Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Проблеми з безпекою шкодять туристичній галузі Туреччини

Валерій Сааков _ Четвер, 13 серпня 2015, 11:42
Версія для друку Коментарі 0

Туреччина відома насамперед як популярний туристичний курорт. Однак дедалі більше іноземців стурбовані зростанням терористичної загрози. Туристична галузь країни може втратити до п’яти мільярдів доларів.

У 2014 році Туреччина стала шостою за популярністю країною серед туристів - її відвідали 42 мільйони іноземців. Щорічні надходження від туризму складають понад 30 мільярдів доларів. Утім, нещодавні терористичні акти та хвиля безпорядків, що прокотилися країною після терактів неподалік від кордону з Сирією, призвели до підвищення рівня загрози у країні. Лише зміна рівня загрози разом з операцією урядових військ проти бойовиків "Ісламської держави" та проти забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК) призвели до відчутного спаду надходжень від туризму.

За даними статистичного відомства Туреччини (TUIK), протягом першого півріччя цього року спад склав порівняно з минулорічними показниками 13,8 відсотка.

Дев'ять країн застерігають від поїздок до Туреччини

Спад у турецькому туризмі розпочався ще торік, коли ЄС запровадив санкції щодо Росії через українську кризу. Внаслідок чого Туреччина, яка щороку приймала близько 4,5 мільйона туристів з Росії, пережила 30-відсоткове зменшення кількості російських туристів, причиною чого були не лише санкції, а й спричинені ними економічні проблеми в Росії.

Крім того, свій внесок у зменшення кількості туристів, що відпочивають у Туреччині, зробили також і громадянські війни, що вирують у сусідніх Сирії та Іраку. А операції турецьких урядових сил проти РПК та "Ісламської держави" спровокували збільшення рівня небезпеки у східних регіонах Туреччини та вздовж Середземноморського узбережжя та узбережжя Егейського моря, де знаходиться чимало курортів.

А після кривавих терактів у місті Суруч, дев'ять країн - включно з Німеччиною - застерегли своїх громадян від поїздок до прикордонних регіонів Туреччини. Інші сім країн - Нова Зеландія, Австралія, Італія, Британія, Польща, Ірландія та Канада - закликали своїх громадян уникати східних міст Туреччини. А дехто також порадив своїм громадянам бути обережними під час поїздок громадським транспортом у великих містах.

Турецькі силовики після терористичного нападу на диппредставництво США в Стамбулі

Турецькі силовики після терористичного нападу на диппредставництво США в Стамбулі

"Ми прагнемо довести, що Туреччина безпечна"

Якщо врахувати такі тенденції, то 2015 рік може виявитися "втраченим роком" для турецького туризму. Попри це, уряд неохоче коментує такий негативний стан справ. Заступник міністра з питань культури та туризму Абдуррахман Аріці заявив одному з місцевих ЗМІ, що була спроба створити образ "небезпечної країни" для Туреччини. Аби це змінити, міністерство проводить виставки у Європі, - додав він. Згідно з даними посадовця, їм вдалося залучити на майже 200 тисяч туристів більше з Німеччини.

Попри це, представники туристичної галузі й досі стурбовані через наявний стан справ. Голова спілки туроператорів Джем Полатоглу розповів DW, що турецькі туристичні підприємства приготувалися до наслідків російської економічної кризи, та несподівані теракти стали серйозною проблемою для галузі. Чимало туристів уникають Східної Туреччини через напади РПК та військову операцію уряду. Він також гадає, що зростання кількості біженців у містах-курортах, таких як Бодрум, чинить негативний вплив на турецький туризм.

Нижчі ціни, аби привабити туристів

Іншим містом, що втрачає туристів через проблему з біженцями, є Ізмір. Голова асоціації туристичних підприємств Егейського регіону Мехмет Ізлер каже: "Ця гуманітарна катастрофа пригнала сотні тисяч людей до нашого узбережжя, які хочуть втекти до Європи. Усі парки та сади у Ізмірі переповнені цими людьми", - додає він. За словами Ізлера, на сьогодні в Ізмірі перебуває близько 130 тисяч біженців із Сирії. "Для нас виявилося несподіванкою на власні очі побачити цю трагедію. Проте, це дуже погано для туризму, особливо у пік сезону та у момент проведення торгівельної виставки Izmir International Fair", - стверджує експерт.

На його думку, зростання ісламофобії у Європі так само негативно впливає на турецький туризм. "Курорти-конкуренти намагаються принадити більше туристів, користуючись нашою нинішньою ситуацією. Аби зберегти те, що маємо, ми знижуємо ціни на 25 відсотків. Якби ми не зробили цього, число туристів, що прибувають до Туреччини, зменшилося б ще сильніше", - міркує Іслер. За його оцінками, надходження від туризму скоротяться цьогоріч на більш ніж 5 мільярдів доларів. Аби уникнути подальших втрат у майбутньому, Туреччина потребує негайного плану дій з боку уряду, каже Ізлер, додавши, що наступний 2016 рік виявиться ще гіршим, якщо репутація його країни в Європі не покращиться. Водночас відсутність сформованого після нещодавніх парламентських виборів уряду ще більше ускладнює ситуацію.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте