Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

У Празі з’явилися антиукраїнські написи

П'ятниця, 26 липня 2013, 13:57
Версія для друку Коментарі 5

Прага – На одному з автобусних вокзалів Праги – "На Желівского" – на великому контейнері для сміття невідомі написали по-чеськи "Smrt Ukrajincům" – "Смерть українцям". За роки незалежності України в Чехії не доходило до подібних відкритих закликів до розправи чи образ за національною ознакою в такій принизливій формі. До того ж контейнер стоїть на місці, яке добре знають українці: звідси тисячі їх щороку вирушають додому.
 
Великий контейнер розташований приблизно в 10 метрах від кіоску – офіційного представництва одного з найбільших українських перевізників – фірми REGABUS, в кінці перону, з якого щоденно відправляються десятки автобусів в Україну і, відповідно, приїжджають сюди з Києва, Львова, Дніпропетровська, Житомира, Рівного та багатьох інших українських міст.
 
Напис на контейнері в такому жвавому і гомінкому місці, яке знають особисто тисячі українців, не міг не привернути увагу. Хоча напис і не займає всієї площини стінки контейнера, зате його зміст – "Смерть українцям" – не може не схвилювати. Адже він відкрито принижує гідність і честь найбільшої національної меншини, якою є українська в Чехії. А відтак, приїхавши до Праги, напис може стати першим, так би мовити, привітанням від країни – господаря.
 
Українські представники в Чехії поки що не реагують
 
Хто наважився на такий вчинок, і чи знає про напис, зокрема, фірма REGABUS, представництво якої розташоване найближче? А також, чи повідомили працівники REGABUS чеську поліцію про порушення чинного законодавства, адже напис відкрито закликає до агресії й насильства?
 
На це запитання Радіо Свобода працівник фірми REGABUS спочатку категорично відмовився відповідати, мовляв, нічого не знаю, це не наша справа. Згодом, правда, незадоволено заявив, що взагалі не хотів би, щоб Радіо Свобода про це поширювало інформацію. У посольстві України в Чеській Республіці також поки що відмовились коментувати цю справу.
 
Серед багатьох українських громадських організацій в Чехії однією з найбільших і найстарших є "Українська ініціатива в Чеській Республіці". Її голова – Віктор Райчинець – в розмові з Радіо Свобода пообіцяв особисто зайнятись цією справою.
 
"Я завтра передзвоню директору підприємства і спитаю у чому справа, – каже він. – Якщо я десь буду працювати, де багато українців від’їжджає з автобусами, вони ж ходять туди по квитки, і якщо є така справа, то я обов’язково передзвоню і скажу їм. Вони б, в першу чергу, мали б звернутися до місцевих, які за це відповідають, і сказати, що таке не сміє бути там, де вони мають свій офіс", – каже він.
 
Чехів вразила ксенофобія? 
 
Представництво фірми REGABUS і автобусний вокзал "На Желівского" відомі тисячам українців у Чехії. І чехи знають це місце – поруч рухлива автобусна зупинка міського транспорту. Кому потрібно розпалювати міжнаціональну ворожнечу? На думку відомого чеського політолога ПетриПрохазкової, автором можуть бути і чехи, та в жодному разі не можна легковажно ставитися до події:
 
"Звичайно, хотілося б вважати, що це якісь дитячі забави. Та, з іншого боку, це доволі конкретна погроза, адже в написі названа конкретна національність. Останнім часом в Чеській Республіці набагато частіше проявляється расова нетерпимість, насамперед проти ромів. Чехи стають все більше нетолерантними щодо всіх емігрантів, не конче проти мусульман, в’єтнамців чи ромів, але й щодо найближчих – до українців та росіян", – зазначає вона.
 
Українці належать до найбільшої національної меншини в Чехії, їх число, за останніми даними, перевищує 150 тисяч осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 79.98.72.---
Stanislav-sw _ 28.07.2013 19:37
Это корреспондент "Радио Свобода" сам гадости нарисовал, и сам на этом деле оформил статейку.

Живу в Праге с семейством. Ни разу еще на меня криво ни посмотрели, не то что падлой обозвали. Хотя я того заслуживаю в полной мере :)

Прага, это великолепный город. Чехи, это добрые и толерантные ко всем (кроме цыган) люди. Только очень жарко сейчас...
IP: 174.114.184.---
stork _ 28.07.2013 02:36
Сергей Ищенко:
Якби бендери поводились як люди , то такого б напису не було ... Я маю на увазі вихідців з Західної України...Хотіли в 90-х роках щоб Україна стала незалежною, дали їм Незалежність. Так якого ви чорта тікаєте в Португалії , Іспанії , Чехії ...??? Розбудовуйте Україну-неньку.
Не завадило б взнати перед написанням коментаря, що українського політичного борця звали Степан Бандера. Остап Бендер дещо з другої опери. А незалежність Україна одержала не від "Вашої Велич-
ності", а по праву нації, яка на той час нараховувала 52 млн осіб. А тікаємо ми в різні Португалії тому, що не можемо співпрацювати зі згрєю шахраїв, до якої, схоже, належите і ви.
IP: 82.145.209.---
olegsss _ 26.07.2013 14:53
Скорее всего тут нет злого умысла. Просто кто то из Чехов решил таким вот образом пошутить. А возможно и кто то из Украины.
А может быть и такое, что недовольный работой отдельно взятого Украинца чешский работодатель сорвал таким способом свою злость ))))))))))))
IP: 95.134.83.---
kudytam _ 26.07.2013 14:43
Сергей Ищенко:
Якби бендери поводились як люди , то такого б напису не було ... Я маю на увазі вихідців з Західної України...Хотіли в 90-х роках щоб Україна стала незалежною, дали їм Незалежність. Так якого ви чорта тікаєте в Португалії , Іспанії , Чехії ...??? Розбудовуйте Україну-неньку.
Чудило ти, на літеру "М". Що ти мелеш, манкурте? Чи може хто уявити такий напис в Україні проти чехів? Просто народ у нас, при всіх негараздах і регіональних розбіжностей, добрий, сердечний. А ти його, виродку, ненавидиш. До чого тут бендери, пишуть же чехи про українців. І про тебе, дурню, бо Іщенко -- українське прізвище.
IP: 81.36.37.---
Сергей Ищенко _ 26.07.2013 14:36
Якби бендери поводились як люди , то такого б напису не було ... Я маю на увазі вихідців з Західної України...Хотіли в 90-х роках щоб Україна стала незалежною, дали їм Незалежність. Так якого ви чорта тікаєте в Португалії , Іспанії , Чехії ...??? Розбудовуйте Україну-неньку.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте