Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Європейська преса: Вироком Сенцову Москва показала Заходу середній палець

Юрій Шейко _ Четвер, 27 серпня 2015, 10:54
Версія для друку Коментарі 0

Навіть на тлі загальної ситуації з дотриманням прав людини у Росії, вирок українському режисерові Олегу Сенцову та кримському активісту Олександру Кольченку вразив журналістів німецької Berliner Zeitung. "Російське правосуддя є сумно відомим. Передусім тоді, коли йдеться про політику. […] Справа українського кінорежисера Олега Сенцова натомість б'є всі рекорди нового російського судочинства. […]

Естетика цього судового процесу нагадує критикам Кремля показові процеси часів Сталіна, коли обвинувачуваних тортурами та погрозами смерті примушували до найабсурдніших зізнань. Або, щонайменше, показові процеси брежнєвської ери, коли судді лише затверджували обвинувачення прокурорів, які своїми тирадами домінували на слуханнях", - пише Berliner Zeitung.

Ціль - залякати

Метою засудження Сенцова за майже відсутньої доказової бази є вселити страх у противників режиму, переконані у німецькому виданні Frankfurter Rundschau. "Сенцова засудили до 20 років ув'язнення. Мовляв, він організував два підпали та один замах у Криму. Докази: два свідчення інших обвинувачуваних. Один з них спростував свої свідчення перед судом, другий залякано мовчав. За цим ховається простий державний інтерес: Путін публічно повторює, що його війська захопили Крим, щоб захистити тамтешнє населення від начебто терору українських фашистів. Хоча від цього "терору" жодна волосина не впала з голови кримських росіян. Сенцова поставили перед судом, щоб залякати власну громадськість та вселити страх у всіх незгодних. А от Заходу Москва цим знову показала середній палець, ще вище піднятий, ніж раніше", - зазначає Frankfurter Rundschau.

Інша німецька газета - Frankfurter Allgemeine Zeitung - пише: "ФСБ, очевидно, йшлося про те, щоб показати приклад противникам зміни влади (у Криму - Ред.) - продемонструвати свою силу противникам анексії. […] Обвинувачені у цих справах є жертвами держави, яких карають за їхні переконання та використовують як розмінну монету в політичній боротьбі з Україною та Заходом. Надії на обмін заарештованих на російських солдатів, яких було взято у полон на Сході України, досі не справдилися: від цих чоловіків Москва відрікається, заявляючи, що вони є "колишніми" військовослужбовцями", - пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Без зв'язків у Кремлі - означає беззахисний

Берлінське видання Der Tagesspiegel пише: "Чи можна тепер це - цинічно - назвати м'якістю? Не до 23 років, як вимагала прокуратура, а "лише" до 20 років ув'язнення засудив 39-річного українського режисера Олега Сенцова російський військовий суд у Ростові-на-Дону. […] Це тимчасовий пік політично мотивованого кримінального судочинства, який за жорсткістю покарання, принаймні за останній час, можна порівняти з процесом проти підприємця та засновника фонду "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського у 2003 році".

На беззахисність критиків влади у Росії звертають увагу і у швейцарському виданні Neue Zürcher Zeitung. "Всі міжнародні заклики політиків та діячів культури припинити процес та негайно випустити Олега Сенцова не мали жодного впливу. […] Списи російської судової системи є не для всіх однакової довжини. Суд у Владімірі умовно-достроково відпустив у вівторок Євгенію Васильєву лише після чотирьох місяців за ґратами. 36-річну колишню співробітницю однієї з компаній міністерства оборони РФ навесні цього року було засуджено до п'яти років ув'язнення. […] Юридично умовно-дострокове звільнення в порядку. Проте є багато інших, хто міг би на нього розраховувати. Наприклад, активіст із захисту довкілля Євген Вітішко, який з лютого 2014 року відбуває ув'язнення. Він наважився критикувати Олімпійські ігри у Сочі та місцевих можновладців. Проте без зв'язків у Кремлі людину віддано цілком і повністю на поталу російському судочинству", - наголошують у Neue Zürcher Zeitung.

Зі справою Васильєвої вирок Сенцову порівнює і російська газета "Ведомости": "Справа Сенцова - інша історія, її ціль - залякати людей всемогутністю спецслужб. Послання тут просте: якщо захочемо, то посадимо будь-кого, навіть якщо обвинувачення і виглядають абсурдними, а за режисера, який потрапив у жорна органів, попросять Педро Альмодовар, Анджей Вайда, Вім Вендерс і навіть Микита Міхалков".

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте