Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

В передвиборній московській гонці два лідери – Собянін і Навальний

Олена Матусова _ Четвер, 15 серпня 2013, 10:02
Версія для друку Коментарі 0

Москва – Всеросійський центр вивчення громадської думки опублікував дані останнього опитування, яке стосувалося виборів мера Москви, що проходитимуть на початку вересня.

Згідно з даними соціологів, виконувач обов’язків московського градоначальника Сергій Собянін вже у першому турі може набрати більше половини голосів.

За його найближчого суперника, представника російської опозиції Олексія Навального, зараз готові проголосувати, за даними соціологів, 9 відсотків опитаних.

Тим часом у штабі Навального припускають, що за нього зараз готові проголосувати понад 30 відсотків москвичів.
 
19% москвичів, опитаних Всеросійським центром вивчення громадської думки, поки не визначилися зі своїми уподобаннями, 11% заявили, що не пішли б на вибори у найближчі вихідні, а 1% готовий прийти і зіпсувати виборчий бюлетень. За словами керівника ВЦВГД Валерія Федорова, за їх голоси і будуть головним чином боротися кандидати. Хоча вже зараз очевидно, що основна боротьба розгорнеться між двома претендентами на посаду мера Москви – виконувачем обов’язків градоначальника Сергієм Собяніним і відомим блогером Олексієм Навальним.
 
Навколо цих двох персон і розгортаються зараз найгучніші історії. Спочатку в пресі з’явилися повідомлення про квартири Собяніна. А в останні кілька днів правоохоронні органи пред’являють претензії штабу Навального. У вівторок поліцейські зламали квартиру у центрі Москви, в якій проживали прихильники Олексія Навального, і де вони, нібито, зберігали незаконні агітаційні матеріали на його користь. Запит у поліцію направили представники ще одного претендента на пост московського градоначальника – представника "Справедливої Росії" Миколи Левичева.
 
Прихильники Навального й агітаційні матеріали
 
Один з керівників штабу Левичева, депутат Державної думи Олег Пахолков в інтерв’ю Радіо Свобода уточнив, що у штаб зателефонувала людина з інформацією про те, що в одній з квартир знаходиться велика кількість агітаційної продукції. На думку Пахолкова, молоді люди, що знаходилися в квартирі, самі провокували поліцейських. А Навальний і члени його штабу намагаються відхреститися від своїх затриманих прихильників.
 
"Навальний намагається викрутитися з цієї ситуації, і, напевно, з юридичної точки зору ми нічого не зможемо пред’явити. Ніхто не знає, хто там що клеїть. Але я думаю, що відмовитися від цих хлопців – це юридичний виверт пана Навального", – зазначив Пахолков.
 
Істерики і рейтинги
 
У штабі ж Олексія Навального не відмовляються від своїх прихильників і стежать за їх долею. Крім того, там готові підтримати господарів квартири, де стався інцидент, і які мають намір звернутися до суду з вимогою відшкодування збитку. Що ж до чергових нападок на Навального, то керівник його передвиборного штабу Леонід Волковвважає, що це свідчить про зростання рейтингу опозиційного кандидата.
 
"Чим викликана ця істерика? Наша гіпотеза тільки одна – рейтингами. Чим більше зростають у Навального рейтинги, тим більше зростають істерики. Деякі маститі політтехнологи ще на початку кампанії говорили про наступне: от побачите, як тільки вони самі у Кремлі наміряють Навальному 30 відсотків, почнеться треш, пекло і свавілля. Будемо вважати, що у нас є вже 30 відсотків", – говорить Волков.
 
За даними соціологів ВЦВГД, на сьогоднішній день розрив великий не тільки між Собяніним і Навальним. Всі інші претенденти набирають 1 відсоток чи менше. Що стосується явки на виборах мера Москви 8 вересня, то, згідно поточному прогнозу соціологів, вона складе біля 48%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте