Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Санкції несподівано завдали сильного удару по економіці Росії (світова преса)

Анна Шаманська _ Середа, 29 липня 2015, 11:17
Версія для друку Коментарі 0

Американський політолог Пітер Фівер і партнер міжнародної юридичної компанії  Gibson, Dunn & Crutcher Ерік Лорбер пояснюють, чому санкції проти Росії не діють без ширшої стратегії Заходу. ФСБ Росії звинувачує українських прикордонників у тому, що вони, начебто, вистрелили й поранили росіянина, який хотів зробити "селфі" на тлі українського блокпосту, пише журналіст Moscow Times. Редактор Kyiv Post повідомляє, що українська "Оболонь" відновила виробництво пива на російській броварні.

Західні санкції проти Росії мають свої ліміти і не можуть бути єдиним інструментом, на який варто покладатися світовим лідерам, пишуть американський політолог Пітер Фівер і партнер міжнародної юридичної компанії  Gibson, Dunn & Crutcher Ерік Лорбер на сайті американського аналітичного центру Brookings. Експерти зазначають, що санкції можуть бути потужними, однак за їхньої допомоги важки досягти специфічних стратегічних цілей.

По-перше, економічні санкції є непередбачуваними. Зокрема, у випадку з західними санкціями проти Росії, удар по економіці країни був сильнішим, ніж очікувалося й бажалося, пишуть експерти, – станом на березень 2015 року інфляція у Росії досягла 16,9 відсотка, а уряд витратив приблизно 130 мільярдів доларів валютних резервів.

"Хоча економічні наслідки є серйозними, американські політики не очікували їх і не мали намірів їх спричинити. Російська економіка у занепаді може призвести до більших проблем у регіоні, ніж розв’язати їх. Якщо адміністрація американського президента Барака Обами хотіла серйозно підірвати російську економіку, достатньо було обрати низку російських банків і напряму заморозити їх в американському та європейському фінансових секторах", – пишуть експерти.

По-друге, важко передбачити і політичні наслідки подібних санкцій. Економічний тиск на внутрішнє оточення російського президента Володимира Путіна не призвів до наслідків, на які сподівався Захід.

"Замість того, щоб вийти з Криму й припинити підтримку повстанських сил в Україні, президент Путін конфіскував майно  ліберальніших олігархів і зміцнив позиції прихильників жорсткої лінії у політичному, військовому й економічному секторах", – пишуть експерти.

Автори статті зазначають, що не намагаються довести безсилля санкцій. Натомість експерти хочуть показати, що політики не можуть покладатися виключно на подібні заходи замість повноцінної стратегії, – санкції мають бути частиною стратегії. Зокрема, у випадку з Росією економічні санкції не були успішними. Додаткова фінансова допомога Україні та посилення можливостей НАТО відповісти на російську агресію могли б краще переконати Росію не погрожувати сусідам, вважають експерти.

"Добре продумані санкції навряд чи допоможуть поганій стратегії. Президент, який вдається до санкцій, тому що не знає, що ще робити, і який не хоче бути жорстким, може так і не досягти успіху", – підсумовують експерти.

Російська ФСБ звинувачує українських прикордонників у тому, що вони, начебто, вистрелили й поранили росіянина, який хотів зробити "селфі" на тлі українського блокпосту, пише журналіст російської англомовної газети Moscow Times Анна Долгов. За інформацією російських ЗМІ, чоловік наразі перебуває у лікарні з пораненням грудної клітини.

У ФСБ повідомили, що троє чоловіків із міста Новоруський, що у Ростовській області, відпочивали на озері неподалік від кордону і вирішили сфотографуватися біля блокпосту. Український прикордонник, начебто, вигукнув "Стоп" і відкрив вогонь, улучивши в одного з чоловіків, пише журналіст.

Однак прикордонна служба України заперечує інцидент і заявляє, що їхнім співробітникам заборонено стріляти по території Росії. Крім того, згідно з інспекцією, проведеною пізніше українською стороною, не було виявлено ніяких доказів стрільби чи нестачі боєприпасів, пише журналіст.

Одна з найбільших українських броварень, "Оболонь", відновила продаж власного пива у Росії, пише редактор української англомовної газети Kyiv Post Марк Рачкевич. До запровадження російських санкцій проти української компанії "Оболонь" експортувала до Росії близько 45 відсотків усієї своєї продукції.

"Київська компанія підписала ліцензійну угоду з московською пивоварною компанією на початку літа, що дозволяє їй варити пиво у Росії під власним брендом", – пише автор статті.

"Оболонь" заборонили продавати у Росії після того, як у вересні минулого року "Роспотребнадзор" заявив, що українське пиво не відповідає стандартам якості. У Московській пивоварній компанії також продукують пиво іншого українського виробника, "Першої української броварні".

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте