Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Узбережжя США іде під воду

Понеділок, 14 жовтня 2013, 17:05
Версія для друку Коментарі 0

Вчені давно пов’язують кліматичні зміни зі збільшенням кількості та сили природних катаклізмів. Днями науковці опублікували результати першого глибокого дослідження цього питання.

Вже у середині цього сторіччя, на східних та центральних територіях Сполучених Штатів, збільшиться ризик небезпечних природних явищ, прогнозують американські вчені.

В останні тридцять років сторіччя випадки весняної сильної грози, що здатна викликати торнадо, зростуть на понад 40%. Науковці пов’язують це з підвищенням температури повітря на планеті. Першими, вплив кліматичних змін відчувають мешканці узбережних регіонів. Так у портовому місті Норфолк, що у Вірджинії, вже давно пристосовуються до підвищеним рівнем води в океані.

Джеф Міскіл мешкає біля річки. Його будинок, куплений ще у 50-х роках бабусею та дідом, знаходиться на відстані всього кількох метрів від води. Він розповідає, що у минулому, клли ставався шторм, вода ніколи не доходила до подвір’я. Але останніми роками рівень води у річці піднявся, і кожного разу, коли стається ураган, його ділянку затоплює.
 
Тепер Джеф має до діла з подвійною загрозою: підняттям рівня води і западанням землі:
 
"Ми бачимо, що з часом, після того як вода протримається у землі кілька годин, органічний матеріал починає стискатися. Дивно те, що усі вікна відкриваються і закриваються, те саме з дверима, але якщо взяти кульку, то вона без поштовху покотиться з одного кінця хати в інший". 

Місто Норфолк, де живе Джеф, розташоване в гирлі найширшої дельти у Сполучених Штатах. Сюди впадають чисельні річки і струмки. Через кліматичні зміни рівень води, за прогнозами синоптиків, до кінця століття підніметься у цьому районі ще приблизно на метр. А це становитиме серйозну загрозу інфраструктурі регіону, - розповів природозахисник Скіп Стайлс:

"Кожен міст, збудований сьогодні, кожна автострада, кожна закладена каналізаційна труба - усе це стане під загрозою руйнації у разі підняття рівня води".
 
Наразі адміністрація міста вдається до таких заходів як підняття доріг і будинків, зведення захисних стін довкола центральної частини, налагодження насосних станцій і очищення зливних стоків. Ще одним важливим кроком, каже член міської адміністрації Рон Вільямс, стало оновлення водно-болотних угідь: 
 
"Ми виділили мільярд доларів на об’єкти, які є критично-важливими для захисту і пом’якшення наслідків ураганів. Допоки ми не закінчимо ці проекти, місто буде залишатися уразливим до ураганів".

А розробляти стратегію доведеться, оскільки в місті знаходиться найбільша у світі військово-морська база. Вона є критично-важливим об’єктом не лише для економіки штату і регіону, а й для безпеки країни. Капітан у відставці Джо Бокард, який командував базою десять років тому каже, що Конгрес повинен виділити гроші під цей проект. Зрештою, каже він, це слід було зробити вже давно:
 
"Конгрес повинен відкласти на бік розбіжності і поставити нашу національну безпеку вище спеціальних інтересів".

Бокард каже, що військові могли б взяти на себе ініціативу з реалізації проектів, покликаних запобігти затопленню міста і робити це у співпраці з місцевими громадами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте