Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Новий президент Польщі – Анджей Дуда називає своїм учителем Леха Качинського

Юрій Савицький _ Понеділок, 25 травня 2015, 09:29
Версія для друку Коментарі 0
Анджей Дуда

Варшава – За даними екзит-полів, у другому турі польських президентських виборів переміг 43-річний Анджей Дуда – представник правих сил, кандидат від партії "Право і справедливість", заснованої братами Качинськими. У виборчих перегонах Анджей Дуда випередив чинного президента Броніслава Коморовського на 4 відсотки. Таким чином правляча у Польщі партія "Громадянська платформа" втратила монополію на владу. 

56 відсотків польських виборців взяли участь у виборах президента держави. Згідно з даними екзит-полів, 52 відсотки виборців віддали свої голоси Анджеєві Дуді, 48 – Броніславові Коморовському. Дуду підтримали здебільшого виборці північно-східних регіонів Польщі, натомість Коморовського – північно-західних. 

Як показали результати першого туру президентських виборів, похибка в соціологічних дослідженнях може бути досить незначною, у межах одного відсотка.

Офіційні результати виборів будуть оголошені в понеділок увечері, та відразу після оголошення даних екзит-полів, Коморовський привітав Дуду з перемогою. Водночас Коморовський наголосив на тому, що боротьба за владу в країні продовжуватиметься, адже восени у Польщі відбуватимуться парламентські вибори. Натомість Дуда у своїй промові обіцяв, що об’єднає поділене політичними чварами суспільство й стане президентом усіх поляків.

Несподіваний вибір поляків. Чому програв Коморовський?

Для більшості польських оглядачів і політиків результати президентських виборів стали великою несподіванкою. Як зазначив Лєшек Міллер, лідер польських лівих, ще три місці тому ніхто не міг собі уявити, що Броніслав Коморовський програє виборчі перегони. У березні 60 відсотків опитаних соціологами поляків говорили, що голосуватимуть за чинного президента.

За словами, Міллера, причини поразки Коморовського – у надмірній впевненості його оточення в тому, що влада правлячої в країні партії "Громадянська платформа" є непохитною. Крім того, зазначив Міллер, Коморовський став заручником помилок польської партії влади. Польські виборці, втомлені 8-річним перебуванням біля владного керма країни політиків цієї партії, обираючи Дуду показали "Громадянській платформі" червону картку. 

У свою чергу виборча кампанія висуванця опозиційної партії "Право і справедливість" була досить динамічною і креативною. Спілкуючись із виборцями, Дуда обіцяв ініціювати низку соціальних та економічних реформ, зокрема безкоштовні дитсадки, зниження пенсійного віку та державну підтримку власникам валютних іпотечних кредитів. Щоправда, такі обіцянки Дуди дали підстави його конкурентам говорити про популізм цього політика.

Хто такий Анджей Дуда? 

Анджей Дуда – син науковців, його дитинство і молодість минали у Кракові. Здобувши освіту юриста і захистивши кандидатську дисертацію, він викладав право у Яґелонському університеті. Політичну кар’єру в партії "Право і справедливість" він розпочав у 2005 році. Вже через рік політик став заступником міністра юстиції Польщі в уряді, очолюваному Ярославом Качинським. Протягом 2007-2010 років політик був держсекретарем у канцелярії президента Леха Качинського. Після загибелі цього президента в смоленській авіакатастрофі Дуда подав у відставку. Він вважає Леха Качинського своїм учителем, який залишив "велику незавершену справу". З 2011 року Дуда був депутатом польського Сейму, а з 2014-го – депутатом Європарламенту. Минулого року партія "Право і справедливість" вирішила, що на виборчих перегонах до президентського палацу її представлятиме не лідер партії Ярослав Качинський, а менш відомий Анджей Дуда, який для багатьох поляків є новим обличчям у політиці. 

Дуда про Україну та Росію

Під час своєї виборчої кампанії Анджей Дуда кілька разів говорив про необхідність польської підтримки для України та засуджував російську агресію. Зокрема, з його уст пролунали слова гострої критику на адресу російської влади.

"Мені здається, – говорив політик – що сучасна Росія немає нічого спільного з демократією. Це підтверджують щоденні порушення російської конституції. Така проблема є не тільки у внутрішній російській політиці, але й зовнішній. Це перша європейська держава, яка здійснила військове втручання у справи іншої незалежної європейської держави, захопивши частину її території".

Дуда також говорив про свою незгоду з думкою, начебто, з Росією потрібно домовлятися, незважаючи на її дії.

"Я з великим занепокоєнням ставлюся до думки про те, що з Росією потрібно домовлятися за будь-яку ціну. Хочу наголосити, що нема таких економічних інтересів, які стали б підставою для того, щоб ми – чесні люди, продали Україну", – зазначив в одній із своїх промов Анджей Дуда.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте