Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Рух "Чаювання" проти Обами. Хто штовхає США до дефолту?

Вівторок, 08 жовтня 2013, 16:26
Версія для друку Коментарі 0

Сьомий день американський уряд працює у скороченому режимі. Прогрес у переговорах між республіканцями і демократами у Конгресі щодо бюджету - відсутній. Тим часом у Вашингтоні назріває ще одна криза, ціною якої може бути дефолт Америки. Якщо до 17-го жовтня Конгрес не проголосує за збільшення ліміту державних запозичень, Америці просто нічим буде платити своїм кредиторам.

У казначействі США прогнозують – дефолт заморозить кредитний ринок, девальвує долар, призведе до зростання кредитних ставок і можливо – до ще одної рецесії.

Експерти додають - з країни підуть інвестори. З також оцінкою погоджується економіст Стен Коллендер:

"Що вони бачать – ця міцна, як скеля, економіка та політична система здригаються. Звісно ж, це впливає на їх впевненість. І тим більше, якщо вони розраховують, що їх інвестиції вчасно окупляться, то можуть просто махнути рукою. Мовляв, це все не варте ризику".


Більшість у Палаті представників належить республіканцям. В обмін на підняття ліміту держборгу вони вимагають від демократів погодитись зменшити витратну частину бюджету та "зарізати" реформу системи охорони здоров’я. При цьому натякають – дефолт вони не вважають кінцем світу.

Спікер Палати представників Джон Бейнер:

"Я не вважаю, що ми повинні допустити дефолт по боргових забов’язаннях. Це не добре для країни. Але після того, як ми 55 років витрачаємо більше ніж заробляємо, треба щось починати робити".

Обама називає це шантажем, а оглядачі відзначають – першу скрипку у республіканській партії грають ультра консерватори з "Руху чаювання", який за якихось 4 роки існування перетворився на головну силу у партії.

Саме конгресмени від "Чаювання" - а це третина республіканців у Палаті представників - стоять за зупинкою роботи уряду. Для них це важіль, щоб зірвати запровадження реформи охорони здоров’я.

Аналітики зазначають, нинішня ситуація у Конгресі та той вплив, який має "Чаювання", є віддзеркаленням все більшого ідеологічного поділу Америки. Незалежна політична доповідь Кука, відзначає, більшість з 80 конгресменів-республіканців, були обрані в округах, поведінка яких дуже відрізняється від інших. Тут більшість становлять білі виборці. З часом їх частка у населенні округів стає лише більшою.

Цих виборців приваблює рішуча риторика "Чаювання" про зменшення ролі уряду у житті американців.

Але ж чому меншість у Республіканській партії контролює більшість, яка виступає проти припинення роботи уряду та подальшої ескалації протистояння з Обамою?

Експерти кажуть – помірковані конгресмени-республіканці свідомі, яку популярність мають ідеї "Чаювання" серед виборців і бояться, що якщо голосуватимуть проти руху – програють вибори його кандидатам.

Демократи теж на поступки іти не збираються. Медична реформа, імміграційна реформа - головні обіцянки виборчої кампанії Обами. Уявити, що не буде втілено жодну з них – не можливо.

Партії зайняли позиції і грають у "слабо", каже Джон Фортьє з Центру двопартійної політики:

"Це демонструє наскільки поляризована політика, наскільки поділена влада. Демократи та республіканці - зовсім різні. Це нова норма, до якої треба звикати".

У цих умовах можна лише гадати, чи будуть виборці демократів, чи республіканців задоволені дефолтом США, якщо до цього дійде.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте