий перед присутністю голови уряду держави, все ж поставив Меркель підступні запитання, надіслані йому в Twitter: про ставлення до одностатевих шлюбів, про прослуховування німців американською спецслужбою NSA, про нелюбов до мігрантів у Німеччині й закритості перемовин щодо зони вільної торгівлі між ЄС і США. Однак у відповідь чув висловлені вже сотню разів шаблонні фрази, й замість схилити канцлерку до більш відвертого спілкування, лише кидав своє "кльово" і переходив до нового запитання. "З таким же успіхом Меркель могла би дати своє перше інтернет-інтерв'ю дитячому телеканалу KIKA", - дорікнула та сама Die Zeit.

Ближче до народу?

Отже Мундт відверто знітився. А Меркель це інтерв'ю наблизило до молоді так само, як і заведений 2 червня профіль в Instagram. Тобто ні на йоту. Нині вона має в Instagram трохи більше як 50 тисяч підписників (для порівняння: Барак Обама має понад 4 млн фолловерів). Нічого дивного: чи багато знайдеться охочих підписатися на профіль, схожий на звіти прес-служби канцлерки, в якому містяться дещо оброблені фотографії з дещо менше стандартних ракурсів, ніж звичайно.

Але одного Мундт і Меркель усе ж домоглися: колосальної уваги до їхньої бесіди. На момент написання цього тексту кількість переглядів ролика на YouTube перевалила за 1,5 млн. Отже, все було не дарма, адже канцлерка, коли пояснювала свою згоду на інтерв'ю, заявила, що на меті має зокрема привернути увагу громадськості до нової ініціативи уряду ФРН - налагодження громадянського діалогу і до присвяченого цьому діалогу сайту.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте