Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Росія веде проти України кібервійну (світова преса)

Анна Шаманська _ Вівторок, 28 квітня 2015, 19:00
Версія для друку Коментарі 0

Російська армія проводить кіберкампанії проти України, намагаючись заволодіти її секретними документами, пише репортер NPR. Від європейсько-українського саміту не варто очікувати жодної відчутної допомоги Заходу, пише журналіст Politico. Захід має закликати Порошенка не підписувати пакет законів про "декомунізацію", пише колишній держслужбовець США у Foreign Policy.

Росія веде проти України кібернетичну війну, пише репортер американського радіо NPR Аарті Шагані. Хоча ведення кібервійни важко довести, однак, відповідно до останніх звітів, російська армія проводить кіберкампанії проти України, намагаючись заволодіти її секретними документами.

Як зазначають дослідники цієї теми, російські атаки є стійкими, але не складними. Наприклад, хакери надсилають електронні листи з прикріпленими вірусними програмами. Трюк полягає у тому, що листи виглядають справжніми.

"Один із них, від 15 січня 2015 року, написаний українською мовою. Це огляд ситуації на російсько-українському кордоні, швидше за все, його автором є Державна прикордонна служба України. Документ, напевно, вкрали з українського комп’ютера, потім надіслали іншій установі, але вже з прихованою вірусною програмою", – пише журналіст. Саме ця програма і допомагає копіювати інші секретні документи, які зберігаються на комп’ютері. 

Дізнатися, хто саме стоїть за кібератаками, складно, однак Lookingglass, американська охоронна фірма, яка досліджує ситуацію, вважає, що це справа рук російської Федеральної служби безпеки. Зокрема, дослідники звернули увагу на те, що після першого узгодження режиму припинення вогню кібератаки також зупинилися на певний час, пише журналіст.  ​

Захід має закликати Порошенка не підписувати пакет законів про "декомунізацію", пише колишній керівник проектів у Державному департаменті США Джош Коен в американському часописі Foreign Policy. Особливо він обурений законом, який би вшановував членів ОУН й УПА.

"Російського президента Володимира Путіна звинувачують у тому, що він використовує власну версію історії, щоб підтримати свій режим, і дійсно, Москва має дуже схожий закон, який передбачає кримінальну відповідальність за сумніви щодо ролі Росії під час Другої світової війни. Чи хоче демократична Україна використовувати це за приклад?" – запитує він.

Крім того, ухвалення пакету цих законів ставить під загрозу свободу слова в Україні і є прямим порушенням Конституції держави, яка забезпечує "право на свободу думки і слова, на вільне висловлення своїх поглядів і переконань".

"Якщо Київ сподівається виграти битву за серця й уми російськомовних жителів Сходу України, використання наративу західноукраїнських націоналістів є неправильним шляхом", – підсумовує Коен.

Від першого європейсько-українського саміту після підписання Угоди про асоціацію Україні варто очікувати лише більше слів, але не відчутної допомоги, пише журналіст європейського видання Politico Сергій Кузнєцов.

"Київ не отримає жодної зброї чи "багато грошей". ЄС затримує відправку миротворців на схід України. Навіть ідея надання українцям безвізового в’їзду до Європейського союзу не є дуже популярною", – пише журналіст.

На його думку, український президент Петро Порошенко потребує більшого, ніж європейських порад про те, як будувати сучасні установи. Порошенко має показати українцям, що ризик, на який вони пішли минулого року, скинувши владу Віктора Януковича, був того вартий. "Це означає мати можливість купити зброю, щоб допомогти побороти сепаратистів, отримати фінансову допомогу, щоб врятувати економіку, отримати технічну допомогу, щоб побудувати сучасну державу без корупції та отримати відчутні переваги, як, зокрема, скасування віз для українців", – пише Кузнєцов.

За словами журналіста, поки що Європа допомогла створити нові закони для реформи газового сектору. Крім того, ЄС погодився на вільну торгівлю з Україною. Однак "послання Брюсселя на адресу Києва полягає в тому, що важку роботу мають зробити в Україні", пише журналіст.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте